Oorspronkelijk afkomstig uit de Griekse mythologie; Narcissus. Hij was verliefd op zijn eigen spiegelbeeld, maar dit heeft hem uiteindelijk de das om gedaan. Dit staat centraal bij de hedendaagse definitie die we kennen van narcisme. Een narcist zal zijn eigenwaarde altijd belangrijker vinden dan anderen en dit maakt het soms lastig om met ze om te gaan. In deze blog zullen we hier meer vertellen.

De omgang

We kunnen met behulp van psychologische inzichten en strategieën leren hoe we effectief met narcistisch gedrag om kunnen gaan, terwijl we tegelijkertijd onze eigen welzijn behouden. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Stel grenzen: een narcist heeft de neiging om de grenzen van anderen te overschrijden. Het is dan ook van vitaal belang om duidelijke en stevige grenzen te stellen. Wees assertief en communiceer op een respectvolle manier welk gedrag acceptabel is en wat niet. Sta stevig in je schoenen en laat je niet overweldigen door manipulatieve technieken.
  • Behoud zelfzorg: het omgaan met een narcist kan emotioneel belastend zijn. Zorg goed voor jezelf door tijd vrij te maken voor activiteiten die je energie geven, sociale contacten die ondersteunend zijn en gezonde gewoonten zoals lichaamsbeweging en voldoende slaap. Het behouden van je eigen welzijn helpt je veerkrachtig te blijven tegen het gedrag van een narcist.
  • Pas op voor manipulatie: narcisten zijn vaak meesters in manipulatie. Ze kunnen charmant zijn, complimenten geven en emotionele chantage gebruiken om hun zin te krijgen. Het is belangrijk om bewust te blijven van deze tactieken en je niet te laten verleiden door oppervlakkige charme. Vertrouw op je eigen intuïtie en kritisch denkvermogen.
  • Focus op empathie, niet op confrontatie: hoewel het verleidelijk kan zijn om en narcist te confronteren met hun gedrag, kan dit vaak leiden tot defensieve reacties en escalatie van conflicten. Probeer in plaats daarvan empathie te tonen. Begrijp dat het gedrag van de narcist voorkomt uit diepere psychologische factoren. Dit betekent echter niet dat je hun gedrag moet tolereren. Empathie kan helpen om een meer constructieve dialoog te voeren.
  • Val ze niet publiekelijk aan: een narcist is doodsbang om in een negatief daglicht te komen staan waar anderen bij zijn. Wanneer je een grens wil aangeven bij deze persoon, probeer dat dan in een 1-op-1 situatie te doen. Op deze manier kun je ook rustig een duidelijk vertellen wat je dwars zit, en zal de ander zich minder aangevallen voelen.
  • Probeer ze te begrijpen: het is essentieel om het gedrag van een narcist te begrijpen vanuit een psychologisch perspectief. Zij hebben vaak een behoefte aan bewondering en erkenning. Het is belangrijk dat het gedrag vaak voortkomt uit onzekerheid, wat de basis is voor hun constante zoektocht naar bevestiging.

 

Heb je na het lezen van de blog vragen over het omgaan met narcisten of heb je andere vragen? Dan kun je contact met ons opnemen. Dit kan door het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Tips: hoe kan je stoppen met piekeren?

(9-4-2024)

Maak jij je overmatig zorgen en lukt het je niet om te stoppen? Lees deze blog en wellicht helpt dit je verder! Lees verder

Een somatische-symptoomstoornis: wat is het en hoe ga je er mee om?

(4-4-2024)

Lichamelijke klachten die eigenlijk geen lichamelijke oorzaak hebben, dit noemen we een somatische-symptoomstoornis. Lees verder