In november wordt er extra aandacht besteed aan de mentale gezondheid van de man. Ondanks dat er in de laatste jaren meer aandacht is voor de geestelijke gezondheid van mannen, is dit soms nog een lastig onderwerp. Lees in deze blog meer over het de geestelijke gezondheid van mannen. 

Het belang van aandacht voor mannelijke geestelijke gezondheid 

Movember is bedoeld om meer aandacht te vragen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mannen. Ondanks dat er tegenwoordig meer aandacht is voor de geestelijke gezondheid van mannen, bestaan er nog steeds bepaalde vooroordelen en barrières die ervoor zorgen dat het moeilijk is voor mannen om over hun zorgen te praten.  

Door de stereotypen en genderrollen die nog steeds aanwezig zijn in de maatschappij, zoeken mannen minder snel naar hulp. Dit kan leiden tot frustratie en een gevoel van isolatie. Daarnaast kan het voor mannen ook moeilijker zijn om hun emoties te identificeren. Mannen richten zich vaker op de lichamelijke symptomen, zoals hoofdpijn of buikpijn. Hierdoor merken sommige mannen niet dat hun lichamelijke symptomen ook een mentale oorzaak kunnen hebben.  

De gevolgen van mentale problemen bij mannen zijn ernstig. Volgens onderzoek overlijdt er wereldwijd elke minuut een man aan het gevolg van zelfdoding. Mannen vinden het vaak moeilijker om hulp te vragen. Daarom wordt er in november aandacht gevraagd voor, onder andere, de geestelijke gezondheid van mannen.  

ALEC 

Soms kan het best lastig zijn om met iemand in gesprek te gaan over mentale problemen. Je weet misschien niet goed wat je moet zeggen of hebt het gevoel dat je iemand niet kan helpen. De onder staande stappen kunnen je wellicht helpen bij het praten over mentale problemen:  

Ask: misschien heb je de afgelopen tijd gemerkt dat je man, vriend of collega zich anders gedraagt dan normaal. Vraag aan de persoon hoe het gaat en of hij iets aan zijn hoofd heeft. Mensen zijn snel geneigd om te zeggen dat het goed gaat, maar dit is niet altijd de waarheid. Probeer door te vragen om zeker te weten dat het goed gaat.   

Listen: probeer met je volle aandacht te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Probeer hierin niet te oordelen. Soms hebben we de neiging om gelijk met een oplossing of advies te komen. Dit is echter niet altijd nodig. Soms vindt de ander het gewoon fijn om zijn verhaal te doen.  

Encourage action: probeer je vriend, partner of collega te helpen om kleine stappen te zetten. Het kan zijn dat hij slecht slaapt, het moeilijk vindt om gezond te eten of geen energie heeft om te sporten. Stel voor om hier samen aan te werken.  

Check in: Als je de persoon niet vaak ziet, neem dan moeite om in te checken bij hem. Dit laat zien dat je geeft om de mentale gezondheid van deze persoon. 

Mentale klachten? zoek hulp! 

Als man kan het soms lastig zijn om hulp te zoeken voor je problemen. Je voelt je wellicht niet veilig genoeg in je omgeving om hulp te zoeken. Het kan ook zijn dat je niet zeker weet of je problemen opgelost kunnen worden met behulp van een psycholoog. Bij Psycholoog.nl luisteren we naar je problemen en proberen we de best passende zorg voor je te vinden. Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact met ons op. Ons aanmeldteam bespreekt met jou de mogelijkheden.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Schermtijd en Adolescenten: Hoe Bescherm je Hun Ontwikkeling?

(18-9-2024)

Tegenwoordig brengen we een groot gedeelte van onze dag door voor een scherm. Maar welke invloed heeft dit op de ontwikkeling van een adolescent? Lees verder

De impact van een burn-out bij jongeren: de prestatiegeneratie in crisistijd

(16-9-2024)

Economische onzekerheden zorgen voor een extra druk op de mentale gezondheid van jongeren. Lees verder

Seizoensgebonden depressie: voorbereiding op de herfst

(9-9-2024)

Een neerslachtige stemming, die terugkomend is bij het veranderen van het seizoen. Lees verder

Goede voornemens: september als nieuwe start!

(2-9-2024)

Naast januari, wordt september ook steeds vaker gezien als 'frisse start'. Lees verder