In onze moderne samenleving, waarin de druk om te presteren constant aanwezig is, lijkt het idee van continu werken soms een ‘must’. We prijzen degenen die nooit lijken te rusten, die zichzelf verliezen in hun werk om hun doelen te bereiken. Maar wat als deze schijn eigenlijk een verborgen gevaar met zich meebrengt? Wat als het gebrek aan rust en het wegvluchten in werk meer schade toebrengen dan we ons realiseren?

Wees op je hoede

Hier zijn enkele aspecten om te overwegen:

  1. Uitputting van Lichaam en Geest: Het constant negeren van rust leidt tot een uitputting van zowel lichaam als geest. Het menselijk brein heeft rust nodig om optimaal te functioneren. Creativiteit en probleemoplossend vermogen lijden eronder, waardoor het werk uiteindelijk minder effectief wordt.
  2. Sociale en Relationele Risico's: Continu doorwerken kan leiden tot verwaarlozing van persoonlijke relaties en het missen van belangrijke momenten in het leven van dierbaren. Een balans tussen werk en privéleven is essentieel voor het behoud van gezonde relaties, en continu doorwerken kan deze balans verstoren.
  3. Vluchten van Persoonlijke Problemen: Het wegvluchten in werk kan dienen als een tijdelijke ontsnapping aan persoonlijke problemen, maar het lost de onderliggende kwesties niet op. Op de lange termijn kan dit resulteren in emotionele uitputting en het verlies van een gevoel van doel en voldoening in het leven.

Wat kun je ertegen doen?

Om deze negatieve impact tegen te gaan, is het essentieel om bewust tijd vrij te maken voor rust en ontspanning. Enkele praktische stappen zijn:

  • Neem korte pauzes gedurende de werkdag om de geest te verfrissen.
  • Plan langere periodes van vakantie en vrije tijd om volledig te herstellen.
  • Zoek activiteiten die echt ontspannend zijn en die losstaan van werk, om de geest de kans te geven te herstellen.

Laten we niet vergeten dat productiviteit niet alleen wordt gemeten in de hoeveelheid gewerkte uren, maar ook in de kwaliteit van het werk en het behoud van een gezonde balans tussen werk en leven. Het is tijd om het taboe rond rust en ontspanning te doorbreken en te erkennen dat het nemen van de nodige rust geen teken van zwakte is, maar juist van wijsheid en zelfzorg.

In een wereld die constant in beweging is, is het van cruciaal belang om de waarde van rust te herontdekken. Het vinden van een evenwicht tussen werk en rust is niet alleen goed voor individuen, maar het draagt ook bij aan een gezondere en meer productieve samenleving als geheel.

Merk je bij jezelf dat je ook iemand bent die alleen maar continu doorwerkt? En heb je hier klachten van zoals bijvoorbeeld oververmoeidheid of veel stress? Of ben je bang dat je hier misschien klachten voor gaat ontwikkelen? Dan raden we je aan contact met ons aanmeldteam op te nemen, of plan een gratis adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Emotionele intelligentie op de werkvloer

(26-7-2024)

Emotionele intelligentie is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen, te begrijpen en te beheren. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Psychologische Voorbereiding op Pensioen

(17-7-2024)

Na jaren werken is het zover; pensioen. Maar hoe bereid je je hierop voor? Lees verder