Nicotine, een sluipende verleider die zowel lichamelijk als geestelijk verslavend is, heeft een ingrijpende invloed op ons welzijn. Lees in deze blog meer over de gevolgen van een nicotineverslaving en hoe je hier vanaf kan komen.  

Wat is het effect van nicotine?  

Nicotine is het verslavende bestandsdeel in sigaretten. Nicotine is een stimulerend middel: het verhoogt je bloeddruk en hartslag. Daarbij heeft het ook juist een kalmerend effect door vlak na het roken stress, angst en boosheid te verminderen. 

Nicotine is een verslavende stof, zowel fysiek als psychisch. Dit komt doordat nicotine de afgifte van dopamine in de hersenen verhoogt, wat resulteert in een verbeterde stemming, cognitieve functies en verminderde eetlust. Roken wordt ook als verslavend ervaren omdat rokers tussen sigaretten door vaak geïrriteerd en gestrest zijn wanneer ze proberen te stoppen. Het roken van een sigaret biedt dan tijdelijk verlichting van deze ontwenningsverschijnselen, waardoor rokers zich kalmer voelen. Echter, dit effect is slechts kortdurend en wordt gevolgd door terugkerende ontwenningsverschijnselen, zoals een depressieve stemming, slapeloosheid, prikkelbaarheid, frustratie, boosheid, angst, verminderde concentratie, rusteloosheid, vertraagde hartslag en toename van eetlust of gewicht. Zelfs na slechts een paar uur kan een zwaar verslaafde roker deze symptomen ervaren. 

Een nicotineverslaving is de meest vermijdbare oorzaak van ziekte en vroegtijdige sterfte. Daarbij verhoogt roken ook het risico op het krijgen van andere stoornissen. Als je daar meer over wilt lezen kijk dan naar onze blog over dit onderwerp

Hoe vaak komt een nicotineverslaving voor?  

Na alcohol is nicotine de meest gebruikte drug wereldwijd. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de mensen die begint met roken minstens 15-20 jaar blijft roken. Daarvan heeft een groot deel wel gerapporteerd dat ze willen stoppen, maar lukt het niet om geen sigaret op een dag te roken.  

Wanneer ben je verslaafd?  

Er wordt geschat dat wel 80-90% van alle rokers al voldoet aan de criteria voor nicotine afhankelijkheid. De criteria hiervoor zijn onder andere:  

1. Moeite met het stoppen met roken  
2. Roken vlak na het wakker worden  
3. Roken bij ziekte  
4. Moeite om niet te roken  
5. Meer in de ochtend roken dan in de namiddag  

Hoe kan je stoppen met roken?  

Ook al zijn de meeste rokers zich bewust van de fysieke en psychische schade, toch blijven ze het extreem moeilijk vinden om te stoppen. Dit komt doordat:  

  • ontwenningsverschijnselen constant plaats vinden, wat de craving naar sigaretten versterkt. 
  • rokers sigaretten gebruiken als een manier om te dealen met hun negatieve emoties (niet alleen die zijn ontstaan als gevolg van ontwenningsverschijnselen). Hierdoor zijn negatieve gebeurtenissen een trigger om weer te gaan roken.  

Hierdoor lukt het rokers bijna nooit in één keer om te stoppen, en al helemaal niet zonder hulp. Onderstaand verschillende methoden die effectief blijken:  

  • Nicotine vervangende therapie: bij deze therapie gebruik je vervangende middelen zoals kauwgom, neusspray, pleisters of inhalatoren.  
  • Buproprion: dit is een milde antidepressiva die de ontwenningsverschijnselen vermindert.  
  • Aversieve therapie: deze therapie vervangt de fijne gevoelens die geassocieerd worden met roken met negatieve consequenties zoals misselijkheid. Ze krijgen dan bijvoorbeeld een ander type sigaretten. 
  • Cognitieve gedragstherapie (CGT): depressie en een negatieve stemming zijn factoren die vaak geassocieerd worden met mislukte pogingen tot stoppen met roken. Bij CGT worden samen met een psycholoog alternatieve strategieën bedacht om met deze factoren te dealen in plaats van weer te gaan roken.  

Bij Psycholoog.nl bieden we geen specifieke hulp voor het stoppen met roken. Wel kunnen we je helpen met mentale klachten. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

De rol van familie en vrienden in het herstel van verslaving: Ondersteuning en betrokkenheid

(22-5-2024)

Een verslaving heeft veel impact op de omgeving. Lees hier meer over de rol die naasten kunnen spelen in het herstel. Lees verder

Wanneer verandert sporten van gezond naar ongezond?

(10-5-2024)

Hoewel sporten op zichzelf gezondheid, kan het ontwikkelen tot een ongezonde obsessie met negatieve gevolgen voor je mentale gesteldheid. Lees er hier meer over… Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder