De zomervakantie is aangebroken. Dat betekent mooi weer, hopelijk wat meer ontspanning en misschien wel een leuke vakantie in het vooruitschiet. Op vakantie kunnen de meeste mensen vaak goed tot rust komen en even alle zorgen aan de kant schuiven. Maar zodra je dan weer naar huis gaat, kunnen de reisblues ontstaan. Lees er meer over in deze blog.

Post-vakantie depressie

Post-vakantie depressie, of reisblues, is een gevoel van somberheid en teleurstelling dat vaak optreedt na de terugkeer van een vakantie. Dit kan een lange reis van meerdere maanden zijn, maar ook een vakantie van één of twee weken. Mensen kunnen zich bij terugkeer leeg en ongemotiveerd voelen, terugverlangend naar de zorgeloze dagen van hun vakantie of reis. Dit kan zich uiten in verschillende symptomen zoals:

  • Vermoeidheid
  • Prikkelbaarheid
  • Slaapproblemen
  • Moeite met concentreren
  • Gevoel van onrust of ontevredenheid

Wat veroorzaakt dan precies zo'n gevoel van somberheid of neerslachtigheid? Allereerst kan dit ontstaan doordat er een contrast is ontstaan in ervaringen. Tijdens vakanties ontsnappen we juist aan de dagelijkse sleur en stress die daarmee gepaard gaat. Terugkeren naar het dagelijkse leven, waarin je onder andere weer in je werkroutine terechtkomt, kan dan als een teleurstelling voelen. De taken zijn dan in contrast met het vakantiegevoel, waardoor deze zwaarder zullen aanvoelen dan normaliter het geval is. Hierdoor ontstaan gevoelens van vermoeidheid.

Daarnaast is het zo dat we vaak de neiging hebben om de zorgen die we ervaren tijdens vakantie even aan de kant te schuiven. Hierdoor kan de overgang terug naar het dagelijkse leven als stressvol worden ervaren. Achterstallig werk, maar ook juist nieuwe uitdagingen komen dan weer op ons pad. Dit geeft veel stress en maakt het contrast met de vakantie ook alleen maar groter. De vrijheid die toen ervaren werd lijkt bij terugkeer dan verder weg dan ooit.

Voorkom de reisblues

Wat kan je doen om de overgang van vakantie naar dagelijks leven soepeler te laten verlopen en de reisblues te voorkomen?

  1. Plan een buffer in. Zorg ervoor dat je een paar extra dagen na je vakantie vrij hebt. Zo kan je weer goed wennen aan het dagelijks leven, voordat je weer aan het werk gaat. Dit helpt om de overgang van vakantie naar werk wat minder abrupt te maken. Ook zorgt dit ervoor dat je bepaalde huishoudelijke taken al af kan strepen, zodat het niet voelt alsof je een hoop dingen tegelijk moet doen bij terugkeer.
  2. Neem het vakantiegevoel mee. Probeer het vakantiegevoel vast te houden door kleine elementen van je vakantie in je dagelijkse leven mee te nemen. Dit kan een nieuwe hobby zijn die je op vakantie hebt ontdekt, of het koken van een gerecht dat je daar hebt geleerd. Zo verklein je het contrast tussen de vakantie en het dagelijks leven.
  3. Plan iets nieuws in. Het hebben van iets om naar uit te kijken kan helpen om de reisblues te verzachten. Dit kan een nieuwe reis, een weekendje weg, of zelfs een leuk dagje weg zijn. Zolang het maar iets is wat je in je kalender zet om naar toe te leven. 
  4. Verander je dagelijkse routine. Als je merkt dat je dagelijkse routine saai of stressvol is, overweeg dan om veranderingen aan te brengen. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken in hoe je je voelt.

Het in acht nemen van deze tips kan helpen om een post-vakantie depressie te voorkomen. Zo stroom je gemakkelijker weer terug in het dagelijkse leven, en gaat dit niet gepaard met neerslachtige of sombere gevoelens.

Het kan zich voordoen dat je voor een langere periode blijft hangen in negatieve gevoelens na een reis of vakantie. Dit kan steeds meer beslag leggen op je dagelijkse bezigheden. In dat geval kan het verstandig om hier met een psycholoog over in gesprek te gaan. Bij psycholoog.nl bieden wij online therapie. Dit is een laagdrempelige manier van psychische hulp. Via een videobelverbinding ga je in gesprek met één van onze psychologen. Ben je hier benieuwd naar, dan kan je contact met ons opnemen door een adviesgesprek in te plannen of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

De Bloom, J., Kompier, M., Geurts, S., De Weerth, C., Taris, T., & Sonnentag, S. (2009). Do we recover from vacation? Meta‐analysis of vacation effects on health and well‐being. Journal of occupational health, 51(1), 13-25.

Pabel, A. (2019). Returning home. In Tourist Behaviour (pp. 365-384). Edward Elgar Publishing.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het belang van hobby's voor je mentale gezondheid

(15-11-2024)

Hobby's kunnen een grote impact hebben op onze stemming, sociale interacties en ons stressniveau. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Psychosomatiek: Hoe Gedachten Ons Lichaam Beïnvloeden

(14-11-2024)

Ontdek de krachtige wisselwerking tussen geest en lichaam en hoe stress en emoties fysieke klachten kunnen veroorzaken. Lees verder

Wintertijd en je biologische klok: de impact op slaap en stemming

(28-10-2024)

Een uurtje langer slapen, maar ook een uurtje sneller donker. Lees verder

ADHD Awareness month: de rol van een psycholoog bij ADHD

(14-10-2024)

In deze blog bespreken we de rol van een psycholoog in de behandeling van ADHD-symptomen. Lees verder