Ongeveer 1 op de 3 werknemers heeft last van een te hoge werkdruk. Dit kan veel negatieve gevolgen hebben voor de mentale en fysieke gezondheid van deze werknemers. In deze blog lees je meer over een hoge werkdruk, het bewaken van grenzen en de gevolgen van langdurige stress. 

Hoe ga je om met hoge werkdruk?  

Er is sprake van werkdruk wanneer de balans tussen werkbelasting en de belastbaarheid van de werknemer niet goed is. De werknemer ervaart dat hij of zij te veel taken op zich krijgt, waardoor er stress ontstaat. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hoofdpijn en slaapproblemen. Langdurige werkstress kan zelfs leiden tot een burn-out.  

Een manier om met hoge werkdruk om te gaan is door meer autonomie te ervaren in het indelen van je dag. Voorbeelden hiervan zijn zelf je uren indelen en zelf bepalen wanneer je pauze kan nemen. Dit zorgt ervoor dat je meer rust kan ervaren in je dag.  

Ook kunnen meebeslissen in de hoeveelheid taken, de inhoud van deze taken en de manier waarop die taken worden uitgevoerd kan ervoor zorgen dat de ervaren werkdruk verminderd.   

Hoe bewaak je je grenzen?  

Het kan lastig zijn om je grenzen aan te geven op de werkvloer. Je wil misschien niet moeilijk overkomen of je bent bang voor een conflict. Toch is het belangrijk om je grenzen aan te geven op werk. Voordat je dit kan doen, moet je eerst weten waar jouw grenzen liggen. Je hebt fysieke, mentale en emotionele grenzen. Het is ten eerste belangrijk dat je communiceert met je collega's. Geef aan wat jij wel en niet waardeert. Het kan helpen om bepaalde dingen te oefenen met een partner of een vriend(in). Een andere manier om je grenzen te bewaren is om te leren dat nee zeggen oké is. Dit kan lastig zijn. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Ik kan niet langer werken vandaag, ik heb na het werk iets met vrienden gepland.  

Wat zijn gevolgen van langdurige stress?  

Door een te hoge werkdruk kan werkstress ontstaan. Door deze stress kan het zijn dat je slechter gaat functioneren. Dit kan ook weer zorgen voor nieuwe stress. Er zijn een aantal gevolgen van langdurige of chronische stress:  

  • Vermoeidheid 
  • Een versnelde hartslag en ademhaling 
  • Hoofdpijn 
  • Duizeligheid  

Wanneer deze symptomen te lang worden genegeerd, kan er een burn-out ontstaan. Door een burn-out voel je je opgebrand. Dit kan je zowel lichamelijk als geestelijk voelen. Op een gegeven moment wordt de werkdruk je te veel. Je hebt minder energie en daardoor doe je minder leuke dingen. Hierdoor beland je in een negatieve spiraal. Het is belangrijk om de symptomen van langdurige stress te behandelen. Wanneer dit niet gebeurt, veranderd de situatie ook niet en kan de burn-out erger worden. Meer lezen over een burn-out? Klik dan hier.

Wil jij meer informatie over een hoge werkdruk of het bepalen van grenzen? Of heb jij last van burn-out gerelateerde klachten en wil jij hier hulp bij? Psycholoog.nl kan jou hierbij helpen. Neem contact met ons op of plan een gratis adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Burn-out bij jongeren en studenten: oorzaken en oplossingen

(28-5-2024)

Ontdek hoe je de druk van school, sociale media en toekomstverwachtingen kunt verlichten om een gezonde balans te vinden. Lees verder

De impact van ouderlijke druk op hun kinderen: Hoe prestatiedruk hun geestelijke gezondheid kan beïnvloeden

(27-5-2024)

Prestatiedruk kan een negatief effect hebben op je mentale gesteldheid, motivatie en levensgeluk. Verwachtingen van ouders kunnen hierin meespelen. Lees verder

Dialectische gedragstherapie: een krachtige benadering voor emotionele regulatie

(23-5-2024)

Beheers je emoties, verbeter je relaties en bouw een leven dat de moeite waard is met dialectische gedragstherapie. Lees verder

Vergeet jezelf niet: hoe vind je een balans tussen zelfzorg en zorg voor je kinderen?

(21-5-2024)

Houd je welzijn in balans voor een gelukkiger gezinsleven. Lees verder