Schematherapie kan je helpen om vastgeroeste patronen te veranderen. Met een schema wordt in de psychologie bedoeld: je opvattingen, emoties en houdingen over jezelf en de wereld om je heen, om gebeurtenissen te interpreteren en er betekenis aan te geven. Dit beïnvloedt vervolgens weer je gevoelens en gedrag. Zie het als een soort ‘kompas’. Als je schema’s leiden tot een steeds weerkerende reactie noemen we dat een modus, ofwel een tijdelijke toestand waarbij je in typische gedragingen schiet. Het versterken van bepaalde modi kan echter ook bevorderend werken voor je mentale gezondheid. Een voorbeeld hiervan is de gelukkige kind modus. 

Wat is de gelukkige kind modus? 

Er is een overwegend positieve, 'feel good'-kindmodus, ook wel de gelukkige kindmodus genoemd. Kun je je momenten uit je kindertijd herinneren waarin je je vrij voelde om jezelf te uiten, je vrolijk en dwaas voelde, terwijl je je ook veilig en gekoesterd voelde? Heb je momenten waarop je je nu zo voelt? Dit kan je gelukkige kind-modus zijn - een deel van jou dat moet worden gekoesterd en verder ontwikkeld. Helaas kunnen sommige mensen zich niet herinneren dat ze zich ooit zo hebben gevoeld in hun kindertijd, omdat hun vroege jaren te gekenmerkt werden door ervaringen van verwaarlozing, misbruik of ontberingen. Therapie kan deze mensen helpen een positievere, vrijere, meelevende en vreugdevolle kant van zichzelf te creëren. Bewust kunnen we ook een ongelukkige modus helpen evolueren naar een blije of tevreden kindmodus. 

Hoe versterk ik mijn gelukkige kind modus? 

Wanneer je Gelukkige Kind-modus is onderdrukt of nooit een belangrijke rol in je leven heeft gespeeld, is het vooral belangrijk om het rustig aan te doen als je er contact mee probeert te krijgen. Een simpel voorschrift van leuke activiteiten (“Speel gewoon een klein kaartspelletje en je zult je goed voelen”) zal voor de meeste mensen waarschijnlijk niet werken. 

Het is niet vaak zo eenvoudig - veel mensen weten niet eens hoe ze plezier moeten hebben en met wie. Bovendien zijn ze misschien bang dat het toch niet leuk voor ze zal zijn, omdat hun Bestraffende oudermodus dit niet toestaat. Maar zelfs die mensen kunnen veel doen om hun Gelukkige Kind-modus te versterken - ze hebben het waarschijnlijk hard nodig! Het zal echter niet gemakkelijk zijn en kan niet in één keer worden gedaan. 

Een psycholoog gespecialiseerd in schematherapie kan je helpen jouw modi te ontdekken. Op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Mindfulness integreren in je dagelijks leven zonder extra tijd te investeren

(3-12-2024)

Mindfulness kan je helpen bij verschillende mentale klachten. Dit hoeft geen grote impact te hebben op je dagelijks leven, je kunt mindfulness makkelijk integre… Lees verder

Neurodiversiteit, zelforganisatie en timemanagement: Tips voor meer structuur

(19-11-2024)

Neurodiversiteit benadrukt de diversiteit aan mensen en viert verschillen, maar neurodiverse mensen kunnen ook voor uitdagingen komen te staan. Lees verder

Het belang van hobby's voor je mentale gezondheid

(15-11-2024)

Hobby's kunnen een grote impact hebben op onze stemming, sociale interacties en ons stressniveau. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Hoe therapie je kan helpen om jezelf beter te begrijpen

(12-11-2024)

Een psycholoog kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je gedrag en gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder