Minimalisme is een levensstijl die veel mensen aantrekt. Het idee van ‘minder is meer’ heeft zijn weg gevonden naar verschillende omgevingen. Maar wat maakt minimalisme en decluttering zo aantrekkelijk, en waarom voelen mensen zich rustiger en gelukkiger als ze minder bezitten?  

Waarom bezit ons brein belast 

De gemiddelde volwassene bezit honderden objecten, van kledingstukken tot elektronica en souvenirs. Dit bezit vraagt om aandacht: het moet opgeruimd, onderhouden of ergens opgeborgen worden. Deze overvloed aan spullen zorgt ervoor dat onze omgeving visueel drukker is, wat onze hersenen dwingt om constant prikkels te verwerken. Dit merken we niet altijd bewust op. Een rommelige omgeving kan een hogere stressrespons veroorzaken en ons concentratievermogen verstoren.  

Decluttering, oftewel het opruimen en wegdoen van overtollige bezittingen, helpt deze mentale belasting te verminderen. Wanneer we minder spullen om ons heen hebben, verminderen we de prikkels die ons brein moet verwerken. Daardoor krijgen we meer ruimte voor focus en ontspanning. 

Emotionele voordelen van minimalisme 

  1. Verminderen van beslissingsmoeheid: elke dag maken we veel beslissingen. Wanneer onze kast vol ligt met kleding, worden we elke keer dat we iets pakken geconfronteerd met keuzes. Met minder opties voelen we ons minder overweldigd en ervaren we minder stress.  
  2. Meer tijd en energie voor waardevolle activiteiten: bezit vraagt om tijd. Als we minder spullen hebben, krijgen we meer tijd om ons te richten op wat er echt toe doet. Minimalisme zorgt ervoor dat we bewuster kiezen waar we onze tijd aan besteden.  
  3. Grotere waardering voor wat we hebben: wanneer we ons omringen met alleen datgene wat betekenisvol is, voelen we meer waardering voor onze bezittingen. Deze bewustere omgang met spullen stimuleert dankbaarheid en helpt ons meer genieten van wat we al hebben.  

Wat is decluttering?  

Hoewel minimalisme vaak begint met fysiek opruimen, gaat het eigenlijk om een mindset verandering. Decluttering nodigt ons uit om na te denken over wat we echt belangrijk vinden, en dit kan verder gaan dan materiele bezittingen. We kunnen ook onze agenda's en zelfs onze relaties declutteren. Deze aanpak heeft veel voordelen voor onze mentale gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van zelfbewustzijn en het loslaten van emotionele bagage.  

Hoe begin je met decluttering?  

Je hoeft niet gelijk je hele huis in een dag op te ruimen. Begin bijvoorbeeld in een ruimte, zoals je kledingkast of werkplek. Probeer ook een systeem te bedenken om te declutteren. Je kunt bijvoorbeeld spullen in categorieën verdelen of alleen de spullen houden die je energie geven of nuttig zijn. Minimalisme vraagt ook om een bewuste verandering in denken en het gedrag. Maakt een afspraak met jezelf om niet zomaar nieuwe spullen te kopen, zonder hier eerst goed over na te denken. Je kunt deze afspraak ook delen met een ander, zodat diegene je kan helpen als je het moeilijk hebt.  

Het psychologische effect van minimalisme en decluttering gaat verder dan een opgeruimd huis. Het draagt bij aan een kalmere geest, vermindert stress en geeft ons de kans om aandacht te geven aan wat je echt belangrijk vindt. Bij Psycholoog.nl kun je op korte termijn in gesprek met een psycholoog over stressklachten. 

Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons aanmeldteam.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Mindfulness integreren in je dagelijks leven zonder extra tijd te investeren

(3-12-2024)

Mindfulness kan je helpen bij verschillende mentale klachten. Dit hoeft geen grote impact te hebben op je dagelijks leven, je kunt mindfulness makkelijk integre… Lees verder

Het verschil tussen gezonde reflectie en destructief piekeren

(28-11-2024)

Nadenken over bepaalde situaties kan heel nuttig zijn, maar het kan ook doorslaan naar piekeren. Lees hier meer over het verschil! Lees verder

Hoe feestdagen conflicten in families naar boven brengen – en hoe hiermee om te gaan

(26-11-2024)

De feestdagen kunnen veel frustratie en conflict in de familie met zich meebrengen. Lees hier hoe je de rust kan bewaren. Lees verder

Neurodiversiteit, zelforganisatie en timemanagement: Tips voor meer structuur

(19-11-2024)

Neurodiversiteit benadrukt de diversiteit aan mensen en viert verschillen, maar neurodiverse mensen kunnen ook voor uitdagingen komen te staan. Lees verder