Oorspronkelijk afkomstig uit de Griekse mythologie; Narcissus. Hij was verliefd op zijn eigen spiegelbeeld, maar dit heeft hem uiteindelijk de das om gedaan. Dit staat centraal bij de hedendaagse definitie die we kennen van narcisme. Een narcist zal zijn eigenwaarde altijd belangrijker vinden dan anderen en dit maakt het soms lastig om met ze om te gaan. In deze blog zullen we hier meer vertellen.

De omgang

We kunnen met behulp van psychologische inzichten en strategieën leren hoe we effectief met narcistisch gedrag om kunnen gaan, terwijl we tegelijkertijd onze eigen welzijn behouden. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Stel grenzen: een narcist heeft de neiging om de grenzen van anderen te overschrijden. Het is dan ook van vitaal belang om duidelijke en stevige grenzen te stellen. Wees assertief en communiceer op een respectvolle manier welk gedrag acceptabel is en wat niet. Sta stevig in je schoenen en laat je niet overweldigen door manipulatieve technieken.
  • Behoud zelfzorg: het omgaan met een narcist kan emotioneel belastend zijn. Zorg goed voor jezelf door tijd vrij te maken voor activiteiten die je energie geven, sociale contacten die ondersteunend zijn en gezonde gewoonten zoals lichaamsbeweging en voldoende slaap. Het behouden van je eigen welzijn helpt je veerkrachtig te blijven tegen het gedrag van een narcist.
  • Pas op voor manipulatie: narcisten zijn vaak meesters in manipulatie. Ze kunnen charmant zijn, complimenten geven en emotionele chantage gebruiken om hun zin te krijgen. Het is belangrijk om bewust te blijven van deze tactieken en je niet te laten verleiden door oppervlakkige charme. Vertrouw op je eigen intuïtie en kritisch denkvermogen.
  • Focus op empathie, niet op confrontatie: hoewel het verleidelijk kan zijn om en narcist te confronteren met hun gedrag, kan dit vaak leiden tot defensieve reacties en escalatie van conflicten. Probeer in plaats daarvan empathie te tonen. Begrijp dat het gedrag van de narcist voorkomt uit diepere psychologische factoren. Dit betekent echter niet dat je hun gedrag moet tolereren. Empathie kan helpen om een meer constructieve dialoog te voeren.
  • Val ze niet publiekelijk aan: een narcist is doodsbang om in een negatief daglicht te komen staan waar anderen bij zijn. Wanneer je een grens wil aangeven bij deze persoon, probeer dat dan in een 1-op-1 situatie te doen. Op deze manier kun je ook rustig een duidelijk vertellen wat je dwars zit, en zal de ander zich minder aangevallen voelen.
  • Probeer ze te begrijpen: het is essentieel om het gedrag van een narcist te begrijpen vanuit een psychologisch perspectief. Zij hebben vaak een behoefte aan bewondering en erkenning. Het is belangrijk dat het gedrag vaak voortkomt uit onzekerheid, wat de basis is voor hun constante zoektocht naar bevestiging.

 

Heb je na het lezen van de blog vragen over het omgaan met narcisten of heb je andere vragen? Dan kun je contact met ons opnemen. Dit kan door het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Welke soorten persoonlijkheidsstoornissen zijn er?

(27-6-2024)

Persoonlijkheidsstoornissen zijn onder te verdelen in drie clusters, A, B en C. Lees hier meer over wat deze clusters betekenen. Lees verder

De impact van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis op relaties

(26-6-2024)

Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kan een negatieve impact hebben op relaties, lees er in deze blog meer over! Lees verder

Omgaan met perfectionisme: tips voor een gezondere zelfverwachting

(18-6-2024)

Perfectionisme kan je uitdagen, maar het kan ook je grootste valkuil zijn. Lees verder

Dissociatieve identiteitsstoornis

(12-6-2024)

DIS is een complexe psychische aandoening die ingewikkeld te diagnosticeren en behandelen is. Lees er in deze blog meer over! Lees verder