Sommige collega’s, klanten of situaties vermijd je liever. Vermijdingsgedrag is zowel begrijpelijk als onverstanding. Lastige confrontaties gaan helaas niet vanzelf weg, ook al hopen we dat wel. Hoe kom je uit de cirkel van vermijding? En hoe ontstaat het? Lees het hier!  

Wat is vermijding en waarom gebeurt het?  

Vermijding is een copingstrategie die we gebruiken om stressvolle, angstige of ongemakkelijke situaties te vermijden. Het kan in veel vormen voorkomen: uitstelgedrag, sociale terugtrekking of het vermijden van bepaalde gedachtes en gevoelens. Hoewel vermijding op korte termijn verlichting biedt, draagt het vaak bij aan het verergeren van de onderliggende problemen. Je ontwijkt de confrontatie met was je angst of stress veroorzaakt, waardoor de problemen blijven bestaan.  

De cyclus van vermijding 

De cyclus van vermijding begint vaak met een gevoel van angst of ongemak. In plaats van de situatie aan te pakken, kies je ervoor om het te vermijden. Dit zorgt voor een tijdelijke afname van angst, wat positief bekrachtigd wordt in je brein. De volgende keer dat je met een soortgelijke situatie wordt geconfronteerd, is de kans groter dat je opnieuw vermijdt. Dit versterkt de cyclus.  

Helaas lost dit niets op. In plaats daarvan vergroot het de kans dat je je gestrest blijft voelen over de situatie, en mogelijk ook over jezelf. De taak of de situatie die je vermijdt, lijkt steeds groter en meer intimiderend te worden, en de drempel om ermee om te gaan wordt steeds hoger.  

Hoe breek je de cyclus 

Uit de vermijdingscyclus stappen begint met het herkennen en erkennen van het patroon en het ontwikkelen van gezonde manieren om met stress en angst om te gaan. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:  

  • Erken je vermijding: de eerste stap is om te herkennen wanneer je vermijdt. Dit kan subtiel zijn, soms merk je pas na een tijdje op dat je iets bewust hebt vermeden. Door eerlijk naar jezelf te kijken en te erkennen wanneer je vermijdt, zet je de eerste stap naar verandering.  
  • Onderzoek je angst: vraag jezelf af wat je precies vermijdt en waarom. Onderzoek waar je bang voor bent en wat er zou kunnen gebeuren als je de situatie onder ogen ziet. Vaak kan het benoemen van je angst je helpen om deze in perspectief te plaatsen 
  • Stel realistische doelen: vermijding kan vaak komen door overweldiging. Stel haalbare doelen voor jezelf, en geef jezelf de ruimte om deze in je eigen tempo te bereiken.  
  • Zoek ondersteuning: praat met iemand die je vertrouwt over je vermijding. Soms kan het delen van je gevoelens met anderen helpen om je gedachten te ordenen en een ander perspectief te krijgen.  

Vermijding kan een krachtige, maar destructieve copingstrategie zijn. Het bied tijdelijke verlichting, maar zorgt uiteindelijk voor een cyclus van angst en stress. Door vermijding te herkennen en te onderzoeken kun je de cyclus doorbreken. Dit kost oefening en geduld, maar het is zeker mogelijk! 

Heb jij last van vermijdend gedrag? Wil jij graag meer informatie over de patronen in jouw leven die het vermijdende gedrag in stand houden? Psycholoog.nl kan jou hierbij helpen. Neem direct contact op of plan een adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.    

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Mentale onrust en fysieke symptomen

(16-10-2024)

Onrust in je hoofd zorgt naast mentale klachten vaak ook voor fysieke symptomen. Lees er hier meer over! Lees verder

Waarom psychologische veiligheid in een team essentieel is

(11-10-2024)

Wanneer teamleden zich veilig voelen om vragen te stellen en ideeën voor te stellen, heeft dit een positief effect op de prestaties en de mentale gezondheid van… Lees verder

De kracht van falen: waarom mislukkingen kunnen leiden tot succes

(2-10-2024)

De angst om te falen is voor veel mensen groot. Toch kan falen ook juist iets positiefs zijn! Lees verder

Hoe sociaal contact bijdraagt aan mentale gezondheid

(1-10-2024)

Onze sociale kring kan een positief effect hebben op ons als we stress, angst of depressieve gevoelens ervaren. Lees er hier meer over! Lees verder