Wanneer we het over psychologie hebben, gaan we vaak uit van de klachten, en hoe deze opgelost of verminderd kunnen worden. De positieve psychologie staat hier iets anders in. Hierbij gaat het over wat je graag zou willen bereiken, en welke eigenschappen je kunt inzetten om dit waar te maken.  

Waar staat positieve psychologie voor? 

Positieve psychologie is een tak binnen de psychologie waarbij de focus ligt op waar je graag naar toe zou willen, in plaats van op de klachten en wat er minder goed gaat. Zoals de naam al verklapt richt de positieve psychologie zich op dingen die goed gaan of dingen die iemand kunnen helpen om te groeien. Hierbij kun je denken aan iemands positieve eigenschappen. Met je psycholoog kun je onderzoeken wat deze zijn en hoe je deze eigenschappen in kunt zetten om je doelen te bereiken. De positieve psychologie richt zich ook op veerkracht. Veerkracht zorgt ervoor dat je kunt herstellen van onverwachte of negatieve gebeurtenissen, of om kan gaan met tegenslagen. Het trainen van je veerkracht is dan ook iets wat vaak terugkomt binnen de positieve psychologie.  

Bij positieve psychologie is er verder aandacht voor de verbondenheid met andere mensen. Je denkt dan na over hoe waardevol sociale relaties kunnen zijn en over hoe de mensen in jouw omgeving jou kunnen ondersteunen. Iets anders waar de positieve psychologie bij stil staat is dankbaarheid. Ook het beseffen waar je dankbaar voor bent is namelijk iets wat jou kan helpen bij het bereiken van je doelen.  

Hoe is de positieve psychologie ontstaan?  

De term ‘positieve psychologie’ is voor het eerst geïntroduceerd door Martin Seligman in 1999, en kwam voort uit de humanistische psychologie. Dit nieuwe domein zou zich richten op mogelijkheden om een productief, betekenisvol en fijn leven te kunnen leiden. Hierna ontwikkelde de positieve psychologie zich snel en verspreidde het zich wereldwijd. Als gevolg hiervan werden er verschillende boeken gepubliceerd die hierbij aansloten. Ook zijn er tegenwoordig tijdschriften opgericht en zijn er academische opleidingen over de positieve psychologie. Inmiddels zijn de invloeden van de positieve psychologie dus groot en dit heeft ook zijn vruchten afgeworpen wat betreft toepassingen ervan. Zo komen er verschillende aspecten van de positieve psychologie terug in verschillende nationale behandelprotocollen. Een voorbeeld hiervan is mindfulness, dat tegenwoordig regelmatig gebruikt wordt bij psychotherapie.  

Wat zijn tips die je kunt meenemen uit de positieve psychologie?  

  • Schrijf in een positief dagboek. Dit is een dagboek waar je alleen positieve ervaringen en gebeurtenissen in schrijft. Vind je het moeilijk om dit te bedenken? Begin dan eerst met 3 dingen per dag op te schrijven die voor jou positief waren. Dit kunnen kleine of grote dingen zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan dat je met collega’s gelachen hebt tijdens de pauze, de zon scheen of dat dat ene recept je eindelijk gelukt is. Dit helpt je om bewust te worden van de (kleinere) dingen die al goed gaan, waar je dankbaar voor bent of die je misschien anders als vanzelfsprekend zag.  
  • Probeer eens mindfulness. Voor veel mensen klinkt mindfulness nog altijd zweverig of spiritueel, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Probeer het dus gewoon eens! Je hebt niets te verliezen en wie weet is het toch wat voor jou. Er zijn verschillende (gratis) apps die jou op een laagdrempelige manier kennis laten maken met mindfulness.  
  • Neem de dag in je op. Het kan fijn zijn om aan het einde van de dag, bijvoorbeeld voor het slapen, standaard even een moment vrij te houden om de dag te laten bezinken. Je kunt dan stilstaan bij wat je allemaal gedaan hebt, wat de positieve aspecten daarvan waren en waarvoor je dankbaar bent.  
  • Visualeer je doelen. Zoals eerder omschreven focust de positieve psychologie zich vooral op positieve doelen en dingen die jou kunnen helpen om dit te bereiken. Iets wat jou hierin kan ondersteunen of motiveren is om deze doelen te visualiseren. Hierbij kun je denken aan het maken van een moodboard of collage. Deze kun je vervolgens ergens in huis ophangen waar je vaak langs komt, zodat je hier elke keer aan herinnerd wordt. Op deze manier geeft dit je steeds weer een kleine boost!  

  

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog die met positieve psychologie werkt? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

Bronnen: 

Walburg, J. A., & Bolier, L. Positieve psychologie in Nederland. Tijdschrift positieve psychologie.  

Wat is positieve psychologie? Boom psychologie & psychiatrie.  

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder