Het is vandaag Valentijnsdag, een dag die in het teken staat van liefde. Dat kan heel leuk zijn, maar veel mensen zonder relatie verlangen rond deze tijd vaak extra naar het hebben van een liefdespartner. Dit is een voorbeeld van een verlangen. Soms kan het niet in vervulling gaan van deze verlangens je verdrietig of verbitterd laten voelen. Maar hoe zorg je ervoor dat deze verlangens je geluksgevoel niet te veel beïnvloeden?

Wat is een onvervuld verlangen?

Ieder mens heeft verlangens, hier moeten wel dromen van onderscheiden worden. Zo droomt iedereen wel eens van een verre vakantie of een grote villa. Dit betekent dat je een onrealistische werkelijkheid visualiseert voor jezelf. Dit zal niet snel zorgen voor ontevredenheid. Een verlangen hangt sterker samen met de realiteit. Het gaat om een sterke behoefte. Het is iets wat je graag wil en wat je kan voorstellen in je leven. Wanneer je iets graag wilt en het lukt niet om te krijgen spreken we van een onvervuld verlangen. Dit kan zorgen voor droefenis en teleurstelling. Ook kan het je geluksgevoel verminderen omdat je denkt dat je gelukkiger zal zijn als je een bepaald aspect wel in je leven hebt.  

Waarom hebben wij verlangens?

Verlangen doen we allemaal. Er zijn veel verschillende ideeën over wat verlangens doen en waarom we ze hebben. Zo denken sommige wetenschappers dat het hebben van verlangens, zolang ze niet obsessief zijn, gelukkig maakt. Anderen zijn van mening dat verlangens juist geluk in de weg zit omdat we bezig zijn met dingen in de toekomst en daardoor vergeten te leven in het hier en nu.

Over het algemeen worden verlangens gezien als een natuurlijk deel van de mens en moeten ze niet als slecht gezien worden. Het is namelijk niet het verlangen zelf dat ongelukkig maakt maar het extreem vasthouden aan het verlangen. Het verlangen zelf kan gezien worden als een drijfveer. Het laat mensen weten waar ze aan toe zijn, het motiveert mensen iets te doen. Het is wel van belang dat het verlangen niet te groot wordt. De kloof tussen realiteit en een ‘betere realiteit’ wordt anders te groot, wat kan zorgen voor innerlijke stress.

Hoe kunnen we met deze onvervulde verlangens omgaan?

Om niet ongelukkig te worden van onvervulde verlangens is het belangrijk je verlangens te erkennen en het verdriet over het niet vervuld zijn te voelen, zodat je dit kan accepteren en weer door kan met nieuwe keuzes maken in je leven. Dit kan lastig zijn, daarom hebben wij wat tips:

  • Accepteer: Accepteer gevoelens die je hebt bij tegenslagen, dat gevoel mag er namelijk zijn. Accepteer ook dat een perfect leven niet bestaat.
  • Stel prioriteiten: Wat maakt jou blij? Zijn er dingen die je zelf kan doen om dichter bij de behoeftes te komen? Maak hier een lijstje van.
  • Wees geduldig: Dat iets niet gelijk lukt, betekent niet dat het in de toekomst niet gebeurt.
  • Wees actief: als je wil dat er iets verandert in je leven moet je daarin zelf het voortouw pakken.
  • Blijf denken in mogelijkheden: wat voor dingen kun jij in het hier en nu wel aanpassen? Focus je niet op de dingen die niet lukken.
  • Dankbaarheid: Maak elke dag een lijstje met 3 dingen waar jij die dag dankbaar voor bent, dat helpt je meer om te leven in het hier en nu.

 

Heb jij moeite om te gaan met deze onvervulde verlangens? Merk je dat ze je geluk beïnvloeden en zou je hier met iemand over willen praten? Lees hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Zelfliefde in de praktijk: dagelijkse gewoontes voor een positieve zelfrelatie

(19-6-2024)

Zelfliefde is een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling en onze mentale gezondheid. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Lees hier meer! Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt over de Week van de Mentale Gezondheid

(5-6-2024)

Deze week (van 3 tot en met 8 juni) is het de Week van de Mentale Gezondheid. Wat houdt dit in en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder