Emoties zijn van groot belang voor ons welzijn, maar vaak negeren we ze of reageren we er instinctief op zonder er echt bij stil te staan. Hoe word je je bewust van je emoties? In deze blog vind je vijf oefeningen om stil te staan bij de emoties die je ervaart. 

Wat is het belang van emoties?

Emotionele intelligentie, het vermogen om onze eigen emoties te herkennen, begrijpen en reguleren, is essentieel voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Door bewust te zijn van onze emoties kunnen we beter begrijpen wat ons drijft en wat ons dwarszit. Dit stelt ons in staat om effectiever om te gaan met stress, conflicten te verminderen en onze relaties te verbeteren. Emoties spelen daarnaast een cruciale rol bij onze besluitvorming en bij ons gedrag. Ze beïnvloeden hoe we situaties waarnemen, interpreteren en erop reageren. Een gevoel van angst kan ons bijvoorbeeld waarschuwen voor mogelijke gevaren, terwijl een gevoel van liefde ons kan motiveren om zorgzaam en medelevend te zijn.

Waarom hebben mensen moeite met emoties?

Veel mensen hebben moeite om contact te maken met hun emoties. In veel culturen worden bepaalde emoties als zwak of ongepast gezien, waardoor mensen leren om ze te onderdrukken of te negeren. Zo worden mannen bijvoorbeeld vaak aangemoedigd om hun verdriet of kwetsbaarheid te onderdrukken, terwijl vrouwen soms worden ontmoedigd om boosheid te uiten. Deze sociale conditionering kan ervoor zorgen dat mensen zich ongemakkelijk voelen bij het uiten van hun emoties.

Het tonen van emoties kan mensen daarnaast kwetsbaar maken voor afwijzing of veroordeling door anderen. Als gevolg hiervan kunnen mensen hun emoties onderdrukken uit angst voor negatieve reacties van anderen. Deze angst kan voortkomen uit eerdere ervaringen van afwijzing of onbegrip.

Tot slot hebben sommige mensen geleerd om hun emoties te onderdrukken als een manier om te overleven in moeilijke omstandigheden. Mensen die bijvoorbeeld zijn blootgesteld aan een ingrijpende gebeurtenis kunnen emoties onderdrukken als een manier om zichzelf te beschermen tegen pijnlijke herinneringen of gevoelens van machteloosheid.

Hoe kun je meer aandacht hebben voor je emoties?

  1. Een emotiedagboek bijhouden. Begin met het bijhouden van een dagboek waarin je je emoties opschrijft. Neem elke dag een paar minuten de tijd om te reflecteren op wat je hebt gevoeld. Noteer de emoties die je hebt ervaren en de situaties die eraan voorafgingen. Dit helpt je om mogelijke patronen te herkennen en de oorzaken van je emoties beter te begrijpen.
  2. Het doen van een bodyscan. Ga zitten in een comfortabele houding en breng je aandacht naar je lichaam. Begin langzaam elk deel van je lichaam te scannen, van je tenen tot je hoofd. Merk op of je ergens spanning of ongemak voelt. Je kunt ook een begeleide bodyscan opzoeken op internet.

  3. Het doen van ademhalingsoefeningen. Ademhaling is nauw verbonden met onze emoties. Neem regelmatig de tijd om bewust te ademen. Probeer bijvoorbeeld de 4-7-8 ademhalingstechniek: adem in door je neus gedurende 4 tellen, houd je adem in gedurende 7 tellen, en adem uit door je mond gedurende 8 tellen. Deze oefening kalmeert en helpt je om meer in contact te komen met je emoties.

  4. Mediteren. Reserveer wat tijd voor een (mindfulness)meditatie. Ga zitten in een rustige ruimte, sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling. Laat gedachten en emoties komen en gaan, zonder eraan vast te houden of ze te veroordelen, alsof het wolken zijn die komen en weer voorbijgaan. Door regelmatig te mediteren, train je je geest om meer bewust te zijn van het huidige moment en alle emoties die daarbij komen kijken.

  5. Het bijhouden van een journal. Schrijf wat in je op komt zonder er lang bij stil te staan. Het kan helpen om een timer van bijvoorbeeld 10 minuten te zetten waarin je alles schrijft wat je wilt. Hierdoor kun je zorgen en gedachten van je af schrijven, maar mogelijk ook leren wat er in je omgaat. 

Door meer aandacht te hebben voor je emoties kun je niet alleen meer begrip van jezelf ontwikkelen, maar ook beter leren omgaan met stress en conflicten.

Ervaar jij moeite met (het uiten van) emoties en ben je benieuwd of een psycholoog jou kan helpen? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Insomnia: oorzaak en symptoom van verschillende mentale stoornissen

(14-6-2024)

In deze blog bespreken we de wederzijdse relatie tussen insomnia en psychopathologie, de onderliggende mechanismen en de behandelingsopties. Lees verder

Overdracht gevoelens in ons dagelijks leven

(1-3-2024)

Heb je soms last van ongepaste emotionele uitbarstingen? Wellicht zijn dit overdracht gevoelens. Lees verder

De rol van slaap in emotieregulatie

(1-2-2024)

Onze slaap hygiëne kan veel invloed hebben op hoe we onze emoties ervaren en hoe we emoties van anderen interpreteren. Lees er hier meer over! Lees verder

De rol van cognitie bij het ervaren en interpreteren van emoties

(24-1-2024)

Hoe ervaren we emoties en welke invloed hebben we hier op? Lees het in de blog! Lees verder