Vandaag is het internationale Dag van Positief Denken! In onze blog leggen we je uit hoe je de vicieuze cirkel van negatieve gedachten doorbreekt en geven we jou tips om positief denken toe te passen. Kijk op Psycholoog.nl voor meer blogs over allerlei relevante onderwerpen en kijk hoe wij jou kunnen helpen.   

Positief denken is gezond! 

Vandaag staat positiviteit centraal! Daar waar negatieve gedachten kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen, kunnen positieve gedachten juist de gezondheid bevorderen. Het is namelijk bewezen dat positieve gedachten leiden tot minder werkstress en gezonder gedrag. Positief denken lijkt makkelijk, maar kan voor velen heel lastig zijn. Negatief denken leidt sneller tot negatieve ervaringen, waardoor je alleen maar negatiever gaat denken. Het is dan zaak om deze vicieuze cirkel te doorbreken.  

Tips om positief te denken 

Soms is positief denken makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder lees je enkele tips waardoor je positiever kan gaan denken:  

  • Wees dankbaar voor wat je hebt: een goede manier om meer positiviteit in je dag te brengen is door je dankbaarheid te uiten. Probeer elke dag dankbaar te zijn voor iets. Dit hoeft niets grootst te zijn, het mag ook iets kleins en simpels zijn.  
  • Overtuig jezelf dat je het kan: je kan veel bereiken als je in jezelf gelooft. Hoe jij nadenkt over je eigen kunnen heeft een grote invloed op de uitkomst van je prestaties. Probeer zo positief mogelijk over jezelf te denken en jezelf ervan te overtuigen dat je het kan.  
  • Vestig je aandacht op het positieve: Dit klinkt wellicht logisch, maar soms kan dit nog best een uitdaging zijn. We zijn vaak geneigd om te focussen op het negatieve. Door zoveel mogelijk aandacht te besteden aan de positieve dingen in het leven, kun je een positievere mindset creëren.  
  • Ontspan: ontspannen kan je helpen om positiever na te denken over het leven. Doordat je tot rust komt krijg je een positievere kijk op de wereld en heb je meer tijd om te doen waar je blij van wordt.  

Positief denken in moeilijke situaties 

Positief denken is soms makkelijker gezegd dan gedaan, vooral in moeilijke situaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ruzie met een vriend of een tegenslag op werk. Door deze stappen te volgen kan het makkelijker worden om positief te denken in moeilijke situaties:  

1. Onderzoek je gevoel: waarom voel je de gevoelens die je voelt? Ben je bijvoorbeeld boos, geïrriteerd, verdrietig of heb je pijn? Breng zo goed mogelijk voor jezelf in kaart waarom je deze gevoelens hebt en waar deze gevoelens vandaan komen. Als er een andere persoon bij betrokken is, kan het soms helpend zijn om ook te bedenken waarom deze persoon boos of verdrietig is.  

2. Wat kan je hiervan leren: elk moeilijk moment is tegelijkertijd een les. Probeer te evalueren wat er gebeurde en wat je hiervan kan leren. Probeer hierbij te focussen op positieve aspecten.  

3. Ga weer verder: tegenslagen zijn om te leren, en dan door te gaan. Blijf niet te lang nadenken over wat er is gebeurd, maar neem de lessen die je hebt geleerd mee in de toekomst.  

Soms is het te moeilijk om zelf positief te blijven, en kan je wat hulp gebruiken van andere mensen. Dit kunnen vrienden of familie zijn, maar ook een psycholoog. Een psycholoog kan je helpen om je negatieve gedachten om te buigen naar helpende gedachten. Bij Psycholoog.nl luisteren we naar jouw verhaal en bespreken we samen of we jou passende zorg kunnen bieden. Neem direct contact met ons op of plan een vrijblijvend adviesgesprek in om de mogelijkheden te bespreken. 

Meer blogs lezen? Klik dan hier.

  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Fake News over mentale gezondheidsproblemen op sociale media

(20-11-2024)

Blijf kritisch bij het consumeren van content over mentale gezondheid op sociale media. Lees verder

Wat de zorgveranderingen in 2025 betekenen voor jouw toegang tot psychologische zorg

(18-11-2024)

Wat gaan de zorgveranderingen teweeg brengen voor jou? Lees verder

De impact van verkiezingsuitslagen: hoe om te gaan met politieke stress?

(13-11-2024)

De verkiezingsuitslagen kunnen een hoop emoties teweeg brengen: vreugde en hoop, of juist angst en hopeloosheid. Lees verder

Wachttijden in de GGZ: Patiënten en naasten slepen de staat voor de rechter

(31-10-2024)

De rechtszaak tegen de staat is een signaal dat de huidige wachttijden niet meer geaccepteerd worden. Lees verder