Wat zijn aandacht- en concentratieproblemen in het kort?

 • Problemen met gerichte, volgehouden of gedeelde aandacht.
 • Het probleem komt voor een langere tijd voor en starten voor het 12 levensjaar.
 • Je raakt bijvoorbeeld snel afgeleid en hebt last van rusteloosheid. 

Wat zijn aandacht- en concentratieproblemen?

Mensen met concentratieproblemen hebben vaak moeite om hun aandacht ergens op te richten, of hun aandacht ergens bij te houden, zoals een taak. Aandacht is belangrijk bij het uitvoeren van handelingen. Door het concentreren en het vasthouden van aandacht kan men informatie vanuit de omgeving verwerken.  

Er worden drie vormen van aandacht onderscheiden: 

 1. Gerichte aandacht: je laat je niet afleiden door prikkels uit de omgeving. 
 2. Volgehouden aandacht: je kunt de aandacht voor langere tijd vasthouden. 
 3. Verdeelde aandacht: je kunt de aandacht verdelen tussen meerdere taken of inkomende informatie. 

Er zijn verschillende soorten aandachtsproblemen: 

 • Problemen in de selectieve aandacht (het richten op taakrelevante prikkels en het negeren van irrelevante prikkels). 
 • Problemen in het vasthouden van de aandacht (aandachtsspanne). 
 • Problemen in het vermogen om de aandacht van het één op het ander te richten (switchen). 

Ben jij een werkgever of (HR-)manager en wil jij verzuim tegengaan?
Bekijk dan ons aanbod voor jouw werknemers

Ben jij een werknemer en wil je meer weten over een traject via jouw werkgever?
Lees er hier meer over

Wat zijn oorzaken van aandacht- en concentratieproblemen?

Er is sprake van een aandacht- en concentratieprobleem, wanneer het structureel of voor langere tijd voorkomt. Er kunnen dan twee zaken aan ten grondslag liggen:

 • Het kan te maken hebben met een tijdelijk ander probleem, bijvoorbeeld na een bijzondere gebeurtenis, ziekte, of door oververmoeidheid.
 • Aandacht- en concentratieproblemen kunnen ook gewoon onderdeel zijn van hoe iemand in elkaar zit.  In de klinische praktijk wordt er dan vaak van een aandachtsdeficiëntiestoornis, ook wel ADHD, gesproken. ADHD is alleen geen verklaring of oorzaak van de problemen, maar bovenal een naam die eraan gegeven is.  

Wanneer hulp zoeken?

Wanneer je merkt dat de klachten die je ervaart jouw dagelijkse leven sterk belemmeren of wanneer je lijdt onder je klachten, dan kan het verstandig zijn om hierover eens in gesprek te gaan met een psycholoog. Samen met de therapeut kun je op zoek gaan naar handvatten die jou kunnen helpen om de klachten te verminderen of er beter mee leren om te gaan.

Wil je weten of en hoe wij je kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Wat is een aandacht- en concentratiestoornis?

In de DSM-5 worden aandacht- en concentratieproblemen geclassificeerd als AD(H)D waarbij er sprake is van aandachtstekort met eventuele hyperactiviteit.  

Psycholoog.nl biedt onverzekerde zorg en werkt niet met stoornissen. We luisteren naar jouw verhaal en leveren daar maatwerk bij. Een label als 'stoornis' vinden we daar niet helpend bij. Lees meer over onze visie op zorg.

Wanneer jij verzekerde zorg krijgt (zorg die valt onder de basisverzekering) is een van de voorwaarden dat er een DSM-stoornis wordt vastgesteld. De DSM-5 is het handboek voor de classificatie van psychische stoornissen. Hieronder kun je meer lezen over ADHD. 

Let op: de DSM-5 is geen diagnostisch middel. Het vertelt niets over het waarom van de klachten; het is enkel een systeem om klachten te categoriseren. Wil je meer weten over de DSM-5? Kijk dan hier.

Veelgestelde vragen

Ook wanneer je niet dagelijks last hebt, kunnen de klachten je belemmeren. Het is dan ook goed om contact op te nemen of gratis een adviesgesprek in te plannen om er zo achter te komen wat je klachten zijn en wat wij hierin kunnen betekenen. 

Bij Psycholoog.nl denken we niet in stoornissen, maar kijken wat jouw klachten zijn en waar jij baat bij hebt. Wanneer je aandacht- en concentratieproblemen ervaart en hier graag hulp bij zou willen kan Psycholoog.nl je helpen. Meer weten over hoe? Lees hier meer over onze werkwijze of plan een gratis adviesgesprek. 

Welke behandelmethode het best bij je past hangt van verschillende dingen af. Welke behandeling het meest geschikt is voor jou bespreken we graag met je tijdens een gratis adviesgesprek. 

ADHD

ADHD

Wil je meer weten? Lees meer over deze klacht in onze artikelen

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

De kracht van de transdiagnostische aanpak

(6-6-2024)

Bij Psycholoog.nl kijken we verder dan diagnoses en richten we ons op jouw unieke verhaal. Lees verder

Hoe kunnen ADHD-klachten je beperken in je studie?

(29-5-2024)

Studeren met ADHD-klachten kan best een uitdaging zijn. Lees er hier meer over! Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder