In het leven ervaren we dagelijks een mengeling van zowel negatieve als positieve emoties. Voor sommige mensen kan het lastig zijn om deze emoties te uiten, en zij denken dan vaak: ‘Ik hou het liever voor me’. Emoties voor jezelf houden voelt natuurlijk veel veiliger. Het bewaren van emoties voor jezelf voelt natuurlijk aan als de veiligste optie, maar is dit werkelijk de meest gezonde manier om door het leven te gaan? Het antwoord is nee! Het onderdrukken van emoties kan negatieve gevolgen.
Waarom kroppen wij onze emoties op?
Wanneer we onze emoties onderdrukken, vermijden we het erkennen van wat we werkelijk voelen. Een belangrijke reden hiervoor is dat het simpelweg veiliger lijkt om emoties niet te uiten. Het kan best eng zijn om kwetsbaar op te stellen. Het niet uiten van emoties kan een vals gevoel van emotionele bescherming bieden, omdat je er dan niet actief mee bezig hoeft te zijn. Echter, dit betekent niet dat je emoties zullen verdwijnen. Emoties zullen uiteindelijk toch naar boven komen.
Wat gebeurt er wanneer je emoties opkropt?
Het onderdrukken van emoties kan leiden tot de ontwikkeling van ongezonde manieren om met problemen om te gaan, hoewel dit verschilt per persoon. Sommige mensen kunnen hun toevlucht nemen tot overmatig drinken om hun problemen te vergeten. Daarnaast kan het je vermogen om emoties te begrijpen en te voelen aantasten.
Wanneer je gewend bent om gedurende lange tijd je emoties voor jezelf te houden, verlies je ook de vaardigheid om op een gezonde manier met je emoties om te gaan. Dit kan resulteren in overreacties op kleine gebeurtenissen, zoals het in tranen uitbarsten of boos worden bij een kleine aanleiding.
Het vermijden van confrontatie met je onderdrukte gevoelens kan zich ook uiten in de overmatige drukte in je leven, waarbij je je agenda vol plant om geen tijd te hebben om je emoties te ervaren. Dit heeft echter geen invloed op het oplossen van de onderliggende problemen. Het kan zelfs tot gevolg hebben dat je je zelf steeds meer vervreemdt, omdat er een kloof ontstaat tussen hoe je jezelf presenteert aan de buitenwereld en hoe jezelf daadwerkelijk voelt.
Bovendien kan het een negatieve invloed hebben op sociale relaties. Als je emoties niet deelt, kan dit het opbouwen van betekenisvolle relaties belemmeren, omdat anderen je niet kunnen zien voor wie je werkelijk bent. Je kunt je ook eenzaam voelen en je minder verbonden voelen met vrienden en familie.
Het onderdrukken van je emoties kan een grote druk uit oefenen op onze mentale gezondheid. Het kan zorgen voor meer stress, somberheid, depressieve- en angstgevoelens en vermoeidheid. Daarbij kan het leiden tot het ontwikkelen van mentale stoornissen.
Ben jij je emoties aan het opkroppen?
Wanneer iemand vraagt naar je gevoelens over een moeilijke situatie kan je dan geen antwoord bedenken, zeg je dan vaak ‘ik weet niet’ om de vraag af te schudden, probeer je het gespreksonderwerp te veranderen of uit de kamer te lopen? En herken je in het volgende?
- Je hebt het gevoel dat mensen om je heen je niet begrijpen of geen begrip hebben voor jouw gevoelens, wat kan resulteren in wrok tegen anderen omdat ze je niet begrijpen.
- Je ervaart een groeiende boosheid en frustratie over de wereld en de mensen om je heen. Je wordt negatief en bekijkt de wereld ook vanuit een negatieve bril.
- Je ervaart somatische symptomen zoals: buikpijn, hoofdpijn, hartkloppingen en veel spanning in je lichaam.
- Je focust op externe invloeden in je leven, in plaats van dat je naar jezelf en je gevoel kijkt.
Hoe kan je beter omgaan met je emoties?
Om een uitbarsting te voorkomen en om goed te zorgen voor je mentale welzijn is het wel belangrijk om goed om te gaan met je emoties. Dit kan natuurlijk best confronterend en uitdagend zijn, maar helpt je op de lange termijn beter!
- Onderzoek de onderliggende oorzaken van je emoties: Probeer te begrijpen wat je voelt, wanneer deze gevoelens zijn ontstaan, hoe ze je leven beïnvloeden en waarom je moeite hebt om je gevoelens te uiten.
- Schrijf je gevoelens van je af: Het bijhouden van een notitieboek om je gevoelens en gedachtes op te schrijven kan best helpend zijn. Het kan ons helpen om gevoelens en triggers te identificeren.
- Praat met anderen: Het delen van je emoties met anderen kan opluchting bieden en hen in staat stellen om je een ander perspectief te geven op je gevoelens en problemen. Het uiten van emoties kan ook de intensiteit ervan verminderen.
- Praat met een professional: Als je moeite hebt om je emoties te delen met vrienden of familie, of als je worstelt om grip te krijgen op je gevoelens en gedachten, kan een psycholoog je bijstaan.
Heb jij moeite met het uiten van je emoties en zou je daar graag wat meer hulp voor ontvangen. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.