Je hebt last van nare herinneringen, ervaart hier stress door, slaapt slecht of hebt last van herbelevingen. Tijdens EMDR wordt je brein gestimuleerd met een simpele taak, terwijl je in gedachten bezig bent met het trauma. Hierdoor wordt het vervelende gevoel dat de herinnering oproept vervaagd.

Wat is EMDR therapie of traumatherapie? 

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Vrij vertaald betekent dit het opnieuw verwerken en uitdoven van emoties door snelle oogbewegingen. EMDR wordt vooral ingezet bij mensen met een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Het kan echter bij meer klachten effectief zijn, waaronder verschijnselen van depersonalisatie of derealisatie. 

Wanneer je een trauma hebt opgelopen, heb je daar nare herinneringen van. Denk aan oorlog, seksueel misbruik, geweld, of een ernstig ongeval. Een traumatische gebeurtenis verwerken is vaak moeilijk. Sommige mensen houden lange tijd last van herbelevingen, angst, stress, woede, slaapproblemen of concentratieproblemen. In dat geval is EMDR een effectieve therapie om deze klachten te verminderen, of weg te nemen. 

Het is wetenschappelijk aangetoond dat EMDR erg effectief is. Angstklachten nemen significant af. Het succes hangt wel af van een goede vertrouwensband met de therapeut, en op hoe goed je je kunt focussen op de stimulus. 

Hoe werkt EMDR als trauma behandeling? 

Tijdens EMDR wordt het verwerkingsproces opnieuw opgestart. Allereerst wordt er door gesprekken informatie verzameld over de gebeurtenis en het trauma. Er komen beelden, gedachten en gevoelens naar boven. De psycholoog zal je vragen terug te denken aan de traumatische gebeurtenis en het beeld dat je bijvoorbeeld het meest is bijgebleven, waardoor je nu nog herbelevingen hebt.

Terwijl je denkt aan dit beeld of deze gebeurtenis, volg je met ogen de vingers van de psycholoog die snel heen en weer gaat. Of je volgt een bewegend licht op een lichtbalk. Daarnaast worden vaak geluiden via een koptelefoon gebruikt. Hierbij hoor je steeds links en rechts een ‘tik-geluid’.

Op deze manier worden er in je hersenen twee processen tegelijk in werking gezet: aandacht en geheugen. Deze aandacht- en geheugentaken kosten je hersenen veel capaciteit. De signalen zitten elkaar eigenlijk ‘in de weg’. In dat proces gaat het geheugen naar de achtergrond. De emotie wordt vager, en bij elke nieuwe set aan stimuli, dooft dit verder uit. De herinnering blijft, maar de bijbehorende nare emotie wordt (deels) ‘gewist’. Het wordt hierdoor steeds makkelijker aan de gebeurtenis terug te denken, zonder van slag te raken. 

Wat is EMDR Flashforward?

Nog niet zo heel bekend is het inzetten van EMDR bij toekomstige situaties die, bij de gedachte alleen al, stress opleveren. Je kunt bijvoorbeeld verlammende stress ervaren bij de gedachte aan die hele belangrijke presentatie binnenkort, voor een volle zaal. Wanneer je de setting van de zaal kent, kun je je tijdens een EMDR-sessie inleven dat je binnenloopt, achter de microfoon gaat staan, en de zaal inkijkt.

De zenuwen die je eerder ervoer bij die gedachte, zullen verminderen, waardoor je je zelfverzekerder gaat voelen over jouw capaciteiten om deze presentatie goed te voltooien. Wanneer je heel erg tegen belangrijke situaties op ziet is, kun je samen met de psycholoog bekijken of EMDR kan helpen. 

Wil jij hulp bij psycho-trauma klachten?

Bij Psycholoog.nl geven we imaginaire exposure, een andere traumabehandeling die net zo effectief is als EMDR.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Meer lezen over andere behandelmethoden? Ga terug naar het overzicht.

Veelgestelde vragen

Nee, onze psycholoog is niet gespecialiseerd in EMDR. Echter zou het kunnen dat Psycholoog.nl jou op een andere manier kan helpen. Lees hier meer over onze werkwijze of plan een gratis adviesgesprek om dit te bespreken.  

Ja, er is aangetoond dat beide even effectief zijn. Omdat wij van Psycholoog.nl enkel online therapie bieden is imaginaire exposure echter in dit geval de meest effectieve optie. Neem contact op met ons aanmeldteam of plan een adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken.  

Uit hoeveel sessies de EMDR behandeling bestaat hangt af van verschillende factoren. Wil je meer weten over wat Psycholoog.nl hierin kan betekenen? Plan dan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op.  

Marije Feenstra, Feelgood Psychology

Marije Feenstra
Feelgood Psychology

Amsterdam

 

Bart Pieters, Pieters Consult

Bart Pieters
Pieters Consult

Woerden

 

Petra van der Graaf, JijTijd

Petra van der Graaf
JijTijd

Houten

 

Hanneke Francken, Praktijk Hanneke Francken

Hanneke Francken
Praktijk Hanneke Francken

Vogelenzang

 

Wil je meer weten? Lees meer over deze behandelmethode in onze artikelen

Posttraumatische Groei

(19-9-2024)

Na trauma komt niet alleen herstel, maar ook de mogelijkheid tot groei. Ontdek hoe mensen sterker, wijzer en veerkrachtiger uit levensveranderende gebeurtenisse… Lees verder

De Kracht van Imaginaire Exposure en meer

(23-8-2024)

Er zijn veel verschillende benaderingen om trauma te behandelen. Of het nou EMDR of Imaginaire Exposure is. Lees in deze blog over verscheidene behandelmethoden… Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Waarom kan ik niet huilen?

(5-6-2024)

Niet kunnen huilen kan erg vervelend zijn, vooral als je het verdriet wel voelt. Lees in deze blog meer over waar dit vandaan kan komen. Lees verder