Positieve psychologie is een relatief jonge stroming binnen het werkveld. Het richt zich op wat goed gaat in het leven. Maar hoe verhoudt deze benadering zich tot de meer traditionele psychologie, die al langer bekend is? Lees er hier meer over! 

Traditionele psychologie 

De traditionele psychologie richt zich vooral op het begrijpen, diagnosticeren en behandelen van psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan depressie, angststoornissen, trauma of burn-out. Deze benadering kan van grote waarde zijn. Het helpt mensen bij het herstellen van psychische pijn. In deze benadering wordt er doorgaans stilgestaan bij wat er misgaat, en vervolgens hoe het opgelost moet worden. Traditionele psychologie is dus probleem gecentreerd.  

Positieve psychologie 

De positieve psychologie, die vanaf het jaar 2000 in opkomst is, focust zich doorgaans op een andere benadering. Wat gaat er al goed en hoe kunnen we dat vergroten? Deze stroming richt zich dus niet alleen op het verminderen van de klachten, maar ook op het versterken van welzijn, veerkracht, relaties en persoonlijke groei. Thema's als dankbaarheid, optimisme, hoop en het versterken van karakter staan centraal. Het gaat bij positieve psychologie is dus niet de klachtvermindering van belang, maar wordt er vooral gefocust op welzijnsbevordering.  

Geen tegenstelling, maar aanvulling 

Het is belangrijk om te beseffen dat deze twee benaderingen elkaar niet uitsluiten, maar juist goed samengaan. Bij veel mensen is er zowel behoefte aan het verminderen van psychische klachten, als aan het versterken van wat goed werkt in hun leven.  

Positieve psychologie in de praktijk 

Een belangrijk kenmerk van positieve psychologie is PREMA: positive emotion, engagment, relaties, meaning en accomplishment. Het focust zich dus op de positieve emoties in plaats van de negatieve. Daarnaast wordt er geprobeerd om betrokkenheid te vergroten om zo te leren van anderen. Deze betrokkenheid kunnen we inzetten om ons in te zetten voor een hoger doel, om zo zingeving te vergroten. Door doelen te zetten en te bereiken, krijgen we gevoelens van trots en voldoening.  

Enkele veelgebruikte oefeningen binnen de positieve psychologie zijn schrijfopdrachten of visualisaties. Je kunt visualisaties gebruiken om na te denken over de best mogelijke versie van jezelf. Het gaat hierbij om realistische en positieve doelen. Door dagelijks op te schrijven waar je dankbaar voor bent, vergroot je het bewustzijn over wat er wel goed gaat, in plaats van te focussen op negatieve dingen.  

Wat levert positieve psychologie op?  

Onderzoek toont aan dat interventies uit de positieve psychologie kunnen bijdragen aan:  

  • Verhoogd geluksgevoel en levensvoldoening 
  • Meer veerkracht bij tegenslagen 
  • Verbeterde relaties 
  • Grotere motivatie en betrokkenheid 
  • Minder stress en piekeren. 

De positieve psychologie biedt waardevolle inzichten die ons helpen. In combinatie met de traditionele benadering ontstaat een completer beeld van de mens, met uitdagingen en potentieel.  

Bij Psycholoog.nl kijken we naar jouw uitdagingen, maar ook naar jouw potentieel. Samen met jouw psycholoog kijk je naar jouw behoeftes en valkuilen, en wordt het traject hier op aangepast. Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog die met positieve psychologie werkt? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Kan iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis echt veranderen?

(16-5-2025)

Een antisociale persoonlijkheidsstoornis is complex op meerder gebieden. Deze stoornis behandelen kan dan ook een uitdaging zijn. Lees verder

De rol van zelfbewustzijn bij het ontwikkelen van emotionele intelligentie

(15-5-2025)

Emotionele intelligentie is een belangrijk onderdeel van mentaal welzijn. Een aspect van emotionele intelligentie is zelfbewustzijn. Lees er hier meer over! Lees verder

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen ACT en CGT?

(15-5-2025)

Hoewel ACT en CGT een aantal overeenkomsten hebben, verschillen ze in benadering en doel. Lees verder

Wat is overbruggingshulp bij mentale klachten?

(14-5-2025)

Overbruggingshulp is tijdelijke ondersteuning voor mensen met mentale klachten die op een wachtlijst staan. Lees verder