Verhuizen; ooit zullen we het allemaal wel eens meemaken in ons leven. Verhuizen biedt vaak mooie nieuwe kansen. Ondanks dat verhuizen als een positieve ervaring wordt gezien, kan het ook een hoop zorgen en stress met zich meebrengen. Verhuizen staat dan ook niet voor niets in de top 3 meest stressvolle gebeurtenissen.

Oorzaken

Een huis voelt voor de meeste mensen aan als een veilige basis, het is dan vaak ook een kwestie van aanpassen wanneer deze thuisbasis verandert. We zijn erg gewend aan onze thuisvesting en het aanpassingsproces kan daarom veel stress met zich meebrengen. Daarnaast zijn er ook andere oorzaken waardoor verhuizen als erg stressvol kan worden ervaren:

  • Sociale contacten in de buurt van je oude huis verliezen
  • Fysiek of mentaal uitgeput raken van de verhuizing
  • Angst voor spijt
  • Veel zaken tegelijk moeten regelen voor de verhuizing
  • Financiële stress
  • Bang voor het onbekende/nieuwe
  • Vermoeidheid
  • Stress door verbouwingen

Het is veelvoorkomend om stress te ervaren gedurende een verhuizing. Naast de alledaagse stresserende activiteiten, komt verhuizen hier nog bovenop. Hierbij wordt dan vaak vergeten om andere bezigheden op een lager pitje te zetten, waardoor er geen ruimte meer over is in het hoofd. 

De hoeveelheid stress die ervaren wordt tijdens een verhuizing hangt, volgens onderzoek, af van meerdere factoren. Ten eerste is dat de reden voor verhuizing. Wanneer je bijvoorbeeld verhuist door een nieuwe baan, kan dit een hoger stresslevel met zich meebrengen dan wanneer je verhuist wegens de behoefte aan een nieuwe omgeving. Daarnaast hangt het stressniveau ook af van de verwachtingen die je hebt bij de nieuwe woonplaats. Hoge verwachtingen kunnen in dit geval alleen maar meer stress veroorzaken. 

Tips

Het is erg lastig om verhuisstress te mijden, maar gelukkig zijn er wel tips om ervoor te zorgen dat een verhuizing minder stressvol verloopt. De grootste tip hierbij is: een goed begin is het halve werk. Door een goede voorbereiding kan veel stress worden voorkomen. Dit kan door een duidelijk overzicht te maken van wat er allemaal moet gebeuren en op tijd te beginnen. Daarnaast is het belangrijk om in je hoofd te houden dat niet alles tegelijk kan. Vraag aan naasten of ze kunnen helpen bij de verhuizing, meer hulp kan helpen tegen de stress. 

Naast deze praktische tips is het ook een goed idee om even na te denken over de nieuwe situatie die je tegemoet gaat. Een verhuizing gaat vaak gepaard met een nieuwe levensfase. Sta daarom even stil bij wat de nieuwe woning voor je gaat brengen. Hierdoor krijg je realistischere verwachtingen en wordt stress zoveel mogelijk beperkt. 

Mentale gezondheid

Soms kan verhuisstress zelfs na een verhuizing door blijven sudderen. Depressieve gevoelens kunnen dan ontstaan. Dit kan veroorzaakt worden doordat de negatieve gevoelens van de verhuisstress onbewust zijn gekoppeld aan de nieuwe woning. De woning zal dan deze negatieve gevoelens op blijven roepen. Ook kan heimwee en spijt van het verliezen van een vertrouwde omgeving ervoor zorgen dat er depressieve gevoelens ontstaan. 

Heb jij last van verhuisstress of merk je dat je na een verhuizing blijft hangen in stress of depressieve gevoelens? Dan kan het helpen om hier samen met een psycholoog over te praten. Wij bieden online therapie via een videobelverbinding. Wil je hier meer over weten? Wij bespreken graag de mogelijkheden met je. Dit kan door het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Bronnen:

Gillespie, Brian. (2017). Household Mobility in America: Patterns, Processes, and Outcomes.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Foetaal-alcoholsyndroom: de mentale gevolgen

(30-4-2024)

Foetaal-alcoholsyndroom is een vorm van FASD. Het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor ontwikkelingsproblemen van het embryo. Kindere… Lees verder

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder