Trauma is iets wat we vaak horen, maar wat betekent het nu eigenlijk om een trauma te hebben. Een trauma is een emotionele en psychologische reactie die ontstaat na een schokkende gebeurtenis. Het beïnvloed iemands leven op verschillende manieren en de klachten houden vaak lang aan. Lees er in deze blog meer over! 

Wat is een trauma? 

Een trauma ontstaat meestal door gebeurtenissen die niet kunnen worden opgelost door de normale coping mechanismen. Enkele voorbeelden van gebeurtenissen die een trauma tot gevolg kunnen hebben zijn: een ernstig auto-ongeluk, fysiek of seksueel misbruik, oorlogsgeweld of het verlies van een dierbare. Na een vervelende gebeurtenis krijg je te maken met verschillende emoties zoals, verdriet, angst, hulpeloosheid, schuld of woede. Dit is logisch, en vaak verdwijnen die gevoelens vanzelf. Maar als dat niet gebeurt en je blijft lijden, kan het zijn dat er sprake is van een trauma.   

De impact van trauma 

Trauma kan een diepgaande invloed hebben op verschillende aspecten van iemands leven. Zo zorgt trauma ervoor dat de mentale gezondheid wordt aangetast. Het kan leiden tot angststoornissen, depressie of verslavingsproblematiek.  

Daarnaast kunnen relaties worden aangetast. Iemand die een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt kan zich gaan isoleren of moeite hebben om zich opnieuw emotioneel te verbinden aan iemand vanwege wantrouwen.  

Ook wordt het dagelijks functioneren beïnvloed. Het trauma kan invloed hebben op het werkt of de studie, waardoor het moeilijker wordt om op hetzelfde niveau te functioneren. 

De tijd die iemand nodig heeft om met een trauma om te gaan verschilt sterk per persoon. Naarmate de tijd verstrijkt zal je minder beïnvloed worden door de heftige emoties en de klachten die hierbij komen kijken. Als dat niet het geval is, en je blijft voor een langere tijd de klachten aanhouden, kan het zich ontwikkelen tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS) 

Wat zijn de symptomen van een trauma? 

Klachten door trauma's kunnen verschillen van persoon tot persoon. De meest voorkomende klachten zijn herbelevingen, nachtmerries, concentratieproblemen en moeite met slapen. Enkele andere klachten worden hieronder beschreven.  

  • Herbelevingen: dit zijn herinneringen aan de traumatische gebeurtenis. Deze herinneringen kunnen terugkomen op momenten dat je weer geconfronteerd wordt met het trauma. Deze herinneringen kunnen ook terugkomen in de vorm van nachtmerries. 
  • Emotieloosheid: je kunt moeite hebben met het ervaren van positieve emoties, of juist het gevoel hebben dat je losgekoppeld bent van je emoties. 
  • Prikkelbaarheid of hyperactivatie: dit kan zich uiten als moeite met in slaap komen en doorslapen, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, concentratieproblemen, overmatige alertheid of stress. 
  • Vermijdingsreactie: het vermijden van gedachten, gevoelens of situaties. Dit kan bijvoorbeeld door activiteiten, mensen en plaatsen te vermijden die de herinneringen aan een trauma opwekken.   

Daarnaast zijn er nog meer klachten, zoals bijvoorbeeld lichamelijke klachten. Als de klachten langer dan een maand aanhouden, kan er sprake zijn van een Post Traumatische Stressstoornis (PTSS) of psychotrauma.   

Behandelingen   

Een traumabehandeling helpt jou als het zelf niet lukt om een heftige gebeurtenis een plek te geven. Je hoeft zelf dus niet rond te blijven lopen met de gevolgen van een trauma. Er zijn verschillende soorten traumabehandelingen en –technieken:  

Het is bij Psycholoog.nl niet mogelijk om een behandeling te ontvangen voor jouw trauma. Wil je  meer over trauma's of ben je benieuwd wat Psycholoog.nl wel voor jou kan betekenen? Ben je hier benieuwd naar, dan kan je contact met ons opnemen door een adviesgesprek in te plannen of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Dissociatieve identiteitsstoornis

(12-6-2024)

DIS is een complexe psychische aandoening die ingewikkeld te diagnosticeren en behandelen is. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Waarom kan ik niet huilen?

(5-6-2024)

Niet kunnen huilen kan erg vervelend zijn, vooral als je het verdriet wel voelt. Lees in deze blog meer over waar dit vandaan kan komen. Lees verder

Dialectische gedragstherapie: een krachtige benadering voor emotionele regulatie

(23-5-2024)

Beheers je emoties, verbeter je relaties en bouw een leven dat de moeite waard is met dialectische gedragstherapie. Lees verder