We zijn allemaal wel bekend met de term 'bindingsangst'; je hebt dan moeite om je te hechten aan iemand, om welke reden dan ook. De minder bekende tegenhanger van deze term is 'bindingsdrang'. De naam zegt het eigenlijk al; het is de neiging om je te binden op gebied van liefde. Waar komt deze neiging vandaan? En hoe kan je deze drang af laten nemen? Je leest er hier meer over.   

Hechtingsstijlen 

Van nature heeft de mens de neiging om zich te binden, dit is al vanaf de babytijd. We binden ons aan familie, vrienden en geliefden. De manier waarop wij ons hechten kan erg verschillend zijn. Binding heeft alles te maken met veiligheid en overleving, als baby zouden we bijvoorbeeld niet kunnen overleven met de bescherming van anderen. Het is daarom ook niet raar dat dit per persoon kan verschillen; we zijn allemaal opgegroeid in een andere situatie en omgeving. De bindingen die we later in ons leven aangaan hebben dus alles te maken met de manier waarop we behandeld zijn als baby of kind. John Bowlby (Engelse psycholoog) onderscheidde vier verschillende hechtingsstijlen hierin: 

  • Als eerste de veilige hechting; ongeveer de helft van de mensen ontwikkelt als kind een veilige hechting. Deze vorm zorgt ervoor dat je een goede basis hebt ontwikkeld om zowel op jezelf als op anderen te vertrouwen. 
  • Daarnaast de onveilige hechting; hieronder vallen de ambivalente, vermijdende en gedesorganiseerde hechtingsstijlen. 

Van hechtingstrauma tot bindingsdrang

Vanuit de onveilige hechtingen zijn hechtingstrauma's zoals bindingsangst, verlatingsangst en het hebben van een sterke bindingsdrang afkomstig. Deze sterke drang om je te binden kan dus al gevormd zijn in de kindertijd. Het komt voort uit het niet kunnen vertrouwen op je eigen kunnen. Mensen die last hebben van bindingsdrang hebben dan ook het gevoel dat ze altijd anderen nodig hebben om zelf overeind te blijven staan. Het gevolg hiervan is dat je met bindingsdrang ook langer in relaties blijft dan goed is voor je. Je bent bang om de ander kwijt te raken en dat je er alleen voor komt te staan. Hierdoor zal je jouw partner gaan 'pleasen' en jezelf wegcijferen. Het hebben van een bindingsdrang gaat dan ook hand in hand met het hebben van een afhankelijke persoonlijkheid.

Behandelingen 

Wanneer je last hebt van bindingsdrang en je merkt dat dit jezelf en/of je relaties in de weg zit, is het belangrijk om te gaan bekijken waar deze drang van afkomstig is. Er zijn meerdere therapieën die hierbij kunnen helpen. Samen met een psycholoog kan je de mogelijkheden overwegen. Cognitieve gedragstherapie kan je helpen om jouw negatieve en afhankelijke gedachten te veranderen. Schematherapie kan helpen om de opvattingen en houding over jezelf te veranderen. Daarnaast wordt psychodynamische therapie toegepast, hierdoor leert iemand inzichten te krijgen in onbewuste gedachten en emoties die in het hoofd spelen.  

Wil je hier meer weten over bindingsdrang of direct een afspraak inplannen bij een van onze psychologen? Plan een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op.    

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Tips: hoe kan je stoppen met piekeren?

(9-4-2024)

Maak jij je overmatig zorgen en lukt het je niet om te stoppen? Lees deze blog en wellicht helpt dit je verder! Lees verder

Een somatische-symptoomstoornis: wat is het en hoe ga je er mee om?

(4-4-2024)

Lichamelijke klachten die eigenlijk geen lichamelijke oorzaak hebben, dit noemen we een somatische-symptoomstoornis. Lees verder