Vaak denken mensen bij gezondheid aan je lichamelijke gezondheid, maar in werkelijkheid is je mentale gezondheid net zo belangrijk. Deze twee hebben namelijk zeer veel invloed op elkaar. Deze invloed kan positief, maar ook negatief zijn.  

Wat is fysieke gezondheid?  

Je fysieke gezondheid heeft te maken met alles rondom je lichaam. Dit gaat bijvoorbeeld over jouw weerstand, het functioneren van je organen en over je conditie of uithoudingsvermogen. Je lichamelijke gezondheid versterk je door gezond te eten en genoeg te bewegen, maar ook door genoeg te ontspannen door structuur in je dag aan te brengen. 

Wat is mentale gezondheid? 

Mentale gezondheid is gezondheid van je geest. De verzorging van je mentale gesteldheid is net zo belangrijk als die van je lichamelijke gezondheid! Heb je een sterke mentale gezondheid, dan voel je je in balans en heb je het idee dat je het leven aan kunt. Je bent over het algemeen tevreden met wie je bent. Wanneer je je fijn voelt over jezelf, functioneer je beter in het dagelijks leven en heb je minder last van stress. Hoe gezond je je voelt, verschilt van mens tot mens. Iedereen heeft andere waarden en verwachtingen als het gaat om fysieke en mentale gezondheid.  

Hoe beïnvloedt je fysieke gezondheid je mentale gezondheid?  

Het positieve effect van sporten op je gezondheid is al door veel onderzoeken aangetoond. Sporten verkleint de kans op hart- en vaatziekten en vermindert de kans op diabetes en obesitas. Echter heeft sporten ook positief effect op de mentale gesteldheid. De effecten van sport hebben vooral invloed op je eigenwaarde. Je leert namelijk een nieuwe vaardigheid en het gevoel van controle neemt toe. Sporten heeft ook invloed op je emoties. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je regelmatig sport, depressieve en angstige gevoelens afnemen. Tijdens het sporten komen de neurotransmitters serotonine en endorfine vrij. Deze stofjes zorgen voor een positieve stemming en meer zelfvertrouwen.  

Een goede nachtrust heeft een positief effect op je mentale stemming. Een goede nachtrust houdt in dat je tussen de zeven en negen uur onafgebroken slaapt. Slecht slapen heeft omgekeerd een negatief effect op de mentale stemming. Wanneer je te kort of slecht slaapt heb je een verhoogde kans op depressie en dementie. 

Hoe beïnvloedt je mentale gezondheid je fysieke gezondheid?  

Bij depressieve klachten is de stap om te gaan bewegen vaak groot. In deze gevallen is het vaak lastig om te gaan sporten. Het kan zijn dat je dan het gevoel hebt dat je niet gezond bezig bent, omdat sporten op dat moment niet lukt. Schuldgevoelens kunnen een depressie in stand houden en verergeren.  

Negatieve emoties kunnen zorgen voor een afname van het immuunsysteem. Wanneer je gefrustreerd bent nemen de T-cellen in je lichaam tijdelijk af, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes en infecties.  

Het komt best vaak voor dat iemand naar de huisarts gaat met lichamelijke problemen waar geen duidelijke lichamelijke oorzaak voor valt te vinden. De kans bestaat dat diegene dan last heeft van psychosomatische klachten. Dit zijn klachten die zich lichamelijk uiten, zoals hoofdpijn of buikpijn, maar eigenlijk voortkomen uit mentale problemen. Wanneer jij bijvoorbeeld veel druk ervaart op je werk, kan dit leiden tot stress. Als de stress lang aanhoudt, kun je last krijgen van hoofdpijn, buikpijn en slecht slapen.  

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Foetaal-alcoholsyndroom: de mentale gevolgen

(30-4-2024)

Foetaal-alcoholsyndroom is een vorm van FASD. Het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor ontwikkelingsproblemen van het embryo. Kindere… Lees verder

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder