Intuïtief eten is een benadering van voeding waarbij je luistert naar je lichaam en eet wanneer je honger hebt, stopt wanneer je verzadigd bent en voedsel kiest dat jouw lichaam voedt en energie geeft. Het is een tegenhanger van diëten en voedingsregels, die vaak leiden tot een verstoorde relatie met voeding en het lichaam. 

Het idee achter intuïtief eten is dat ons lichaam beter weet wat het nodig heeft dan een dieet of voedingsrichtlijnen. Door te luisteren naar ons lichaam en ons te laten leiden door onze honger- en verzadigingssignalen, kunnen we een gezonde en duurzame relatie met voeding opbouwen. 

De voordelen van intuïtief eten 

Intuïtief eten kan tal van voordelen hebben, zowel op fysiek als mentaal vlak. Hieronder vind je een aantal voorbeelden: 

  • Minder stress: Door niet langer obsessief bezig te zijn met diëten en voedingsregels, kun je meer ontspannen en genieten van eten. 
  • Meer energie: Door te eten wat ons lichaam nodig heeft en ons te richten op voedzame voedingsmiddelen, kunnen we meer energie hebben en ons beter voelen. 
  • Gewichtsbeheersing: Hoewel intuïtief eten niet gericht is op gewichtsverlies, kan het wel leiden tot een gezonder gewicht en een betere lichaamsverhouding. 
  • Verbeterde spijsvertering: Door te luisteren naar ons lichaam en te eten wanneer we honger hebben, kunnen we onze spijsvertering ondersteunen en problemen zoals opgeblazenheid en constipatie verminderen. 
  • Verbeterde relatie met voeding: Door te leren luisteren naar ons lichaam en onze voedingskeuzes te baseren op wat ons lichaam nodig heeft, kunnen we een gezonde en duurzame relatie met voeding opbouwen. 

Hoe kun je beginnen met intuïtief eten? 

Als je wilt beginnen met intuïtief eten, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen: 

  • Stop met diëten en voedingsregels: Dit betekent dat je je niet langer richt op calorieën tellen, macro's bijhouden of andere beperkingen opleggen aan je voeding. 
  • Luister naar je lichaam: Eet wanneer je honger hebt, stop wanneer je verzadigd bent en kies voedingsmiddelen die jouw lichaam voeden en energie geven. 
  • Wees geduldig: Het kan even duren voordat je lichaam zich aanpast aan deze nieuwe manier van eten. Geef jezelf de tijd en ruimte om te leren luisteren naar je lichaam. 

Intuïtief eten en Acceptance and Commitment Therapy 

Deze benadering kan ondersteund worden door de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een vorm van psychotherapie die gericht is op het vergroten van psychologische flexibiliteit en het leven in overeenstemming met je waarden. 

Hieronder vind je een aantal tips en oefeningen uit de ACT die kunnen helpen bij het ontwikkelen van een intuïtieve relatie met voeding. 

1. Leer observeren zonder oordeel 

Een belangrijk onderdeel van de ACT is het ontwikkelen van mindfulness, oftewel het vermogen om aandacht te schenken aan je ervaringen op het moment zelf, zonder hierover te oordelen. Dit kan ook toegepast worden op het eten. Leer observeren hoe je lichaam voelt als je honger hebt of juist verzadigd bent, zonder hierover te oordelen als 'goed' of 'slecht'. 

2. Ontdek je waarden 

Een ander belangrijk onderdeel van de ACT is het identificeren van je persoonlijke waarden. Wat vind jij belangrijk in het leven? Hoe wil jij je leven leiden? Wanneer je deze waarden kent, kun je ze gebruiken als leidraad bij het maken van keuzes, ook op het gebied van voeding. 

3. Oefen met experimenteren 

De ACT benadrukt het belang van experimenteren en het nemen van kleine stappen. Dit geldt ook voor intuïtief eten. Probeer bijvoorbeeld eens te eten wanneer je honger hebt, zonder hierover na te denken of te oordelen. Of kies eens voor voedzame voedingsmiddelen, omdat je merkt dat je daar energie van krijgt. 

4. Leer omgaan met obstakels 

Tijdens het proces van intuïtief eten zullen er obstakels op je pad komen, zoals emoties die een rol spelen bij het eten of sociale druk van buitenaf. De ACT biedt tools om hiermee om te gaan, zoals het bewust worden van je gedachten en het loslaten van onnodige strijd. Door deze vaardigheden te oefenen, kun je beter omgaan met obstakels en je intuïtieve relatie met voeding behouden. 

Meer weten over de principes van ACT? Kijk dan hier. 

Heb je vragen over of ACT de juiste optie is voor jou en wil je hier graag advies bij? Psycholoog.nl kan je hierbij helpen. Neem contact met ons op of plan een gratis adviesgespek in. Wij denken graag met je mee. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan een signaleringsplan helpen bij psychische klachten?

(8-5-2024)

Ontdek hoe een signaleringsplan kan helpen bij het beheren van psychische uitdagingen en het bevorderen van veerkracht. Lees verder

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wanneer wordt een gezonde leefstijl ongezond?

(8-3-2024)

Lees hoe een gezonde leefstijl in een obsessie kan veranderen. Lees verder