Heb je last van een probleem met een naaste? Of kamp je zelf met een psychisch probleem en heb je behoefte aan betrokkenheid van een naaste in de behandeling? In dat geval kan systeemtherapie mogelijk een uitkomst bieden. In dit blog lees je meer over wat systeemtherapie is en waarom het zo goed werkt. 

Wat is systeemtherapie? 

Systeemtherapie wordt ook wel relatie- of gezinstherapie genoemd. Het is een vorm van psychotherapie, waarbij belangrijke naasten worden betrokken bij de therapie. Dit kan de partner zijn, maar het kan ook een kind, broer, zus, ouder, vriend of collega betreffen.  

Bij systeemtherapie is er veel aandacht voor de patronen van interactie tussen jou en je naaste. Er wordt van uit gegaan dat problemen nooit op zichzelf staan, maar dat de sociale, relationele en culturele context altijd een rol speelt bij het ontstaan en de instandhouding van de problemen.  

Jouw systeem bestaat uit je leefsituatie en relaties en dit systeem heeft invloed op je problemen. Tijdens de systeemtherapie is er daarom ook veel aandacht voor de invloed die omgevingsfactoren hebben op het probleem en op de betrokkenen. Voorbeelden van omgevingsfactoren zijn de werksituatie, familie, religie en cultuur. 

Systeemtherapie kan de nadruk leggen op het veranderen van hoe jij en je naaste met elkaar omgaan, maar ook op het veranderen van hoe jullie tegen het probleem aankijken. Het doel van systeemtherapie is om je ervan bewust te worden hoe jullie op elkaar reageren en meer zicht te krijgen op de invloed die jullie op elkaar hebben. 

Waarom werkt systeemtherapie? 

Hoewel je bij systeemtherapie waarschijnlijk snel denkt aan het behandelen van problemen in de relatie met naasten, kan systeemtherapie in een bredere context worden ingezet. Ook bij verslavingen, eetstoornissen, angststoornissen, dwangstoornissen en stemmingsstoornissen is gebleken dat systeemtherapie effectief is.  

Systeemtherapie lijkt zo goed te werken bij verschillende problemen, doordat de motivatie beter wordt, wanneer naasten bij de behandeling worden betrokken. Hierdoor treedt er sneller herstel op. Daarbij wordt het risico op verergering of terugkeer van problemen kleiner, wanneer betrokkenen elkaar beter begrijpen en ondersteunen.  

 

Wil je hier meer over weten of direct een afspraak inplannen bij een van onze psychologen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543. 

 

Bronnen: 

https://www.alfredlange.nl/publications/pdf/Lange_Systeemtherapie2014_H7.pdf 

http://www.directievetherapie.nl/downloads/DT-24-01-76.pdf 

https://www.tijdschriftsysteemtherapie.nl/inhoud/tijdschrift_artikel/ST-33-2-03/De-toepasbaarheid-van-contextuele-interventies-in-systeemtherapie