In Nederland is een monogame relatie de norm. Maar wat als jij en je partner behoefte hebben aan andere relaties, buiten jullie eigen relatie? Dan is een open relatie misschien wat voor jullie. Maar kan een open relatie wel werken? En hoe begin je daar dan aan?  

Wat is een open relatie?  

In een open relatie hebben beide partijen er bewust voor gekozen om een non-monogame relatie aan te gaan. Dit betekent dat ze, naast dat ze in een relatie zitten met elkaar, ook relaties aangaan met andere mensen. Hoe deze relaties worden vormgegeven, verschilt per stel. Sommige stellen gaan alleen andere emotionele relaties aan, anderen ook seksuele relaties.  

Het concept van open relaties is eigenlijk geen gek idee. In het dierenrijk bestaan er ook weinig dieren die volledig monogaam zijn. Als mensheid vinden we het ook vaak lastig om trouw te blijven. Eén op de drie huwelijken strand omdat er een ander in het spel was.  

Soms wordt gedacht dat polyamorie en een open relatie hetzelfde zijn. Dit is niet het geval. Wanneer je in een open relatie zit, heb je één vaste relatie en ga je daarbuiten relaties met anderen aan. Wanneer je polyamoureus bent heb je meerdere relaties van hetzelfde niveau.  

Hoe zorg je voor een gezonde open relatie?  

Een open relatie kan je uitsluitend beginnen als beide partijen hier open voor staan. Dit klinkt misschien logisch, maar in de realiteit kan het nog best ingewikkeld zijn om erachter te komen of beide partijen een open relatie willen. Soms heeft een partner even de tijd nodig om te wennen aan het idee, en staat diegene er later wel voor open.  

Er zijn daarnaast verschillende redenen om een open relatie aan te gaan. Misschien heeft een van de partners een bijzondere seksuele interesse die de ander niet deelt. Sommige stellen in een open relatie merken dat het ze meer zelfvertrouwen geeft, waardoor ze meer zelfzeker in hun relatie staan.  

Maar hoe zorg je er nu voor dat je op een gezonde manier een open relatie start? Hieronder kun je enkele tips lezen:  

  • Maak duidelijke afspraken. Ga allebei na waar jullie je prettig bij zouden voelen, en waarbij niet. Welke grenzen zijn er? En hoe bespreken jullie dit met elkaar?  
  • Een solide basis. Als je interesse hebt in een open relatie, is het belangrijk om bij jezelf na te gaan waarom je dit graag wil. Als je gevoelens hebt voor een ander maar dit niet durft te vertellen, is het geen solide basis om een open relatie te beginnen.  
  • Begin voorzichtig. Stel bijvoorbeeld een proefperiode voor, zodat jullie allebei kunnen ontdekken of een open relatie bij jullie past en waar de grenzen liggen.  
  • Zelfreflectie is belangrijk. Er komen momenten dat je bijvoorbeeld onzekerheid of jaloezie gaat ervaren. Ga op dat soort momenten goed na waar deze gevoelens vandaan komen en hoe je hier het beste mee om kan gaan.  

Het allerbelangrijkste is om goed te blijven communiceren met je partner, of je nu een interesse hebt in een open relatie of niet. Op het moment dat je dingen of relaties voor je partner gaat verzwijgen, zal een open relatie waarschijnlijk niet werken.  

Positieve en negatieve gevolgen 

Het aangaan van een open relatie kan een positief effect hebben op je relatie. Doordat je elkaar volledig vertrouwd om relaties met anderen aan te gaan maar uiteindelijk weer bij elkaar terecht te komen, kan de band tussen jullie vergroten. Verder zorgen de eerlijke en open gesprekken ervoor dat je een intiemere band met iemand creëert.  

Naast de positieve gevolgen, kunnen er natuurlijk ook negatieve gevolgen zijn. Je kunt er bijvoorbeeld achter komen dat je veel jaloezie en onzekerheid ervaart en het lastig vindt om dit los te laten. Daarnaast kan het zijn dat je de ervaringen die je partner heeft, gaat vergelijken met de ervaringen die jij hebt of die je partner met jou heeft. Dit kan zorgen voor angst en jaloezie. Wanneer deze gevoelens opspelen en je kunt er samen met je partner niet goed over praten, is het wellicht verstandiger om het experiment te beëindigen.  

Relaties kunnen best ingewikkeld zijn. Bindingsangst, verlatingsangst en jaloezie liggen op de loer. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen als je je niet gelukkig voelt in je relatie. Wij geven geen relatietherapie. Heb je behoefte aan een gesprek met een psycholoog? Neem direct contact met ons op of plan een vrijblijvend adviesgesprek in om de mogelijkheden te bespreken. 

Meer blogs lezen? Klik dan hier.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Foetaal-alcoholsyndroom: de mentale gevolgen

(30-4-2024)

Foetaal-alcoholsyndroom is een vorm van FASD. Het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor ontwikkelingsproblemen van het embryo. Kindere… Lees verder

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Lenteschoonmaak: zo ruim jij je mentale rommel op

(13-3-2024)

Een lenteschoonmaak is de perfecte gelegenheid om je mentale rommel op te ruimen en je innerlijke balans terug te vinden! Lees verder

Hoe vind je de mentale hulp die jij nodig hebt?

(11-3-2024)

Niet elke hulp is passend bij elke klacht. Lees in deze blog over verschillende soorten hulp! Lees verder