Je familie heb je niet voor het uitkiezen. Misschien heb je wel een minder goede band met al jouw gezinsleden, of met één in het specifiek. Dit heeft invloed op de gezinsdynamiek. Deze schommelt over de jaren heen en wordt beïnvloed door de onderlinge familierelaties. De gezinsdynamiek kan zowel een positief als een negatief effect hebben op jouw psychische gesteldheid. 

Wanneer er zich kwesties voordoen binnen je familie of gezin, kan het soms moeilijk zijn om precies te begrijpen wat er aan de hand is. De onderlinge verbondenheid is vaak zo sterk dat het lastig wordt om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie. Zo kan het zijn dat er onderling problemen spelen tussen gezinsleden die invloed hebben op de dynamiek of dat de algehele dynamiek is verstoord.

Familierelaties

De familierelaties die in jouw gezin of familie spelen, kunnen van invloed zijn op jouw geestelijke welzijn. Hoe werkt dit precies? Enerzijds kan het zo zijn dat, wanneer je kampt met mentale problemen, de emotionele steun die je hierbij ontvangt een invloed kan hebben op het verloop ervan. Familieleden kunnen hier een essentiële rol bij spelen. Het hebben van een sterk ondersteunend netwerk vergroot namelijk de veerkracht van de persoon met psychische klachten. 

Daarnaast kan het ook juist het geval zijn dat de onderlinge familierelaties de oorzaak zijn van jouw mentale problematiek. Dit kan voorkomen in de volgende gevallen:

  • Je wordt niet geaccepteerd door jouw familie. Dit kan komen door cultuurverschillen, verschillen in normen en waarden of uiteenlopende belevingswerelden. Wil je meer lezen over acceptatie binnen de familieband? Dat kan hier.
  • KOPP/KOV. Dit staat voor: Kinderen van Ouders met Psychische Problematiek. Als kind leef je dan in een thuissituatie waar veel problematiek afspeelt; één of beide ouders kampen met mentale problemen of verslavingen. Dit heeft veel effect op de gezinsdynamiek, waardoor je als kind ook mentale problematiek kan gaan ontwikkelen. Hier lees je meer over KOPP/KOV.
  • Intergenerationeel trauma. Trauma's die familieleden hebben ervaren kunnen van generatie op generatie worden doorgeven. Dit worden intergenerationele trauma's genoemd. 
  • Relatieproblemen in de familiesferen. Bij relatieproblemen wordt vaak gedacht aan problemen binnen romantische relaties. Maar er kunnen ook relatieproblemen plaatsvinden tussen familieleden. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een verschil in persoonlijkheden, door de manier van opvoeden, het overlijden van een familielid, ziekte binnen het gezin of verschillende communicatiestijlen. 

De mentale problemen die je kan ervaren lopen van een verstoord zelfbeeld en onzekerheid tot stemmingsproblemen, zoals depressieve klachten. De reden voor de verstoorde familiedynamiek heeft meestal ook invloed op de problemen die worden ervaren. 

Behandelmogelijkheden

Om de dynamiek binnen het gezin te verbeteren zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Zo kan je samen met het gezin in therapie (systeemtherapie), kan je als individu in groepstherapie met onbekenden waarbij de gezinsopstelling wordt 'nagespeeld' (familieopstellingen) en kan je samen met degene waar een verstoorde familierelatie mee is in relatietherapie.

Voor de mentale problemen die je ervaart kan je ook individueel hulp zoeken. Door in gesprek te gaan met een psycholoog kan je erachter komen waar jouw problematiek vandaan komt. Een behandelaar kan jou dan handvaten bieden om hiermee om te gaan. Bij psycholoog.nl bieden wij online therapie bij lichte mentale klachten. Heb jij last van mentale problemen naar aanleiding van een verstoorde gezinsdynamiek? Dan kan je contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van eenadviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Copingstrategieën uit je kindertijd

(22-2-2024)

Hoe we met een stressvolle situatie omgaan, noemen we een copingstrategie. Deze ontwikkelen we vaak al in onze kindertijd, en hebben op latere leeftijd nog stee… Lees verder

Waarom zit de angst voor afwijzing zo diepgeworteld in ons systeem?

(16-2-2024)

Lees meer over onze natuurlijke behoefte om geaccepteerd te worden Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: word je bewuster van je emoties met deze 5 oefeningen

(8-2-2024)

Wat is het belang van emoties en hoe word je je bewust van je eigen emoties? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

De rol van slaap in emotieregulatie

(1-2-2024)

Onze slaap hygiëne kan veel invloed hebben op hoe we onze emoties ervaren en hoe we emoties van anderen interpreteren. Lees er hier meer over! Lees verder