Ruim 40% van de Nederlanders krijgt gedurende zijn of haar leven te maken met psychische klachten. Sinds 2023 neemt Nederland daarom deel aan de jaarlijkse European Mental Health Week. Deze week is onderdeel van een maatschappelijke beweging die landelijk wordt geïnitieerd, waarbij wordt verondersteld dat het normaal is om naar elkaar om te kijken en aandacht te hebben voor de mentale gezondheid, van zowel onszelf als elkaar. In deze blog duiken we dieper in wat mentale gezondheid betekent, waarom het zo belangrijk is en hoe we tijdens deze week (en daarna) actief kunnen bijdragen aan een gezonder mentaal leven.

Wat is mentale gezondheid?

Mentale gezondheid verwijst naar ons emotionele, psychologische en sociale welzijn. Het beïnvloedt hoe we denken, voelen en handelen. Het bepaalt ook hoe we omgaan met stress, relaties aangaan en keuzes maken. Een goede mentale gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte: het is een staat waarin je kunt omgaan met alle aspecten van het leven, productief kunt werken en een bijdrage kunt leveren aan de gemeenschap.

Één van de doelen van de Week van de Mentale Gezondheid is het doorbreken van het stigma rondom psychische problemen. Veel mensen schamen zich nog steeds om over hun mentale gezondheid te praten uit angst voor oordeel of discriminatie.

Wat is het belang van mentale gezondheid?

Een goede mentale gezondheid is heel belangrijk voor ons algehele welzijn. Mensen met een goede mentale gezondheid hebben vaak sterkere, gezondere relaties. Ze zijn beter in staat om met conflicten om te gaan en empathie te tonen. Wanneer je mentaal ‘lekker in je vel zit’, kan je je beter concentreren, ben je creatiever en kun je effectiever werken. Goede mentale gezondheid draagt bij aan een gevoel van geluk en tevredenheid in het leven. Het stelt je in staat om te genieten van het leven en de mooie momenten te waarderen. Mentale gezondheid en lichamelijke gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. Stress, angst en depressie kunnen lichamelijke symptomen veroorzaken, zoals hartkloppingen, hoge bloeddruk en een verzwakt immuunsysteem.

Hoe kun je je mentale gezondheid verbeteren?

Tijdens de Week van de Mentale Gezondheid - en daarna - is het belangrijk om bewust stil te staan bij hoe je je mentale gezondheid kunt verbeteren. Onderstaande tips zouden je hierbij kunnen helpen.

  • Praat erover. Het bespreken van je gevoelens met vrienden, familie of een therapeut kan helpen om stress te verminderen en problemen vanuit een ander perspectief te bekijken.
  • Beweeg regelmatig. Lichaamsbeweging heeft bewezen voordelen voor de geestelijke gezondheid. Het kan stress verminderen, je stemming verbeteren en je slaapkwaliteit bevorderen.
  • Gezonde voeding. Wat je eet, heeft een directe invloed op hoe je je voelt. Een gebalanceerd dieet kan helpen om je energieniveau en humeur te stabiliseren.
  • Slaap voldoende. Goede slaap is erg belangrijk voor mentale gezondheid. Probeer een regelmatig slaapschema aan te houden en zorg voor een rustgevende slaapomgeving.
  • Probeer een mindfulness-oefening. Mindfulness en meditatie kunnen helpen om je gedachten te kalmeren en je bewustzijn in het moment te vergroten.
  • Stel realistische doelen. Het stellen van haalbare doelen kan een gevoel van voldoening geven en stress verminderen.

Wat kun je als werkgever doen?

Merk je dat een werknemer niet lekker in zijn of haar vel zit? Is er bijvoorbeeld sprake van meer (kortdurend) verzuim, heeft een werknemer moeite met het nemen van beslissingen of gedraagt hij of zij zich de laatste tijd geïrriteerd en prikkelbaar? Mogelijk is er dan meer aan de hand. Psycholoog.nl biedt hulp aan werknemers door laagdrempelige gesprekken met onze online psychologen. Zo bied je jouw werknemer een veilige plek om te kunnen ventileren, te leren met stress om te gaan en een gezonde werk-privébalans te houden. Ook niet onbelangrijk: je voorkomt langdurend verzuim of beperkt de duur van het verzuim. Lees er meer over op deze pagina.

Tot slot

De Week van de Mentale Gezondheid is een mooie gelegenheid om je bewust te worden van je mentale welzijn en om wellicht actie te ondernemen om dit te verbeteren. Of je nu worstelt met een psychisch probleem of gewoon je algehele welzijn wilt verbeteren, deze week biedt een uitgelezen kans om hiermee aan de slag te gaan.  

Onthoud: mentale gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid. Zorg goed voor jezelf en voor de mensen om je heen. Samen kunnen we een verschil maken.

Bekijk hier wat wij voor jou kunnen betekenen. Heb je vragen? Neem direct contact op met ons aanmeldteam op 085-2733339 of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De kracht van praten: waarom praten met een psycholoog je kan helpen

(2-12-2024)

"Waarom zou ik in gesprek gaan met een psycholoog?" Lees verder

Thanksgiving en de Psychologie van Dankbaarheid

(2-12-2024)

Ontdek hoe Thanksgiving ons niet alleen voedt met heerlijk eten, maar ook met emotionele veerkracht en sterkere sociale banden. Lees verder

De rol van sociale cognitie in de psychologie

(29-11-2024)

In deze blog bespreken we sociale cognitie. Leer hoe deze vaardigheid zich ontwikkelt, welke stoornissen het kunnen beïnvloeden, en waarom sociale cognitie bela… Lees verder

Het verschil tussen gezonde reflectie en destructief piekeren

(28-11-2024)

Nadenken over bepaalde situaties kan heel nuttig zijn, maar het kan ook doorslaan naar piekeren. Lees hier meer over het verschil! Lees verder