Iedereen heeft wel een bepaald beeld van wat een psycholoog doet en wat voor mensen psychische hulpverlening ‘nodig’ hebben. Maar klopt dit eigenlijk wel? En hoe zit het dan wel precies? Het is van belang dat er geen verkeerde opvattingen bestaan rondom dit fenomeen, immers wordt de vraag om psychologische hulp steeds hoger.

Fabels over psychische hulp 

  • “Psychologen kunnen gedachten lezen”. Mensen hebben weleens het idee dat psychologen hun gedachten kunnen lezen of mensen heel snel ‘kunnen lezen’. Dit is niet het geval, psychologen hebben niet een of andere telepathische kracht waardoor ze jouw gedachten kunnen lezen. Wel is het zo dat psychologen vaak een goed beeld van jou en jouw klachten kunnen vormen door hun kennis, gesprekstechnieken en ervaring en meerdere gesprekken, observaties en onderzoeken met jou te doen. Zij zullen dus misschien eerder bepaalde signalen of verbanden herkennen, maar in principe vertel jij een psycholoog wat jij wilt bespreken en mag je dus altijd dingen voor jezelf houden.  
  • “Psychologen luisteren naar mij terwijl ik op een bank lig te praten”. Een ander beeld wat mensen van psychologen kunnen hebben is dat zij alleen maar luisteren, terwijl jij je hele levensverhaal vertelt. Dit klopt niet helemaal. Psychologen luisteren naar wat je allemaal vertelt, maar stellen hier vooral ook veel vragen over. Hierin gebruikt de psycholoog gesprekstechnieken om tot de kern van jouw probleem te komen.  
  • “Als je naar een psycholoog gaat ben je gek”. Ook kun je misschien een beeld hebben dat wanneer je met een psycholoog praat, je gek moet zijn, ernstige problemen moet hebben of dat het slecht met je gaat. Dit is niet het geval. Je kunt voor veel verschillende problemen en ook kleine kwaaltjes terecht bij een psycholoog, en veel mensen doen dit ook. Het is dus iets heel normaals en kan jou goed helpen. Denk dus nooit dat jouw probleem niet erg genoeg is!  
  • “Psychische hulp is iets zweverigs”. Tenslotte hebben sommigen een beeld van psychische hulpverlening als iets zweverigs of kwakzalverij. Een geregistreerde psycholoog heeft hiervoor gestudeerd en dus geleerd over gedrag en gedachten van mensen. Psychologie is dan ook echt een wetenschap, en geregistreerde psychologen zullen alleen behandelingen inzetten waar onderzoek naar gedaan is.

Feiten over psychische hulp  

  • “Psychologie is een wetenschap”. Zoals eerder genoemd zullen geregistreerde hulpverleners alleen problemen aanpakken op een manier die wetenschappelijk bewezen is, ook hebben zij altijd een diploma op wetenschappelijk niveau.
  • “Behandeling bij een psycholoog kan kortdurig zijn. Tegenwoordig gebeurt behandeling vaak op een vrij directe manier, waardoor de tijd van behandeling zo kort mogelijk gehouden wordt. Hierbij wordt vaak een soort analyse gemaakt van de klachten, waarin verbanden worden gelegd en gedachten en gedrag meegenomen worden. Door dit te doen wordt duidelijk wat de klachten in stand houden en wat er moet gebeuren om hier verandering in te brengen. 
  • “Ik maak zelf de beslissingen”. Verder staat autonomie in psychische hulpverlening, voor zover mogelijk, voorop. Dit betekent dat jij in de meeste gevallen zelf beslissingen maakt en zelf verantwoordelijk bent. De psycholoog kan hierin meedenken en jou advies geven, maar jij hakt de knopen door.  
  • “Thuis oefenen is een belangrijk onderdeel van de behandeling”. Tenslotte is het belangrijk dat jij zelf gaat toepassen wat je leert tijdens de sessies met de psycholoog. Thuis oefenen is hiervoor een voorwaarde. 

Heb je behoefte om met een psycholoog te praten? Lees hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt over de Week van de Mentale Gezondheid

(5-6-2024)

Deze week (van 3 tot en met 8 juni) is het de Week van de Mentale Gezondheid. Wat houdt dit in en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

De rol van geur in de mentale gezondheidswereld: aromatherapie

(28-5-2024)

Aromatherapie, waarbij essentiële oliën worden ingeademd of op de huid worden aangebracht, kan positieve effecten hebben op zowel lichamelijk als mentaal welzij… Lees verder

De impact van ouderlijke druk op hun kinderen: Hoe prestatiedruk hun geestelijke gezondheid kan beïnvloeden

(27-5-2024)

Prestatiedruk kan een negatief effect hebben op je mentale gesteldheid, motivatie en levensgeluk. Verwachtingen van ouders kunnen hierin meespelen. Lees verder

De rol van familie en vrienden in het herstel van verslaving: Ondersteuning en betrokkenheid

(22-5-2024)

Een verslaving heeft veel impact op de omgeving. Lees hier meer over de rol die naasten kunnen spelen in het herstel. Lees verder