Tegenwoordig zijn er veel verschillende culturen te vinden op de werkvloer. Dit kunnen verschillen zijn in rituelen, gewoonten of omgangsnormen. Deze verschillen kunnen voordelig zijn, maar kunnen ook conflicten veroorzaken. Lees in deze blog meer over de rol van culturele verschillen op de werkvloer.  

Hoe spelen cultuurverschillen een rol op de werkvloer?  

We leven in Nederland in een multiculturele samenleving. Dit is vaak ook te zien op de werkvloer. Bijna elk bedrijf heeft medewerkers met een andere etniciteit, achtergrond of cultuur. Er wordt bijvoorbeeld vaak over Nederlanders gezegd dat ze direct zijn in de communicatie. Het is in Nederland ook gebruikelijk om de hand te schudden als je een nieuw iemand ontmoet. Dit is in andere culturen niet gebruikelijk. De 'Nederlandse cultuur’ wordt in bedrijven vaak als leidend beschouwd. Dit kan zorgen voor communicatieproblemen, wanneer er gebrek is aan begrip.  

Waarom is het belangrijk om hierop in te spelen?  

Uit veel verschillende onderzoeken komt naar voren dat een bedrijf met een cultureel divers team beter presteert. Deze bedrijven hebben vaak een hogere omzet en blijven langer bestaan. Ze zijn creatiever en lossen problemen beter op. Daarnaast doen cultureel diverse bedrijven het beter op de arbeidsmarkt, omdat ze beter inzicht hebben in verschillende klanten. Ze kunnen hierdoor beter inspelen op ontwikkelingen in de markt. Ook hebben ze over het algemeen meer tevreden en loyale medewerkers.  

Maar hoe zorg je ervoor dat je een cultuur divers team opbouwt? Er bestaan verschillende wervingsbureaus die mensen met een cultuur diverse achtergrond aandragen. Daarnaast kan er tijdens een selectieronde meer aandacht worden besteed aan een diverse pool aan sollicitanten. Een werkgever kan verder leidinggevende werknemers trainen om de kwaliteiten van cultuur diverse werknemers te herkennen en in te zetten. Dit wordt ook wel inclusief leidinggeven genoemd.  

Hoe kun jij als werkgever omgaan met cultuurverschillen op de werkvloer?  

Als werkgever kan je het goede voorbeeld geven op de werkvloer. Met deze tips kun je eventuele problemen oplossen of zelf voorkomen:  

  • Gebruik van effectieve instrumenten: het inzetten van ontwikkelingsprogramma's en diversiteittrainingen voor management en collega's voor het behoud van werknemers kan helpen om de cultuurverschillen te omarmen. Er is niet één juiste aanpak, per bedrijf kan de uitvoering verschillen.  
  • Inzicht vergroten: om resultaat te behalen is het belangrijk dat leidinggevenden en medewerkers inzicht hebben in de facetten van culturele diversiteit en hoe deze belemmerd of bevorderd kunnen worden. Dit draagt bij aan het bewustzijn en kan meer aandacht vestigen op mogelijke bias en stereotypering.  
  • Aandacht voor mentale gezondheid: het kan voorkomen dat een werknemer met een cultuur diverse achtergrond zich niet gehoord voelt op de werkvloer, of tegen communicatieproblemen aanloopt. Als werkgever kun je de werknemer steun bieden door het gesprek aan te gaan, en passende mentale ondersteuning te bieden.  

Bij Psycholoog.nl is het mogelijk om uw werknemer aan te melden voor een traject. Samen met onze psycholoog werkt uw werknemer aan de bron van de klachten en krijgt de werknemer handvaten om zo goed mogelijk weer aan het werk te gaan. Heeft u vragen over het werknemerstraject? Klik hier voor meer informatie! Plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychologische disfuncties bij chronische pijn

(1-3-2024)

Wat is chronische pijn en wat voor factoren spelen een rol? Lees verder

Brain fog: een ‘mist’ of ‘watten’ in je hoofd, wat betekent dat?

(29-2-2024)

Ontdek in deze blog wat je kunt doen als je last hebt van brain fog! Lees verder

Wat kan de natuur voor jouw mentale welzijn betekenen?

(23-2-2024)

Wat is ecotherapie en wat kan het voor jou betekenen? Lees verder

Cognitieve Vervormingen

(21-2-2024)

Negatieve denkfouten, je maakt ze misschien vaker dan je lief is. Maar wat is dan het uiteindelijke effect op jezelf? Lees verder