Herken je het gevoel dat je wat vaker zou willen sporten, eerder wil beginnen met die deadline van werk of een paar kilo zou willen afvallen? Op de een of andere manier lukt het je vaak niet om deze doelen te behalen. In al deze gevallen om deze doelen na te streven is er een portie zelfdiscipline nodig. Discipline wordt vaak gezien als een karaktertrek, maar discipline kun je ook aanleren. Lees hier wat kan helpen bij het ontwikkelen van meer zelfdiscipline.

Wat is zelfdiscipline?

Om je discipline te verbeteren is het handig om te weten wat het inhoudt. Het betekent het opvolgen van regels, afspraken en normen.  Discipline is ook wel het doen wat je zou moeten doen of wat er van je verwacht wordt. Bij zelfdiscipline gaat het om jezelf ergens toe te zetten of jezelf ergens van kunnen onthouden.

Het gaat vaak om situaties waarin je een afweging maakt tussen een korte- en een lange termijn gevolgen. Blijf je bijvoorbeeld op de bank liggen of ga je een rondje hardlopen? Ga je aan de slag met je deadline of blijf je toch nog even scrollen op Instagram? Je weet in dit soort situaties wat het je oplevert op de lange termijn, maar het blijft soms toch moeilijk om hierin de ‘verstandige’ keuze te maken.

Het kan zijn dat je in bepaalde situaties gedisciplineerder bent dan in andere situaties. Dat kan te maken hebben met de motivatie die je zelf ergens voor hebt. Ook kan sociale controle mee spelen. Zo werken er sinds de coronapandemie veel meer mensen thuis. Als je niet op kantoor bent valt een deel van de sociale controle weg aangezien je collega’s je niet zien werken. Het is in dit geval makkelijker om bijvoorbeeld te worden afgeleid. Het is goed om bij de discipline duidelijk te hebben waarom je iets doet.

Waar kan zelfdiscipline bij helpen?

Discipline is van belang als je een bepaald doel wil bereiken. Je kunt de beste kwaliteiten hebben, maar discipline speelt de grootste factor wanneer je ergens succesvol in wil worden. Stel je wil iets bereiken in sport of studie, dan heb je een zekere discipline nodig om handelingen als studeren of trainen te verrichten. Ook in bedrijven en organisaties is discipline van belang om een bepaalde orde en structuur te waarborgen.

Zelfdiscipline is vooral van belang in het behalen van persoonlijke doelen. Wanneer je iets graag wil kan zelfdiscipline er voor zorgen dat je daadwerkelijk gedrag vertoont dat daaraan kan bijdragen. Discipline helpt je het leven vorm te geven dat jij voor ogen hebt. Wanneer je over veel discipline beschikt kun je je leven makkelijker veranderen.

Er zijn ook valkuilen wanneer iemand te veel discipline heeft voor een bepaald doel of er in door slaat. Je hebt dan vaak een bepaald doel voor ogen en je kunt er niet van afwijken en er is geen ruimte voor andere oplossingen. Je bent niet flexibel en je kan je met niks anders bezig houden dan dat bepaalde doel. Om dit te voorkomen is het wel belangrijk om een balans te vinden wanneer je naar een bepaal doel toewerkt.

Tips bij het ontwikkelen van zelfdiscipline

  • Stel duidelijke doelen: Maak voor je zelf helder wat je wil bereiken. Het werkt het best als je doelen op een bepaalde manier meetbaar zijn.
  • Begin met kleine stapjes: Probeer niet in een keer alles in je leven te veranderen maar begin met een of twee gewoontes te veranderen. Wanneer je alles te gelijk probeert aan te pakken heb je meer kans om terug te vallen in je oude gewoontes.
  • Kom er achter wat jouw sterke en zwakke punten zijn: Door dit in kaart te brengen kun je gerichter werken wanneer je meer discipline wil ontwikkelen.
  • Wees geduldig: De ene dag gaat het moeilijker dan de ander. Als je consistent blijft ga je vanzelf resultaat zien.
  • Ben niet te hard voor jezelf: Af en toe is je discipline ver te zoeken en eet je bijvoorbeeld die hele zak chips als je ’s avonds op de bank ligt, maar dat betekent niet dat je geen discipline hebt. Wees op dit soort momenten niet te hard voor jezelf. Verlies niet het geloof in jezelf als je een keer een slippertje maakt, dat is namelijk menselijk.
  • Probeer te achterhalen wat je motiveert: Op deze manier is het makkelijker jezelf ergens toe te zetten.
  • Beloon jezelf: Beloon jezelf af en toe als dingen goed gaan.

Merk je dat je het lastig vindt jezelf te motiveren en ergens discipline voor op te brengen en zou je hierover willen praten met een psycholoog? Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het belang van hobby's voor je mentale gezondheid

(15-11-2024)

Hobby's kunnen een grote impact hebben op onze stemming, sociale interacties en ons stressniveau. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

De impact van verkiezingsuitslagen: hoe om te gaan met politieke stress?

(13-11-2024)

De verkiezingsuitslagen kunnen een hoop emoties teweeg brengen: vreugde en hoop, of juist angst en hopeloosheid. Lees verder

Hoe therapie je kan helpen om jezelf beter te begrijpen

(12-11-2024)

Een psycholoog kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je gedrag en gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Hoe kan cognitive reframing ons helpen omgaan met tegenslagen

(7-11-2024)

Het herstructureren van negatieve gedachten kan ons helpen om nieuwe perspectieven van onze problemen te zien! Lees verder