Zodra iemand uit je dichtbije omgeving een dierbare verliest, kan het lastig zijn om dit rouwproces aan te zien. Je kan al snel het idee krijgen dat er niks is wat je kan zeggen, wat ook daadwerkelijk overkomt. Maar tegelijkertijd wil je wel een steunende bijdrage leveren. Hoe troost je iemand? En is daar een goed of fout in? Je leest er meer over in deze blog.

Rouwen is er in vele vormen en maten. Zo is een rouwproces bij de ene persoon meer op de voorgrond aanwezig dan bij de andere. Dit kan het lastig maken om door te hebben wat je het beste voor een ander kan doen. Jouw eigen behoeften in een soortgelijke situatie kunnen namelijk erg verschillen van die van een ander. Toch kijken we als mens vaak naar waar we zelf behoefte aan zouden hebben, en passen dit toe. Daar is niet iets verkeerds aan, zolang je maar geen bepaalde vorm van troost forceert. 

Tips

Allereerst is het belangrijk om fysiek aanwezig te zijn voor de rouwende persoon. Dit kan betekenen dat je simpelweg luistert zonder oordeel, zonder de behoefte om de stilte te vullen met woorden. Soms is een aanwezigheid al genoeg om steun te bieden.

Daarnaast kan het fijn zijn om concrete hulp aan te bieden. Denk aan praktische zaken zoals koken, het doen van boodschappen of het oppassen op kinderen. Door deze taken over te nemen, geef je de rouwende persoon de ruimte om zich te focussen op zijn of haar emoties. Daarnaast geeft het jouzelf ook het gevoel dat je de ander echt op een tastbare manier kan helpen.

Een ander belangrijk aspect van troost bieden is het tonen van medeleven en empathie. Dit kan door simpele, maar oprechte woorden van steun. Denk hierbij aan: "Ik kan me niet voorstellen wat je doormaakt, maar ik ben er voor je." Het erkennen van iemands pijn en verdriet zonder te proberen het weg te nemen, kan enorm waardevol zijn.

Het is echter ook belangrijk om te onthouden dat iedereen rouwt op zijn of haar eigen tempo. Sommige mensen hebben behoefte aan tijd alleen, terwijl anderen juist graag omringd worden door dierbaren. Respecteer de behoeften van de rouwende persoon en luister hier ook naar, zonder jouw eigen vorm van troost te forceren. 

Goed of fout?

Tot slot is het goed om te beseffen dat troost bieden niet altijd perfect hoeft te zijn. Soms gebruiken we misschien niet de juiste woorden of maken we fouten, maar het belangrijkste is dat je er bent voor de ander en oprechte steun toont.

Is er dan een goed of fout in troosten? In principe niet. Maar er zijn wel een aantal dingen die je beter kan vermijden tijdens het troosten. Zo is het niet verstandig om een situatie op jezelf te gaan betrekken. 'Toen ik dit ook had' en 'ik ken iemand die hetzelfde is overkomen' zijn geen gewenste reacties tijdens het troosten. Praten over iemands eigen situatie helpt bij het helen, dus geef daar ook de ruimte voor.

Vind jij het lastig om een dierbare te troosten? Bij psycholoog.nl kunnen we jou helpen en je handvaten geven. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen, dan bespreken we de mogelijkheden. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder

Valentijnsdag: liefde, maar ook hartzeer

(5-2-2024)

In de maand februari staat Valentijnsdag centraal. Maar deze dag staat niet voor iedereen in het teken van romantiek. Lees hier meer! Lees verder

De slachtofferrol doorbreken

(30-11-2023)

De slachtofferrol is een rol die mensen aannemen in tijden van stress of spanning. Echter, sommige mensen blijven hier langer in hangen dan goed is voor ze. Het… Lees verder

Emotioneel loslaten van een ex-partner

(10-11-2023)

Het kan soms erg lastig zijn om een ex-partner emotioneel los te laten. Je blijft hunkeren naar de liefde, aandacht en veiligheid die je bij hen verkreeg. Toch… Lees verder