Een miskraam is een emotioneel uitdagende gebeurtenis die vaak wordt onderschat in zijn impact op de mentale gezondheid van vrouwen en hun partners. Hoewel het een veelvoorkomende ervaring is, blijft het onderwerp vaak onderbelicht. In deze blog verkennen we de diepgaande effecten van een miskraam op het mentale welzijn en bieden we inzicht en ondersteuning voor degenen die zo’n periode moeten doormaken.

Wat is een miskraam en welke klachten horen hierbij?

Een miskraam is het verlies van een zwangerschap vóór de 20e week. Hoewel het fysiek wordt ervaren als bloedingen en krampen, gaat het emotioneel gepaard met een reeks klachten, waaronder verdriet, schuldgevoel, angst en depressie. De emotionele impact van een miskraam kan langdurig zijn en verschillende aspecten van het dagelijks leven beïnvloeden.

Hoe ontstaan mentale gezondheidsproblemen na een miskraam?

De psychologische effecten van een miskraam worden vaak onderschat. Uit recent onderzoek bleek dat een vroegtijdige miskraam het risico op ernstige depressies, een posttraumatische stressstoornis (PTSS), of angststoornissen vergroot. In dit onderzoek had één op de zes vrouwen na een aantal maanden nog last van PTSS.

De verwerking van verlies en rouw na een miskraam kan een langdurig en complex proces zijn, en de emotionele impact ervan kan worden verergerd door factoren zoals het ontbreken van steun, een voorgeschiedenis van psychische problemen en het gevoel van verlies van controle.

Het belang van emotionele steun en zelfzorg na een miskraam

Na een miskraam is het cruciaal om emotionele steun te zoeken en zelfzorgpraktijken te implementeren. Het vinden van een ondersteunend netwerk, het uiten van emoties en het zoeken naar professionele begeleiding kunnen allemaal helpen bij het verwerken van het verlies en het bevorderen van herstel van de mentale gezondheid. Het is belangrijk om geduldig te zijn met jezelf en jezelf toe te staan om te rouwen op jouw eigen tempo.

Daarbij kan het helpen om je ervaringen te delen met anderen die een soortgelijke ervaring hebben meegemaakt. Dit kan een gevoel van verbondenheid en begrip bieden dat helend kan zijn. Steungroepen en online forums bieden hiervoor een veilige ruimte om je emoties te uiten, advies te krijgen en steun te vinden.

Professionele hulp zoeken bij aanhoudende symptomen

Als symptomen van angst, depressie of posttraumatische stress aanhouden of verergeren na een miskraam, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken bij een getrainde zorgverlener, zoals een psycholoog of therapeut. Therapeutische interventies zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), traumagerichte therapie en mindfulness kunnen effectief zijn bij het behandelen van de gevolgen van een miskraam op de mentale gezondheid.

Bij Psycholoog.nl zijn we niet gespecialiseerd in hulp bij ervaringen met een miskraam. Wel kunnen we je helpen bij andere lichte mentale klachten zoals stress, depressieve gevoelens of angst. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem voor vragen direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bron:

Farren, J., Jalmbrant, M., Falconieri, N., et al. (2020, January 15). Post-traumatic stress, anxiety and depression following miscarriage and ectopic pregnancy: a multi-center, prospective, cohort study. American Journal of Obstetrics and Gynecology. Advance online publication

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Narratieve therapie: het herschrijven van jouw verhaal

(4-7-2024)

Het herschrijven van je verhaal kan je helpen om een nieuw perspectief te zien. Lees hier wat narratieve therapie kan doen. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder

Troosten: hoe doe je dat?

(3-5-2024)

Wanneer een geliefde in je omgeving een verlies ervaart, kan het lastig zijn om de juiste woorden te vinden. Luisteren naar de behoeften van de rouwende persoon… Lees verder