Iedereen heeft wel eens negatieve gedachten, maar wanneer deze gedachten zich vastzetten, kunnen ze ons leven beïnvloeden. Het herkennen van negatieve denkpatronen is de eerste stap naar het doorbreken ervan en het verbeteren van je mentale welzijn. In deze blog wordt uitgelegd hoe je deze patronen kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.
1. Alles of niets denken
Een veelvoorkomend negatief denkpatroon is alles-of-niets denken. Dit betekent dat je de situatie in uitersten ziet, zonder ruimte voor middenweg. Bijvoorbeeld: "Als ik vandaag één fout maak, ben ik een complete mislukking." Dit soort gedachten kunnen leiden tot onrealistische verwachtingen en gevoelens van falen. Het is belangrijk om te herkennen wanneer je in deze zwart-wit termen denkt en jezelf eraan te herinneren dat er altijd een middenweg is.
2. Catastroferen
Wanneer je in catastrofale termen denkt, verwacht je altijd het ergste. Bijvoorbeeld: "Als ik die presentatie niet goed doe, krijg ik vast ontslag." Dit kan je angst en stress verergeren, terwijl de werkelijke situatie vaak niet zo erg is. Herken het wanneer je gedachten onrealistisch ver vooruitkijken naar de ergste mogelijke uitkomst, en probeer de feiten objectief te bekijken.
3. Veralgemenen
Veralgemenen betekent dat je één negatieve ervaring als bewijs gebruikt voor iets veel groters. Bijvoorbeeld: "Ik ben altijd slecht in sociale situaties, ik maak altijd een fout." Dit kan leiden tot zelfkritiek en een laag zelfbeeld. Om dit patroon te herkennen, kijk je naar specifieke situaties en vraag je jezelf af: "Is dit echt altijd het geval, of is het slechts een incidentele ervaring?"
4. Persoonlijk maken
Wanneer je gebeurtenissen of acties van anderen persoonlijk maakt, neem je vaak verantwoordelijkheid voor dingen die buiten je controle liggen. Bijvoorbeeld: "Ze praatte kort tegen me, ik moet wel iets verkeerd hebben gedaan." Dit soort gedachten zorgen ervoor dat je je snel schuldig of verantwoordelijk voelt voor dingen die niets met jou te maken hebben. Leer te onderscheiden welke zaken jouw verantwoordelijkheid zijn en welke niet.
5. Negatieve zelfpraat
Veel negatieve denkpatronen komen voort uit de manier waarop je tegen jezelf praat. Dit kan variëren van zelfkritiek tot het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Herken wanneer je jezelf te hard veroordeelt en vraag jezelf af of je diezelfde kritiek ook op een vriend zou richten. Zo niet, dan is het tijd om de negatieve zelfpraat te herzien.
6. Het niet erkennen van successen
Wanneer je constant denkt dat je niet genoeg hebt bereikt, ondanks je successen, is dat een teken van een negatief denkpatroon. Het negeren van je eigen vooruitgang zorgt ervoor dat je jezelf niet waardeert. Probeer actief stil te staan bij wat je hebt bereikt en wees trots op je stappen, hoe klein ze ook mogen zijn.
Herkennen is de eerste stap, maar het doorbreken van negatieve denkpatronen vereist oefening. Probeer je gedachten te verplaatsen naar een meer realistische en positieve invalshoek. Vraag jezelf telkens af of je gedachten kloppen, wat je feitelijk weet en wat de alternatieven zijn. Bijvoorbeeld het bijhouden van een dagboek kan helpen om patronen op te merken en nieuwe manieren van denken te ontwikkelen.
Merk jij dat je vast zit in negatieve denkpatronen? En wil je hier graag hulp bij? Of heb je andere vragen? Dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen door te bellen naar 085 733339.
Meer blogs lezen? Klik dan hier.