Psycholoog.nl kan jou helpen om de tijd tussen de wachtlijst en hulp te overbruggen. Lees hier wat overbruggingshulp is en wat je kan verwachten van een overbruggingsgesprek.  

Lange wachtlijsten bij de GGZ 

Er wachten in Nederland heel veel mensen op psychische hulp. Hierdoor zijn de wachttijden soms erg lang. Het gevolg hiervan is dat je erg lang moet wachten, waardoor de klachten wellicht veel erger worden. Dit is voor veel mensen een probleem. Een oplossing hiervoor is overbruggingshulp tijdens de wachttijd.  

Wat houdt overbruggingshulp in? 

Overbruggingshulp is hulp in de tijd dat je wacht op bijvoorbeeld gespecialiseerde hulp. Je kunt samen met jou psycholoog bespreken of en hoe overbruggingshulp jou kan helpen. Je kunt samen bespreken hoe je de tijd gaat overbruggen. Hier heb je dus zelf ook regie in. Overbruggingshulp is geschikt voor veel soorten problemen, bijvoorbeeld gedragsproblematiek of meer complexe problemen.  

Wat kan je verwachten van een overbruggingsgesprek?  

Psycholoog.nl kan jou helpen om de wachttijd te overbruggen. Samen met onze psycholoog bepaal je hoe je deze tijd het beste kan invullen. Wat heb je nodig om verder te kunnen? Hoeveel gesprekken zijn hiervoor nodig? Soms is een gesprek al genoeg. Tijdens deze gesprekken kunnen op een aantal manieren ingevuld worden:  

  • Advies geven: soms kan een psycholoog wat adviezen geven waardoor je verder kan. Dit kan bijvoorbeeld advies rondom planning zijn, hoe je grenzen stelt of hoe je ritme in je dag krijgt. Dit zal het probleem nog niet oplossen, maar het kan wel dragelijker worden.  
  • Psycho-educatie geven: soms is het handig om meer informatie te krijgen over jouw probleem. De psycholoog geeft je informatie over de oorsprong van je klachten, maar ook handvaten om ermee om te gaan. Dit zorgt wellicht voor meer rust en acceptatie over je klachten. Een voorbeeld: slapeloosheid komt veel voor bij depressie. Wanneer je dit weet, kan je wellicht iets beter accepteren dat je slechter slaapt.  
  • Je verhaal doen: Wanneer je al veel hebt meegemaakt, is het soms fijn om je verhaal te doen tegen iemand die je niet goed kent. Je kunt vertellen wat er speelt in je leven en welke gevoelens hierbij horen. De psycholoog kan naar je luisteren en wellicht wat inzicht geven in je gevoelens. Het kan al heel fijn zijn om het gevoel te hebben dat iemand naar je luistert. 

Het is wel belangrijk om te benoemen dat de psycholoog die je helpt te overbruggen, je probleem niet altijd kan oplossen. Een overbruggingstraject is vaak kort en oppervlakkig, waardoor niet het hele probleem wordt aangepakt.  

Wil je graag meer informatie over overbruggingshulp of wil je hier graag over praten met een psycholoog? Neem contact met ons op of plan een gratis adviesgespek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe therapie je kan helpen om jezelf beter te begrijpen

(12-11-2024)

Een psycholoog kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je gedrag en gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Zelfzorg voor therapeuten: burn-out en balans in het vakgebied

(6-11-2024)

Therapeut zijn bied veel voldoening, maar stress en burn-out kunnen op de loer liggen. Lees hier meer over hoe je als therapeut balans kan houden in het vakgebi… Lees verder

Wachttijden in de GGZ: Patiënten en naasten slepen de staat voor de rechter

(31-10-2024)

De rechtszaak tegen de staat is een signaal dat de huidige wachttijden niet meer geaccepteerd worden. Lees verder

Lange wachtlijsten in de GGZ en werkstress

(23-10-2024)

De lange wachttijden in de reguliere zorg zorgen ervoor dat het lastig kan zijn voor werknemers om tijdig de juiste zorg te krijgen. Werkgevers kunnen gelukkig… Lees verder