Niemand wil in de schulden terechtkomen. Toch overkomt het misschien wel meer mensen dan je denkt. Hoe je ook in de schulden terecht raakt, fijn is het zeker niet. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat mensen met schulden psychische klachten kunnen hebben.  

Hoe ontstaan schulden? 

Schulden ontstaan wanneer je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten. Er kunnen daardoor mensen of instanties waaraan je geld verschuldigd bent, terwijl jij dit geld niet hebt en hen dus niet kunt betalen. Financiële problemen of schulden kunnen op verschillende manieren ontstaan. Vaak is dit een gebrek aan geld. Wanneer je een laag inkomen hebt liggen financiële problemen eerder op de loer, doordat je bijvoorbeeld je vaste lasten net of niet kunt betalen. Ook kan het zijn dat je geen spaargeld achter de hand hebt. Wanneer je dan een onverwachte uitgave moet doen, heb je hier geen ruimte voor in je budget en raak je achter met betalingen. Toch kun je ook in financiële problemen komen als je een hoog inkomen hebt. Als je hoge uitgaves doet kun je jezelf alsnog in de schulden werken. Veranderingen in je leven kunnen ook zorgen voor andere inkomsten en uitgaven. Je kunt hierbij denken aan (onverwachte) werkloosheid, ziekte, overlijden, een ongeluk of een scheiding. Wanneer je door de veranderde situatie minder inkomsten hebt, maar het zelfde uitgavepatroon blijft houden, kan dit zorgen voor financiële problemen.  

Hoe kunnen schulden voor psychische klachten zorgen? 

Je kunt je misschien wel voorstellen dat het hebben van schulden voor behoorlijk wat stress kan zorgen. De manier waarop je omgaat met deze stress kan bepalend zijn voor verdere schulden en psychische klachten. Wanneer je bijvoorbeeld door de stress rust gaat zoeken in verdovende middelen, zorgt dit er niet alleen voor dat je brein, lichaam en geest aangetast worden, maar worden de geldproblemen ook nog eens in stand gehouden. Dit gebeurt direct doordat deze middelen geld kosten, maar ook doordat het gebruik van middelen kan zorgen voor irrationeel gedrag en het minder goed kunnen maken van verstandige, overwogen keuzes.  

Financiële problemen of schulden kunnen ook zorgen voor somberheid, depressieve gevoelens of een uitzichtloosheid. Er lijkt geen uitzicht op verbetering te zijn op langere termijn of je financiële probleem is groter dan je aan kan. Ook kun je angstig zijn, je eenzaam of onbegrepen voelen. Veel mensen met schulden schamen zich hiervoor, waardoor zij niet praten met anderen over dit onderwerp. Ook vragen mensen die zich schamen voor hun geldproblemen minder snel om hulp. Zo’n vermijdende manier van het omgaan met financiële problemen kan weer lijden tot psychische problemen.  

Hoe houden psychische klachten schulden in stand? 

Zoals hierboven genoemd kunnen bepaalde manieren van omgaan met schulden ervoor zorgen dat deze juist in stand gehouden worden of zelfs erger worden. Dit geldt bijvoorbeeld van het ‘vluchten’ in verdovende middelen, niet praten over geldgebrek of niet om hulp vragen. Daarnaast hebben mensen soms de neiging om hun psychische klachten of lage zelfbeeld te compenseren door mooie dingen te kopen. Door mooie kleding of een mooie auto te kopen voel je je tijdelijk beter, maar zul je later alleen maar meer financiële problemen krijgen. Dit zorgt voor een soort neerwaartse spiraal, waarbij de financiële en psychische problemen elkaar blijven versterken.  

Hoe zoek je hulp voor schulden? 

Een organisatie die mensen met schulden of financiële problemen helpt is de schuldhulpverlening. Zij doen dit door je budget te beheren en alle uitgaven en inkomsten in kaart te brengen. Door inzicht te krijgen in je uitgavepatroon, en dit vervolgens aan te passen aan je inkomsten, kun je uit de schulden komen. Slechts 1 op de 10 mensen met forse schulden meldt zich uiteindelijk aan bij schuldhulpverlening.  

Wanneer je schulden veroorzaakt worden door een onderliggende oorzaak, zoals een verslaving, bipolaire stoornis of ADHD, is het raadzaam om dit probleem vooral ook aan te pakken. Een psycholoog kan hierbij helpen.  

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar hulp van een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543. 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het verschil tussen gezonde reflectie en destructief piekeren

(28-11-2024)

Nadenken over bepaalde situaties kan heel nuttig zijn, maar het kan ook doorslaan naar piekeren. Lees hier meer over het verschil! Lees verder

Hoe feestdagen conflicten in families naar boven brengen – en hoe hiermee om te gaan

(26-11-2024)

De feestdagen kunnen veel frustratie en conflict in de familie met zich meebrengen. Lees hier hoe je de rust kan bewaren. Lees verder

Neurodiversiteit, zelforganisatie en timemanagement: Tips voor meer structuur

(19-11-2024)

Neurodiversiteit benadrukt de diversiteit aan mensen en viert verschillen, maar neurodiverse mensen kunnen ook voor uitdagingen komen te staan. Lees verder

Het belang van hobby's voor je mentale gezondheid

(15-11-2024)

Hobby's kunnen een grote impact hebben op onze stemming, sociale interacties en ons stressniveau. Lees er in deze blog meer over! Lees verder