Ken je dat gevoel dat je zo lekker in een taak zit dat je de tijd vergeet en helemaal opgaat in wat je aan het doen bent? Dat is flow. Een flow kan je overal ervaren, bijvoorbeeld ook op je werk. Het hebben van een flow heeft veel voordelen, maar het kan nog best lastig zijn om in deze staat te raken. Lees in deze blog meer over hoe je in een flow komt.  

Wat is flow? 

Flow betekend dat je volledig opgaat in je taak. Je steekt al je energie en concentratie in deze taak en wordt niet afgeleid door interne of externe prikkels. Je bent succesvol in de taak die je aan het uitvoeren bent en stijgt boven je eigen kunnen uit. Het concept van flow is afkomstig uit de positieve psychologie.  

Flow is deels afhankelijk van je persoonlijkheid. Sommige mensen zoeken, bijvoorbeeld op werk, telkens uitdagingen op om zo weer in een flow te komen. Andere mensen zijn meer tevreden met minder uitdagende taken. Dit kan echter leiden tot een burn-out, depressie of verveling. Een goede balans is dus essentieel.  

De kenmerken van flow 

Volgens Mihály Csíkszentmihályi (de bedenker van het concept ‘flow’) bestaat deze staat van zijn uit acht kenmerken:  

 • Het verlies van zelfbewustzijn. Je gaat volledig in een taak op 
 • Verlies van tijdsbesef  
 • Een duidelijk doel voor ogen hebben 
 • De activiteit wordt intrinsiek beloond 
 • Directe feedback. Je kan snel zien of een taak succesvol is of niet en kan hier ook snel aanpassingen in doen 
 • Concentratie en doelgerichtheid 
 • Evenwicht tussen eigen vaardigheid en mate van uitdaging  
 • Een gevoel van persoonlijke controle over de activiteit 

Hoe kom ik in een flow? 

Je komt dus in een staat van flow wanneer de balans tussen je mate van bekwaamheid en de moeilijkheid van een taak. Dit is wat wordt beschreven in het ervaringsfluctuatiemodel van Csíkszentmihályi. Je kunt dus in een flow komen wanneer je aan een uitdagende taak werkt, zoals een ingewikkelde opdracht op het werk. Belangrijk is om een duidelijk doel voor ogen te hebben en te werken vanuit intrinsieke motivatie. Dit betekent dat je een taak uitvoert omdat jij het leuk vindt, niet omdat het moet van iemand anders. Je komt dus terecht in een flow wanneer je weet wat je moet doen, vrij bent van afleiding, denkt dat je de taak kan uitvoeren en de taak als moeilijk ziet en de ruimte hebt om te verbeteren waar nodig.  

Nog enkele tips om in een flow te raken op werk, of buiten werk:  

 • Bereid je taak goed voor. Wanneer je alle benodigde spullen van tevoren hebt verzameld en weet wat je doel hebt, zal je minder snel afgeleid zijn.  
 • Neem je tijd. Binnen een half uur zal je niet in een flow komen. Een flow duurt gemiddeld 2 tot 3,5 uur.
 • Voorkom afleidingen. Op een gemiddelde werkdag word je vaak gestoord door belletjes, appjes, mailtjes of collega's met vragen. Probeer deze afleidingen te minimaliseren door je mailbox dicht te laten, je telefoon uit en je collega's te laten weten niet gestoord te willen worden.  

Wil jij graag meer weten over flow? Of merk jij dat je op je werk tegen een burn-out aanloopt? Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan een signaleringsplan helpen bij psychische klachten?

(8-5-2024)

Ontdek hoe een signaleringsplan kan helpen bij het beheren van psychische uitdagingen en het bevorderen van veerkracht. Lees verder

Wanneer ben je hoogsensitief (HSP)?

(7-5-2024)

Ontdek zowel de valkuilen als de krachten van hoogsensitiviteit en leer hoe je hier mee om kan gaan! Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder