We lopen allemaal weleens aan tegen het hebben van een slechte stemming of een off-day. Waarschijnlijk lukt het je in een slechte bui niet om je te focussen op het goede in je leven, maar ben je vooral bezig met het vergelijken met anderen en richt je je aandacht op zaken die je niet hebt. Mogelijk helpt het bijhouden van een positief dagboek – ook wel een dankbaarheidsdagboek genoemd – je dan met het verbeteren van je stemming. Het idee achter een positief dagboek is eenvoudig maar effectief: elke dag neem je de tijd om positieve ervaringen, gedachten en emoties op te schrijven.

Wat is het nut van een positief dagboek?

Ons brein heeft de neiging om zich te richten op het negatieve, zo kan het jou het beste beschermen tegen (potentieel) gevaar. Het bijhouden van een positief dagboek dwingt je om je aandacht te verschuiven naar de positieve aspecten in je leven. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Door je te concentreren op wat goed gaat, kun je je algehele kijk op je leven verbeteren.  

Het opschrijven van positieve gebeurtenissen kan daarnaast stress verminderen en helpen om beter om te gaan met moeilijke situaties. Door je te concentreren op het positieve, kan je een meer veerkrachtige houding ontwikkelen ten opzichte van stressvolle gebeurtenissen.  Door regelmatig positieve ervaringen op te schrijven, kan je jouw algehele tevredenheid met het leven en je motivatie vergroten.

Wat schrijf ik in een positief dagboek?

Hieronder vind je een aantal suggesties voor wat je kunt opschrijven in een positief dagboek:

  1. Dingen waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen grote dingen zijn, zoals de steun van vrienden en familie, maar ook kleine dingen zoals die zon die schijnt of een lekkere maaltijd.

  2. Positieve ervaringen. Schrijf op welke positieve ervaringen je hebt gehad gedurende de dag. Misschien heb je een leuke ontmoeting gehad, een compliment ontvangen of een doel bereikt waar je trots op bent. Het kunnen ook alledaagse momenten zijn die je gelukkig maken, zoals een kopje koffie in de ochtend of een wandeling in de natuur.

  3. Persoonlijke prestaties. Houd bij welke persoonlijke prestaties je hebt behaald, hoe klein ze ook zijn. Dit kan variëren van het voltooien van een taak op je werk tot het leren van iets nieuws of het overwinnen van een uitdaging of angst.

  4. Positieve gedachten en gevoelens. Schrijf op welke positieve gedachten en gevoelens je hebt gehad gedurende de dag. Misschien voelde je je vandaag bijzonder gelukkig, hoopvol of tevreden. Het kan ook gaan om momenten waarop je trots was op jezelf of anderen.

  5. Doelen en dromen. Neem de tijd om je toekomstige doelen en dromen op te schrijven of maak een moodboard of vision board van je ideeën. Door jezelf eraan te herinneren wat je nastreeft, kun je gemotiveerd blijven en een gevoel van richting behouden.

Het bijhouden van een positief dagboek hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Zelfs slechts enkele minuten per dag kunnen al een groot verschil maken. Het belangrijkste is consistentie. Door dagelijks positieve ervaringen op te schrijven, kun je je brein trainen om meer aandacht te besteden aan het goede in je leven.

Lees hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Stoppen met alcohol drinken: de psychologische voordelen

(18-7-2024)

Mensen lijken zich bewuster te zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Narratieve therapie: het herschrijven van jouw verhaal

(4-7-2024)

Het herschrijven van je verhaal kan je helpen om een nieuw perspectief te zien. Lees hier wat narratieve therapie kan doen. Lees verder