Benieuwd naar hoe lichaamsgerichte therapie werkt en wat het voor jou kan betekenen? Lees verder om meer te ontdekken over deze vorm van therapie die de connectie tussen geest en lichaam benadrukt, en hoe het kan helpen bij het versterken van lichaamsbewustzijn, identiteit en autonomie.   

Wat is lichaamsgerichte therapie?   

Lichaamsgerichte therapie is een vorm van therapie waarbij het lichaam centraal staat. Het uitgangspunt is dat de geest en het lichaam een wisselwerking hebben en dat het lichaam de gehele persoon reflecteert. Het is dus een holistische benadering waarbij cognitieve processen, interpersoonlijke relaties en het lichaam worden geïntegreerd. Het doel van lichaamsgerichte therapie is om lichaamsbewustzijn, identiteitsgevoel en autonomie te versterken. Daarnaast kan de omgang met emoties, gedachten en gedrag verbeterd worden. 

Tijdens de therapie wordt gefocust op het ontwikkelen van je bewustzijn over je eigen lichamelijke sensaties. Je kan namelijk geestelijk maar ook lichamelijk gebeurtenissen verwerken. Een voorbeeld van het verwerken van een gebeurtenis op lichamelijk niveau kan zijn dat spanning zich uit in bepaalde lichaamsdelen. Wanneer je je bewust wordt van deze spanningen in je lichaam, kan je de spanning hierna loslaten. Zo wordt de gebeurtenis verwerkt in je geest én je lichaam.  

Hoe werkt lichaamsgerichte therapie?   

Door middel van gesprek en de therapeutische relatie wordt samen met de psycholoog de hulpvraag in kaart gebracht. Naast verschillende gespreksvormen kan de psycholoog gebruik maken van andere technieken om bewuster te worden van je lichaam en om te gaan met je emoties. Voorbeelden van deze technieken zijn:   

Voor wie is lichaamsgerichte therapie?   

Lichaamsgerichte therapie kan ingezet worden voor de behandeling van zowel mentale als fysieke klachten. Vooral bij mensen met Somatisch Onvoldoende Verklaarde Klachten (SOLK) wordt lichaamsgerichte therapie ingezet. Hieronder vallen eigenlijk alle lichamelijke klachten waarvoor geen verklaring gevonden kan worden. In het verleden werd vaak gezegd dat deze onverklaarbare fysieke klachten tussen je oren zouden zitten, maar het is duidelijk geworden dat psychische klachten zich kunnen manifesteren als fysieke klachten. Dan kan lichaamsgerichte therapie hulp bieden.  

Maar lichaamsgerichte therapie kan zeker ook hulp bieden bij andere klachten zoals:  

  • Stress/burn-out klachten, angst, onzekerheid en onrust  
  • Trauma gerelateerde klachten  
  • Vermoeidheid, spanning en andere lichamelijke klachten 

Herken je jezelf in één van deze klachten en wil je hier graag met een psycholoog over praten? Lees hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

  

Bronnen:   

https://sblp.nl/lichaamsgeorienteerde-psychotherapie/  

https://vbag.nl/therapievormen/lichaamsgerichte-psychotherapie/ 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder