Verhuizen; ooit zullen we het allemaal wel eens meemaken in ons leven. Verhuizen biedt vaak mooie nieuwe kansen. Ondanks dat verhuizen als een positieve ervaring wordt gezien, kan het ook een hoop zorgen en stress met zich meebrengen. Verhuizen staat dan ook niet voor niets in de top 3 meest stressvolle gebeurtenissen.

Oorzaken

Een huis voelt voor de meeste mensen aan als een veilige basis, het is dan vaak ook een kwestie van aanpassen wanneer deze thuisbasis verandert. We zijn erg gewend aan onze thuisvesting en het aanpassingsproces kan daarom veel stress met zich meebrengen. Daarnaast zijn er ook andere oorzaken waardoor verhuizen als erg stressvol kan worden ervaren:

  • Sociale contacten in de buurt van je oude huis verliezen
  • Fysiek of mentaal uitgeput raken van de verhuizing
  • Angst voor spijt
  • Veel zaken tegelijk moeten regelen voor de verhuizing
  • Financiële stress
  • Bang voor het onbekende/nieuwe
  • Vermoeidheid
  • Stress door verbouwingen

Het is veelvoorkomend om stress te ervaren gedurende een verhuizing. Naast de alledaagse stresserende activiteiten, komt verhuizen hier nog bovenop. Hierbij wordt dan vaak vergeten om andere bezigheden op een lager pitje te zetten, waardoor er geen ruimte meer over is in het hoofd. 

De hoeveelheid stress die ervaren wordt tijdens een verhuizing hangt, volgens onderzoek, af van meerdere factoren. Ten eerste is dat de reden voor verhuizing. Wanneer je bijvoorbeeld verhuist door een nieuwe baan, kan dit een hoger stresslevel met zich meebrengen dan wanneer je verhuist wegens de behoefte aan een nieuwe omgeving. Daarnaast hangt het stressniveau ook af van de verwachtingen die je hebt bij de nieuwe woonplaats. Hoge verwachtingen kunnen in dit geval alleen maar meer stress veroorzaken. 

Tips

Het is erg lastig om verhuisstress te mijden, maar gelukkig zijn er wel tips om ervoor te zorgen dat een verhuizing minder stressvol verloopt. De grootste tip hierbij is: een goed begin is het halve werk. Door een goede voorbereiding kan veel stress worden voorkomen. Dit kan door een duidelijk overzicht te maken van wat er allemaal moet gebeuren en op tijd te beginnen. Daarnaast is het belangrijk om in je hoofd te houden dat niet alles tegelijk kan. Vraag aan naasten of ze kunnen helpen bij de verhuizing, meer hulp kan helpen tegen de stress. 

Naast deze praktische tips is het ook een goed idee om even na te denken over de nieuwe situatie die je tegemoet gaat. Een verhuizing gaat vaak gepaard met een nieuwe levensfase. Sta daarom even stil bij wat de nieuwe woning voor je gaat brengen. Hierdoor krijg je realistischere verwachtingen en wordt stress zoveel mogelijk beperkt. 

Mentale gezondheid

Soms kan verhuisstress zelfs na een verhuizing door blijven sudderen. Depressieve gevoelens kunnen dan ontstaan. Dit kan veroorzaakt worden doordat de negatieve gevoelens van de verhuisstress onbewust zijn gekoppeld aan de nieuwe woning. De woning zal dan deze negatieve gevoelens op blijven roepen. Ook kan heimwee en spijt van het verliezen van een vertrouwde omgeving ervoor zorgen dat er depressieve gevoelens ontstaan. 

Heb jij last van verhuisstress of merk je dat je na een verhuizing blijft hangen in stress of depressieve gevoelens? Dan kan het helpen om hier samen met een psycholoog over te praten. Wij bieden online therapie via een videobelverbinding. Wil je hier meer over weten? Wij bespreken graag de mogelijkheden met je. Dit kan door het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Bronnen:

Gillespie, Brian. (2017). Household Mobility in America: Patterns, Processes, and Outcomes.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder