Als we het hebben over sociale media en mentale gezondheid, dan is dat vaak in een negatief daglicht. "Sociale media zorgen voor veel vergelijking en onrealistische beelden". Hoewel dit zeker waar is, hoeft het niet alleen maar een negatief effect te hebben. Sociale media kan je ook juist op een manier gebruiken die positief werkt voor je mentale gezondheid. Lees er hier meer over.
Positief gebruik van sociale media
Een van de grootste pluspunten is de mogelijkheid om in contact te komen met mensen die je in het dagelijkse leven misschien nooit zou tegenkomen. Deze platforms geven toegang tot een diversiteit aan perspectieven, culturen en ideeën, waardoor je je wereld kunt vergroten.
Daarnaast kunnen sociale media een bron van ontspanning zijn. Door het scrollen door leuke, inspirerende of grappige content kun je je even losmaken van de dagelijkse stress en je humeur verbeteren. Of het nu gaat om memes, grappige video's of inspirerende quotes, de lichte kant van sociale media kan je helpen te ontsnappen en te ontspannen.
Sociale media bieden ook een manier om herkenning, en misschien wel steun, te vinden. Mensen die te maken hebben met vergelijkbare uitdagingen, zoals mentale gezondheidsproblemen of andere levensstruggles, kunnen zich herkennen in elkaars verhalen. Dit gevoel van verbondenheid en herkenbaarheid kan enorm troostend zijn, vooral voor mensen die zich anders misschien geïsoleerd voelen.
Actief versus passief
In onderzoek wordt het onderscheid gemaakt tussen actief en passief gebruik van sociale media. Actief gebruik, zoals het plaatsen van berichten, reageren op content of deelnemen aan gesprekken, kan positieve effecten hebben op welzijn en sociale verbindingen. Passief gebruik daarentegen, waarbij je enkel consumeert zonder te reageren, kan soms gevoelens van eenzaamheid of negatieve sociale vergelijkingen versterken. Het vinden van een gezonde balans in je sociale mediagebruik is daarom belangrijk om vervolgens de voordelen ervan te kunnen ervaren.
Tips
Hoe gebruik je sociale media op een bewuste manier, zodat het werkt vóór je mentale gezondheid in plaats van ertegen. Hier delen wij enkele tips over:
- Wees kritisch. Kijk naar de content die je voorbij ziet komen op jouw sociale mediakanalen. Wat zijn onderwerpen waar je energie van krijgt of inspiratie uit kan halen? En wat zijn onderwerpen waar je juist negatieve gevoelens van kan krijgen? Wees je hier bewust van, en ontvolg accounts waar je geen energie van lijkt te krijgen.
- Creëer in plaats van alleen te consumeren. Sociale media bieden je de mogelijkheid om je eigen ideeën, creativiteit en inzichten te delen. Zo gebruik je actief sociale mediakanalen, in plaats van dat je alleen passief loopt te scrollen.
- Beperk je schermtijd. Uit onderzoek naar het sociale mediagebruik blijkt de hoeveelheid tijd die je achter een scherm doorbrengt wel zeker invloed te hebben op je mentale welzijn. Hoe meer uren je doorbrengt op sociale mediakanalen, des te afhankelijker kan je hier ook van gaan worden. Misschien zelfs wel zó afhankelijk dat andere dagelijkse activiteiten gaan lijden onder het gebruik van sociale media. Schermtijd kan je beperken door tijdslimieten in te stellen op apps die uren van je tijd in beslag lijken te nemen.
- Focus op echte verbindingen. Gebruik sociale media om je echte relaties te versterken. Stuur persoonlijke berichten naar vrienden of familieleden in plaats van alleen te reageren op openbare berichten. Door meer direct contact te maken met mensen die voor jou belangrijk zijn, ervaar je meer diepgang en betekenisvolle interacties, wat je gevoel van verbondenheid kan versterken.
Uiteindelijk gaat het erom dat je controle houdt over hoe je sociale media gebruikt, in plaats van dat het gebruik jou beheerst. Zolang dat het geval is, kan je de voordelen van de online wereld goed benutten.
Meer blogs lezen? Klik hier.
Bronnen:
Allen, K. A., Ryan, T., Gray, D. L., McInerney, D. M., & Waters, L. (2014). Social media use and social connectedness in adolescents: The positives and the potential pitfalls.