Ons leven bestaat uit een lange reeks ervaringen, zowel positief als negatief. Deze reeks ervaringen kun je omschrijven als een verhaal. Dit is het principe van narratieve therapie. Lees er in deze blog meer over! 

Wat is narratieve therapie? 

Narratieve therapie is een vorm van psychotherapie. Het focust zich op de manier waarop mensen betekenis geven aan hun klachten en ervaringen volgens een verhalende structuur. Narratieve therapie richt zich op de niet-problematische aspecten van het leven van de persoon. Hierbij wordt er gezocht naar bestaande vaardigheden die iemand bezit.  

Narratieve therapie haalt inspiratie uit verschillende therapieën, zoals oplossingsgerichte therapie, systeemtherapie en Acceptance en Commitment therapy. De therapeut gebruikt de metafoor van een verhaalstructuur om betekenis te geven aan bepaalde ervaringen. Deze sluiten soms aan op het denken en voelen van de persoon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de invloed van angst, kwetsbaarheid voor depressie, aangetrokken voelen tot verkeerde personen of de invloed van falen. Deze therapie kan mensen helpen hun verhaal te herschrijven en nieuwe perspectieven te ontdekken. 

Hoe gaat het in zijn werk?  

Met de hulp van narratieve therapie kunnen de problemen die iemand ervaart los worden gezien van de persoon. Op deze manier kan iemand van een afstand het probleem bekijken en analyseren. Maar hoe werkt narratieve therapie?  

De psycholoog en client bespreken samen welke verhaal de client wil onderzoeken en herschrijven. Enkele belangrijke stappen in het proces zijn:  

  • Verkennen van de verhalen: de client onderzoekt welke verhalen er zijn en hoe deze het huidige leven beïnvloeden. Dit omvat ook de taal die de client gebruikt om over zichzelf en de problemen te praten.
  • Externaliseren van problemen: de therapeut helpt de client afstand te nemen van de ervaringen door vragen te stellen als ‘hoe beïnvloedt dit probleem je dagelijkse ervaringen?’ 
  • Identificeren van uitzonderingen: samen met de cliënt wordt gezocht naar momenten waarop het probleem in mindere mate voorkwam of helemaal afwezig was.  
  • Opbouwen van alternatieve verhalen: de therapeut moedigt de cliënt aan om nieuwe verhalen te construeren die meer in lijn zijn met hun dromen, doelen en waarden.  
  • Verankeren van nieuwe verhalen: vervolgens wordt er gefocust op het verankeren van de nieuwe verhalen. Dit kan bijvoorbeeld door herhaling of oefening zijn.  

Wat zijn de voordelen van narratieve therapie? 

Narratieve therapie kan mensen helpen meer controle te voelen over hun eigen leven, wat weer kan leiden tot zelfeffectiviteit. Daarnaast kunnen alternatieve verhalen die meer in lijn liggen met de waarden en normen van de client ervoor zorgen dat diegene een meer betekenisvol leven leidt. Het externaliseren van problemen kan helpen om de zelfbeschuldiging te verminderen. Daarnaast biedt deze therapie een creatieve manier om met hun mentale problemen om te gaan.  

Bij Psycholoog.nl bieden we geen narratieve therapie. Onze psychologen kunnen je wel hulp bieden door middel van andere therapieën. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Heb je vragen? Neem direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Bron:

Van de Putte, Johan. (2010). Wat heeft narratieve therapie ons te vertellen?. Neuron. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

De impact van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis op relaties

(26-6-2024)

Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kan een negatieve impact hebben op relaties, lees er in deze blog meer over! Lees verder

Hoe ga je om met klimaatangst?

(21-6-2024)

Klimaatverandering is een feit, maar angst hoeft niet je dagelijkse realiteit te zijn. Lees verder

Mindfulness voor het slapengaan: verbeter je slaap en stemming

(21-6-2024)

Mindfulness helpt bij het verbeteren van stress-, angst- en depressieve klachten. Lees verder