Obsessief bezig zijn met eten, bewegen en je gewicht, dit zijn kenmerken van een eetstoornis. Er zijn veel verschillende soorten eetstoornissen. Sommige hiervan zijn niet zo bekend, maar wel ernstig. Maar wat is een eetstoornis precies en hoe wordt dit behandeld? Lees er hier meer over! 

Wat is een eetstoornis?  

Een eetstoornis is een verzamelnaam voor verschillende soorten eetstoornissen. Deze verschillende soorten komen later aan bod. Mensen met een eetstoornis zijn obsessief bezig met hun gewicht en met eten. Dit kan variëren van heel weinig eten tot het hebben van eetbuien en overgewicht. Een eetstoornis wordt gezien als een psychische aandoening. Het heeft een heftige impact op het leven van iemand. Ze lopen vast in het leven en vinden het moeilijk om deel te nemen aan sociale activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld komen door schaamte voor de aandoening. Het eten speelt een hoofdrol in het leven.   

Er is echter een verschil tussen een eetstoornis en een eetprobleem. Bij een eetprobleem zijn de klachten niet zo ernstig als bij een eetstoornis. Het zorgt wel voor beperkingen, maar in mindere mate. Het is nog steeds belangrijk om aandacht te besteden aan je klachten, omdat een eetprobleem zich kan ontwikkelen tot een eetstoornis.  

Welke soorten eetstoornissen zijn er?  

Er zijn een aantal verschillende soorten eetstoornissen. De meest bekende stoornis is anorexia nervosa, maar ook boulimia nervosa, binge eating disorder, voedingsstoornis en orthorexia nervosa zijn eetstoornissen. Hieronder worden er nog iets dieper op de verschillende soorten ingegaan:  

  • Anorexia nervosa: Iemand met anorexia nervosa heeft een verstoord lichaamsbeeld en is heel erg bang om aan te komen. Deze persoon gaat daarom overmatig sporten, heel weinig eten en soms ook braken. Deze mensen kunnen zelf niet zien dat ze te mager zijn. Anorexia nervosa komt zowel bij vrouwen als mannen voor.  
  • Boulimia nervosa: iemand met boulimia nervosa heeft last van extreme eetbuien. Omdat deze persoon niet wil aankomen gaat hij of zij vervolgens overgeven, overmatig lijnen of sporten. Dit heet ook wel compensatiegedrag 
  • Binge eating disorder: Deze vorm lijkt op boulimia, maar mensen met binge eating disorder geven over het algemeen niet over. Verder zijn de symptomen te vergelijken.  
  • Voedingsstoornis: een voedingsstoornis is een tekort aan één of meerdere voedingsstoffen. Dit kan leiden tot lichamelijke klachten, omdat je je niet op de juiste manier kan ontwikkelen. Voorbeelden van een voedingsstoornis zijn pica of een ruminatiestoornis.  
  • Orthorexia nervosa: bij deze soort is iemand obsessief bezig met gezond eten. Dit kan leiden tot het niet eten van verschillende voedingsgroepen als vlees en bewerkte producten, omdat dit niet gezond is. Dit kan omslaan in anorexia nervosa. 

Naast al deze soorten is er ook een restcategorie waarin eetstoornissen vallen die niet helemaal voldoen aan de bovengenoemde categorieën. Ze zijn minder ernstig, maar kunnen wel het dagelijks functioneren belemmeren. Deze stoornissen worden gebundeld onder Eetstoornis niet anderszins omschreven (ESNOA/NAO). Dit komt in de praktijk het meeste voor.  

Wat zijn de oorzaken van een eetstoornis?  

Er is niet één duidelijke oorzaak voor een eetstoornis. Vaak wordt er tijdens een gesprek met een therapeut gekeken naar waar de eetstoornis vandaan kan komen. Er zijn wel een aantal oorzaken die vaak voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn: aanleg, lage eigenwaarde, traumatische gebeurtenissen of verkeerde voorbeelden. Dit laatste houdt ook verband met de onrealistische standaarden die tegenwoordig op sociale media te zien zijn.  

Hoe behandel je een eetstoornis?  

Een eetstoornis gaat meestal niet vanzelf weg. Het is daarom belangrijk om een behandeling te zoeken voor je klachten. Een eetstoornis kan zowel individueel behandeld worden als in een groepssetting. Het voordeel van een groepssetting is dat de anderen je kunnen steunen in het herstel. Meestal start een behandeling met uitleg over de stoornis, ook wel psycho-educatie. De therapievormen die het vaaks worden ingezet zijn cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie en groepstherapie.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Eetgedachten en het effect daarvan op eetgedrag

(28-6-2024)

Dysfunctionele eetgedachten hebben invloed op ons eetgedrag, en kunnen leiden tot eetstoornissen. Lees verder

Hoe kan een signaleringsplan helpen bij psychische klachten?

(8-5-2024)

Ontdek hoe een signaleringsplan kan helpen bij het beheren van psychische uitdagingen en het bevorderen van veerkracht. Lees verder

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder