Verwachtingen hebben we allemaal. Sommige zijn heel logisch, zoals het krijgen van salaris. Andere verwachtingen kunnen echter erg onrealistisch zijn. Als deze verwachtingen dan vervolgens niet worden waargemaakt, kan dit veel frustratie en boosheid tot gevolg hebben.  

Wat is een verwachting? 

Een verwachting is een overtuiging dat iets wel of niet gaat gebeuren. Het is iets wat iedereen heeft. Het is een idee van hoe we willen dat andere mensen zich gedragen en hoe we de wereld zien. Je verwacht bijvoorbeeld een eerlijk salaris voor de werkzaamheden die je verricht of je verwacht dat iemand de afspraak nakomt die je hebt gemaakt.  

Verwachtingen hebben een belangrijke plek in onze samenleving. Ze helpen ons om de toekomst te voorspellen en vervolgens de juiste acties te ondernemen. Wanneer je verwacht dat het gaat regenen, neem je een paraplu mee. Toch kunnen deze verwachtingen een bron zijn van veel irritatie en boosheid.  

Realistische versus onrealistische verwachtingen 

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen realistische verwachtingen en onrealistische verwachtingen. Realistische verwachtingen zijn vaak gebaseerd op logica en weerspiegelen de realiteit. Als je iets online koopt, verwacht je dat het binnen een aantal dagen op je deurmat ligt. Hier is niets mis mee. Het hebben van realistische verwachtingen zorgt voor een sociaal contract tussen mensen.  

Wanneer we iets verwachten zonder dat we hier een goede reden voor hebben, ligt teleurstelling, irritatie en woede op de loer. We denken vaak dat het logisch is dat iemand iets voor ons doet. Het kan moeilijk zijn om te realiseren dat jouw verwachtingen niet waargemaakt kunnen worden De gevolgen van deze onrealistische verwachtingen kunnen een negatief effect hebben op onze motivatie en ons zelfbeeld.  

Er zijn een aantal onrealistische verwachtingen die iedereen wel eens heeft: 

  • Iedereen moet mij aardig vinden 
  • Ik moet altijd weten wat er gaat gebeuren 
  • Ik mag geen negatieve gedachten, gevoelens of ervaringen hebben 
  • Ik mag geen fouten maken 

Een onrealistische verwachting is eigenlijk een manier om een van je kernbehoeften te vervullen. Een kernbehoefte is bijvoorbeeld het feit dat je je veilig wil voelen of dat je liefde wil ontvangen. Wanneer een verwachting wordt waargemaakt, geeft dit dus een goed gevoel. Het zorgt ervoor dat de angst die wellicht onder de verwachting ligt, wordt onderdrukt.  

Hoe zorg ik ervoor dat mijn verwachtingen meer realistisch worden?  

Voor sommige mensen is het lastig om te accepteren dat niet alles wat ze verwachten ook echt gebeurt. En zelfs als je verwachting realistisch is, kan het nog steeds niet zo uitpakken. Je verwacht bijvoorbeeld dat je fiets blijft staan waar jij hem hebt neergezet. Toch is er altijd een mogelijkheid dat hij gestolen wordt. Mensen die realistische verwachtingen hebben staan positiever in het leven. Ze ervaren ook minder teleurstellingen en frustraties.  

Hoe zorg je er nu voor dat je verwachtingen realistischer worden? Probeer goed te analyseren welke verwachtingen je hebt bij een situatie. Kijk ook naar vorige situaties waar je teleurgesteld bent. Wat was er anders? Probeer naar aanleiding van je bevindingen je verwachtingen aan te passen. Een andere optie is om zo weinig mogelijk verwachtingen te hebben. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over wat er wel of niet gaat gebeuren.  

Als je verwachtingen vaak niet worden waargemaakt, kan dit veel boosheid en teleurstelling met zich meebrengen. Het kan er ook voor zorgen dat je vriendschappen verliest. Soms kan het helpend zijn om met een psycholoog te onderzoeken welke patronen je hebt en of ze je helpen of niet. Heb je behoefte aan een gesprek met een psycholoog? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De rol van familie en vrienden in het herstel van verslaving: Ondersteuning en betrokkenheid

(22-5-2024)

Een verslaving heeft veel impact op de omgeving. Lees hier meer over de rol die naasten kunnen spelen in het herstel. Lees verder

Hoe vermijd je zinloze discussies in je relatie?

(16-5-2024)

Zinloze discussies komen vaak voor in relaties, maar dit is niet nodig! Lees in deze blog hoe je deze discussies vermijd. Lees verder

Foetaal-alcoholsyndroom: de mentale gevolgen

(30-4-2024)

Foetaal-alcoholsyndroom is een vorm van FASD. Het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor ontwikkelingsproblemen van het embryo. Kindere… Lees verder

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder