Nicotine, een sluipende verleider die zowel lichamelijk als geestelijk verslavend is, heeft een ingrijpende invloed op ons welzijn. Lees in deze blog meer over de gevolgen van een nicotineverslaving en hoe je hier vanaf kan komen.  

Wat is het effect van nicotine?  

Nicotine is het verslavende bestandsdeel in sigaretten. Nicotine is een stimulerend middel: het verhoogt je bloeddruk en hartslag. Daarbij heeft het ook juist een kalmerend effect door vlak na het roken stress, angst en boosheid te verminderen. 

Nicotine is een verslavende stof, zowel fysiek als psychisch. Dit komt doordat nicotine de afgifte van dopamine in de hersenen verhoogt, wat resulteert in een verbeterde stemming, cognitieve functies en verminderde eetlust. Roken wordt ook als verslavend ervaren omdat rokers tussen sigaretten door vaak geïrriteerd en gestrest zijn wanneer ze proberen te stoppen. Het roken van een sigaret biedt dan tijdelijk verlichting van deze ontwenningsverschijnselen, waardoor rokers zich kalmer voelen. Echter, dit effect is slechts kortdurend en wordt gevolgd door terugkerende ontwenningsverschijnselen, zoals een depressieve stemming, slapeloosheid, prikkelbaarheid, frustratie, boosheid, angst, verminderde concentratie, rusteloosheid, vertraagde hartslag en toename van eetlust of gewicht. Zelfs na slechts een paar uur kan een zwaar verslaafde roker deze symptomen ervaren. 

Een nicotineverslaving is de meest vermijdbare oorzaak van ziekte en vroegtijdige sterfte. Daarbij verhoogt roken ook het risico op het krijgen van andere stoornissen. Als je daar meer over wilt lezen kijk dan naar onze blog over dit onderwerp

Hoe vaak komt een nicotineverslaving voor?  

Na alcohol is nicotine de meest gebruikte drug wereldwijd. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de mensen die begint met roken minstens 15-20 jaar blijft roken. Daarvan heeft een groot deel wel gerapporteerd dat ze willen stoppen, maar lukt het niet om geen sigaret op een dag te roken.  

Wanneer ben je verslaafd?  

Er wordt geschat dat wel 80-90% van alle rokers al voldoet aan de criteria voor nicotine afhankelijkheid. De criteria hiervoor zijn onder andere:  

1. Moeite met het stoppen met roken  
2. Roken vlak na het wakker worden  
3. Roken bij ziekte  
4. Moeite om niet te roken  
5. Meer in de ochtend roken dan in de namiddag  

Hoe kan je stoppen met roken?  

Ook al zijn de meeste rokers zich bewust van de fysieke en psychische schade, toch blijven ze het extreem moeilijk vinden om te stoppen. Dit komt doordat:  

  • ontwenningsverschijnselen constant plaats vinden, wat de craving naar sigaretten versterkt. 
  • rokers sigaretten gebruiken als een manier om te dealen met hun negatieve emoties (niet alleen die zijn ontstaan als gevolg van ontwenningsverschijnselen). Hierdoor zijn negatieve gebeurtenissen een trigger om weer te gaan roken.  

Hierdoor lukt het rokers bijna nooit in één keer om te stoppen, en al helemaal niet zonder hulp. Onderstaand verschillende methoden die effectief blijken:  

  • Nicotine vervangende therapie: bij deze therapie gebruik je vervangende middelen zoals kauwgom, neusspray, pleisters of inhalatoren.  
  • Buproprion: dit is een milde antidepressiva die de ontwenningsverschijnselen vermindert.  
  • Aversieve therapie: deze therapie vervangt de fijne gevoelens die geassocieerd worden met roken met negatieve consequenties zoals misselijkheid. Ze krijgen dan bijvoorbeeld een ander type sigaretten. 
  • Cognitieve gedragstherapie (CGT): depressie en een negatieve stemming zijn factoren die vaak geassocieerd worden met mislukte pogingen tot stoppen met roken. Bij CGT worden samen met een psycholoog alternatieve strategieën bedacht om met deze factoren te dealen in plaats van weer te gaan roken.  

Bij Psycholoog.nl bieden we geen specifieke hulp voor het stoppen met roken. Wel kunnen we je helpen met mentale klachten. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder