Zelforganisatie en timemanagement zijn vaak uitdagend voor neurodiverse mensen, zoals mensen met ADHD, autisme of dyslexie. Tegelijkertijd kan een neurodivers brein erg creatief en innovatief zijn. In deze blog geven we inzichten en tools om meer structuur in je leven te brengen.
Wat is neurodiversiteit?
Neurodiversiteit stelt dat er een natuurlijke variatie bestaat in hoe het menselijk brein functioneert en informatie verwerkt. Neurologische verschillen zoals autisme, ADHD, dyslexie en dyspraxie zijn geen stoornissen die moeten worden genezen, maar eerder deel uitmaken van menselijke diversiteit. Het benadrukt dat er niet zoiets bestaat als een ‘normale’ manier van informatieverwerking.
Er bestaat een verschil tussen neurodiversiteit en neurodivergentie. Neurodiversiteit is het concept dat er verschillen zijn in de ontwikkeling en dat deze verschillen waardevol zijn. Neurodivergentie is de toestand van een persoon met een ontwikkelingsvariatie.
Waarom zelforganisatie moeilijk kan zijn voor neurodiverse mensen
Neurodiversiteit betekent dus dat het brein anders kan functioneren. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in:
- Uitstelgedrag: voor mensen met ADHD kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om aan een taak te beginnen zonder een directe prikkel.
- Hyperfocus: bij autisme of ADHD kan je volledig opgaan in een taak en andere prioriteiten vergeten.
- Problemen met tijdsbesef: tijd kan abstract aanvoelen, wat het lastig maakt om te plannen of deadlines te halen.
- Sensorische of emotionele overweldiging: te veel prikkels kunnen het moeilijk maken om je te concentreren of georganiseerd te blijven.
Deze uitdagingen zijn niet het gevolg van luiheid of een gebrek aan motivatie, maar vragen juist om strategieën die aansluiten bij jouw manier van informatieverwerking.
5 praktische tips voor zelforganisatie en timemanagement
- Kies voor simpele, visuele tools: veel neurodiverse mensen hebben baat bij visuele hulpmiddelen die overzicht bieden. Denk bijvoorbeeld aan fysieke planners of whiteboards, post-its of kleur-gecodeerde agenda's.
- Maak taken klein en specifiek: een groot project zoals een opdracht schrijven kan overweldigend aanvoelen. Breek het daarom op in kleinere stappen.
- Wees bewust van jouw energieniveau: neurodiverse mensen hebben vaak schommelingen in hun energie en focus. In plaats van je te forceren tot een 9-tot-5-ritme, plan je je taken rond jouw pieken en dalen. Plan complexe taken bijvoorbeeld op de momenten dat je je het meest energiek voelt.
- Je hoeft niet perfect te zijn: perfectie kan verlammend werken, bijvoorbeeld bij mensen met een sterk oog voor detail. Stel jezelf de vraag: ‘is dit goed genoeg voor nu?’.
- Bouw pauzes en beloningen in: neurodiverse hersenen werken goed met directe prikkels. Beloon jezelf na een afgeronde taak om de motivatie vast te houden. Je kunt jezelf bijvoorbeeld belonen met iets wat je leuk vindt. Rustmomenten zijn geen luxe, maar essentieel om je productiviteit en focus te behouden.
Proberen te voldoen aan een standaard die niet bij je past kan leiden tot gevoelens van frustratie. Neurodiversiteit vraagt om een aanpak die jouw unieke sterktes omarmt en je valkuilen ondersteunt. Bij Psycholoog.nl geloven we niet in stigmatiserende labels, maar passen we de behandeling aan op jouw specifieke behoeftes.
Ben je benieuwd naar wat wij voor jou zouden kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons aanmeld- en adviesteam, dan bespreken we graag de mogelijkheden. Dit kan je doen door een adviesgesprek in te plannen op een moment wat voor jou het beste uitkomt, of door ons direct te bellen op 085 273 3339.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.