Bijna iedereen voelt zich fijner als de zon schijnt. De zon biedt ons veel fysieke, maar ook mentale voordelen. Lees in deze blog hoe jij de zon als medicijn kan gebruiken! 

De zon is een essentieel onderdeel van ons bestaan. Het kan ons helpen om ons humeur te reguleren. Er zijn namelijk veel mensen die zich in de wintertijd, wanneer er over het algemeen minder zonlicht is, somberder voelen. Gelukkig komt de lente komt eraan en dat betekent dat de zon wat vaker gaat schijnen. Dit brengt natuurlijk warmte met zich mee, maar de zon heeft ook andere voordelen voor zowel je mentale als je fysieke gezondheid.  

Mentale gezondheid 

Vooral mensen met psychische klachten ervaren voordelen van het zonnige weer. Sommige mensen met psychische klachten kampen met een verstoord dag-nacht ritme. In de lente en de zomer passen we dit ritme meer aan op de natuur. Hieronder worden enkele voorbeelden gegeven hoe de zon onze mentale gezondheid positief beïnvloed:  

  1. Regulering van serotonine: blootstelling aan de zon stimuleert de productie van serotonine. Dit is een stofje in je brein dat geassocieerd wordt met geluk. Een gebrek aan zonlicht kan juist leiden tot een daling van serotonine, wat weer kan resulteren in stemmingsstoornissen. 
  2. Vitamine D productie: zonlicht is een natuurlijke bron van vitamine D, een voedingsstof die een grote rol speelt in onze mentale gezondheid. Een tekort aan deze vitamine wordt in verband gebracht met sombere gevoelens en angst.  
  3. Verlichting van stress en angst: de zon stimuleert de productie van endorfine. Dit is een hormoon waardoor je je gelukkig en ontspannen voelt. Door zonlicht kan stress en angst dus verminderen.  

Fysieke gezondheid 

Naast mentale gezondheid heeft zonlicht ook een positief effect op de fysieke gezondheid. In de zomer spenderen we meer tijd buiten, hierdoor heb je vaak een actievere levensstijl. Dit is weer bevorderlijk voor je fysieke gezondheid. Naast een actievere levensstijl zijn er nog een aantal voorbeelden:  

  1. Huidvoordelen: Te veel zonlicht zonder goede bescherming is schadelijk voor de huid, maar matige blootstelling kan helpen bij het verbeteren van een aantal huidaandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn eczeem en acne. Zonlicht kan ook bijdragen aan de productie van vitamine E, wat de huid beschermd tegen vroegtijdige veroudering.  
  2. Verbeterde slaapkwaliteit: Blootstelling aan zonlicht gedurende de dag kan helpen bij het reguleren van de interne klok en het bevorderen van de slaapkwaliteit. Hierdoor heb je meer energie gedurende de dag.  
  3. Versterkt immuunsysteem: vitamine D speelt ook een cruciale rol bij het ondersteunen van ons immuunsysteem. Dit beschermt ons tegen infecties en ziektes.  

Ondanks dat zonlicht veel voordelen met zich meebrengt, is het belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan. Gebruik bijvoorbeeld zonnebrandcrème en blijf niet voor lange perioden in de zon liggen. De zon biedt ons veel voordelen op fysiek en mentaal gebied. Het draagt bij aan ons algehele welzijn en helpt ons een gezonder en gelukkiger leven te leiden.  

Kampt jij met mentale problemen zoals stress, angst of sombere gevoelens? Psycholoog.nl kan je hierbij helpen. Ons aanmeldteam luistert graag naar jouw verhaal. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder