1 maart is het Nationale complimentendag. Een dag die in het teken staat van het geven van (oprechte) complimenten, oftewel het uitspreken van waardering naar een ander. Hiermee geven we iemand echt persoonlijke aandacht. Want doen we dat eigenlijk wel genoeg?  

Het lijkt erg vanzelfsprekend om complimenten te geven aan anderen. Terwijl als we eens nadenken, dan valt het eigenlijk vaak toch wel een beetje tegen hoe vaak we iemand een oprecht compliment geven. Mensen zijn vaak meer geneigd om te focussen op de dingen die iemand niet goed doet omdat hier dan ook sneller tegen aan wordt gelopen. Hierdoor vergeten we soms om erkenning te geven aan de vele dingen die iemand wel goed doet en daar dan ook waardering voor uit te spreken.  

Het geven van een oprecht compliment kan een echte boost geven voor iemands humeur. Het laat iemand goed voelen over zichzelf. Want zeg nou eerlijk, vinden we het allemaal niet eens fijn om een compliment te krijgen?  

Wat gebeurt er bij de ander als je een compliment geeft? 

Bij het krijgen van een compliment wordt ons beloningscentrum in onze hersenen geactiveerd. Er komt dopamine vrij. Dopamine staat ook wel bekend als het geluk hormoon. Als je bijvoorbeeld een lekkere maaltijd hebt gehad of sport komt deze stof ook vrij! Dus bij het ontvangen van een compliment maakt ons lichaam meer van dit geluk hormoon aan.  

Hoezo geven we dan niet wat vaker een compliment? 

Het geven van complimenten kan voor mensen voelen alsof ze zich kwetsbaar opstellen en misschien te veel blootgeven van zichzelf over hoe ze over een ander denken. Dit kan ook best eng en onwennig voelen omdat je niet weet hoe een ander op het compliment reageert. Want komt het compliment wel de manier bij de ander binnen als hoe je het bedoelt? Gelukkig is het zoals een compliment uit oprechtheid wordt gegeven kan deze bijna niet verkeerd kan worden ontvangen bij een ander: je deelt alleen je mening meer doe je niet.  

Hoe geef je nou eigenlijk een 'goed’ compliment? 

  • Wees oprecht en eerlijk. Geef niet een compliment als je dit ook niet meent. 
  • Wees inhoudelijk en niet te algemeen. Leg bijvoorbeeld uit wat de reden is dat je een bepaalde eigenschap zo erg waardeert. 
  • Doseer. Hou in gedachten: een te veel aan iets verliest zijn kracht.  

Dus laten we samen afspreken om van elke dag een complimenten dag maken en onze oprechte waardering wat vaker naar mensen uitspreken. Een compliment kan iemands dag maken en echte boost geven aan iemands zelfvertrouwen! 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Copingstrategieën uit je kindertijd

(22-2-2024)

Hoe we met een stressvolle situatie omgaan, noemen we een copingstrategie. Deze ontwikkelen we vaak al in onze kindertijd, en hebben op latere leeftijd nog stee… Lees verder

Waarom zit de angst voor afwijzing zo diepgeworteld in ons systeem?

(16-2-2024)

Lees meer over onze natuurlijke behoefte om geaccepteerd te worden Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: zo gebruik je een positief dagboek

(16-2-2024)

Je stemming verbeteren? Mogelijk is het gebruik van een positief dagboek iets voor jou. Lees er in deze blog meer over. Lees verder

Zelfontdekking na liefdesverdriet

(15-2-2024)

Liefdesverdriet kan veel negatieve emoties met zich meebrengen, maar een relatiebreuk kan ook de gelegenheid geven tot zelfontdekking. Lees verder