Is het ware liefde of slechts een gevoel van gehechtheid? Iedereen heeft wel iemand in zijn of haar omgeving die impulsief van de ene naar de andere relatie springt. Iemand die keer op keer intens verliefd lijkt te worden en alle hoop in de relatie stopt. Je kan je dan soms afvragen: 'kan iemand echt zo snel verliefd worden?' Als je na een relatiebreuk aan een vriend(in) vraagt: 'was je erg verliefd?', krijg je ook best vaak het volgende antwoord terug: 'dat dacht ik wel, maar achteraf weet ik het eigenlijk niet zo zeker'. Het zou goed kunnen dat het geen liefde is geweest, maar een gevoel van gehechtheid aan iemand of een relatie geleid door hechtingsproblemen. Liefde en hechting zijn complexe onderwerpen en kunnen ook lastig te onderscheiden zijn. 

Hoe wordt hechting beschreven?  

Hechting kan worden omschreven door een gevoel van veiligheid, nabijheid en vertrouwen. We hebben allemaal behoefte aan verbinding. De mate waarin we gehecht zijn verschilt per persoon. Dit is namelijk afhankelijk van hoe onze relaties eruit zagen met belangrijke figuren in onze vroege jeugd. Ervaringen in onze relaties op latere leeftijd kunnen ook invloed hebben op onze hechtingsbanden. Deze ervaringen beïnvloeden wat je verwacht van andere mensen, hoe je relaties interpreteert en hoe je gedraagt in relaties. Hechting wordt onderverdeeld in de volgende categorieën: veilige hechting, angstige hechting, vermijdende hechting en gedesorganiseerde hechting. 

Gehechtheid heeft vaak te maken met emotionele verbondenheid en afhankelijkheid tussen mensen. Het is een band die ontwikkeld wordt naarmate mensen tijd met elkaar doorbrengen. Daarnaast kan gehechtheid variëren in intensiteit en stabiliteit. Sommige hechtingsbanden zijn veilig en gezond, terwijl andere hechtingsbanden ook enorm ongezond kunnen zijn. 

De mate waarin mensen zich hechten aan andere mensen verschilt per persoon en situatie. Bij grote levensveranderingen (zoals het verhuizen naar een nieuwe plek of nieuwe baan) kunnen mensen een grotere drang hebben om zich te hechten. Mensen die zich snel alleen kunnen voelen of een enorme behoefte aan liefde hebben, hebben vaak ook een grotere drang om te hechten. 

Wat is liefde?  

Dat is een erg goede en ingewikkelde vraag! Wat is liefde nou eigenlijk? In deze blog gaat het over romantische liefde, maar het is belangrijk om bewust te zijn dat liefde kan bestaan in verschillende vormen, zoals ouderlijke liefde en vriendschappelijke liefde. Liefde wordt beschreven als een diepe affectie en toewijding voor iemand. Het kan gezien worden als een complexe band tussen twee personen die een dieper niveau van vertrouwen, genegenheid, kwetsbaarheid, empathie, aantrekkingskracht en respect omvat. Je voelt het warme gevoel door je hele lichaam en je wil vooral dat de persoon waar je zo veel van houdt gelukkig is.

Wat is het verschil tussen liefde of gehechtheid? 

  • Wat het allerbelangrijkste verschil is, is dat ware liefde onvoorwaardelijk en onbaatzuchtig is. Je wil dat iemand waar je veel van houdt gelukkig is. Bij gehechtheid speelt vaak het vervullen van eigen behoeften een grotere rol. Het gaat hierbij om wat een ander persoon jou kan bieden in de relatie. Je wil bijvoorbeeld dat de andere persoon jou gelukkig en geliefd laat voelen. 
  • In het geval van liefde ben jij bij iemand juist omdat jij die persoon de allerleukste persoon ooit vindt en deze persoon niet zomaar vervangbaar is. In het geval van gehechtheid kan je ook een relatie hebben met iemand om het gevoel van gezelschap en veiligheid die een persoon kan bieden. Deze band ontstaat vaak uit nabijheid, toegankelijkheid en gemak. Je kunt jezelf de volgende vraag stellen: 'ben ik bij iemand omdat ik liefde voel voor die persoon en die persoon echt leuk vind, of ben ik gewend aan het gezelschap of wordt de relatie gedreven door redenen, zoals obsessie, lust, gevoel om geliefd te zijn of angst om alleen te zijn'. 
  • Liefde heeft meestal een langere levensduur dan een hechtingsband. Na een breuk kost het meer tijd om een ware liefde te verwerken dan een hechtingsband. Bij een hechtingsband is het makkelijker om iemand te vervangen voor een andere persoon.

Wil je meer lezen over hechtingsproblemen en relaties

Bronnen:  

Martin, L. (2021). Is it love or an attachment? Here’s the difference. Elite Daily. https://www.elitedaily.com/dating/is-it-love-or-attachment-difference 

Sosnoski, K., PhD. (2022, 5 februari). Differences between love and attachment. Psych Central. https://psychcentral.com/health/attachment-vs-love#attachment 

Sbeg, J. (2023)  Is it love, or are you just attached? - The Psychology of Your 20s | iHeart. iHeart. https://www.iheart.com/podcast/1119-the-psychology-of-your-20-106793541/episode/116-is-it-love-or-are-121060594/ 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Scheiden: hoe je pak dat het beste aan?

(29-3-2024)

Een scheiding is nooit makkelijk, maar wat maakt het proces iets dragelijker? Lees verder

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Wat is Emotion Focused Therapy (EFT) en hoe kan het helpen?

(22-3-2024)

Ontdek hoe Emotion Focused Therapy je kan helpen om meer in contact te komen met je emoties en daardoor beter te functioneren in je dagelijks leven! Lees verder