De weg kan een prachtige plek zijn, gevuld met avontuur en vrijheid. Maar voor sommige mensen is de weg een bron van angst en onzekerheid. Rijangst kan zich uiten in een knoop in je maag, klamme handjes en gevoelens van intense angst zodra je de autosleutels in je handen hebt. Wanneer je dit voelt, kan je last hebben van rijangst. 

Wat zijn symptomen van rijangst?  

Rijangst is een veelvoorkomend probleem dat vele mensen ervan weerhoudt om vol vertrouwen de weg op te gaan. Het kan variëren van lichte spanning tot intense angst en paniek. De symptomen die je kan ervaren hangt af per persoon en de ernst van de angst. De volgende symptomen kunnen ervaren worden door bij rijangst: intense angst, zweten, snelle hartkloppingen, misselijk voelen, een droge mond, licht in je hoofd voelen en niet goed kunnen ademhalen. Wanneer de rijangst groot is, kunnen mensen het vermijden om te gaan rijden of in een voertuig te zitten. 

Wat zijn de oorzaken van rijangst?  

  • Negatieve ervaringen met rijden in het verleden: Het kan als gevolg van een eerder ongeluk of het zien van een auto-ongeluk. Echter zijn niet alle rijangst gerelateerd aan een ervaring met een ongeluk. Het kan wel gerelateerd zijn aan negatieve ervaringen in een rijdend voertuig: rijden door slecht weer, zoals storm, sneeuw of mist, het krijgen van een paniekaanval tijdens het rijden of het kwijtraken van de weg.  
  • Angststoornis of paniekaanval: Wanneer je al een angststoornis hebt, kan je ook angstige gevoelens ervaren tijdens het rijden. Mensen kunnen bijvoorbeeld angst voor een potentieel ongeluk, controle verliezen of een gevaarlijke situatie. Het kan zijn dat je eerder een paniekaanval hebt gehad tijdens het rijden. Hierdoor kan je angst hebben voor weer een paniekaanval, waardoor je met een gespannen gevoel gaat rijden of juist helemaal niet wil rijden.  
  • Onzekerheid over rijvaardigheid: een gebrek aan vertrouwen in de eigen rijvaardigheid kan rijangst veroorzaken. Bijvoorbeeld door een gebrek aan ervaring, tekort aan rijlessen of onzekerheid in het eigen kunnen.

Hoe kan je met je rijangst omgaan? 

  • Begrijp je angst: identificeer wat je specifieke triggers zijn voor rijangst: is het angst voor snelwegen, druk verkeer, rijden in het donker of andere specifieke situaties. 
  • Geleidelijke blootstelling aan autorijden: Begin met korte ritten in rustige omgevingen en bouw geleidelijk aan op naar lastigere situaties.
  • Educatie en training: Een gebrek aan vertrouwen op de weg kan ontstaan door een gebrek aan vaardigheden of kennis. Je kan extra rijlessen nemen van een rijinstructeur die gespecialiseerd is in autorijden.  
  • Het zoeken van professionele hulp. Als rijangst een groot deel van je leven beïnvloedt, is het belangrijk om hulp te zoeken van een psycholoog. Een psycholoog kan helpen met de onderliggende oorzaken van de angst uit te zoeken.  

Hoe wordt rijangst behandeld?  

Het vermijden van het autorijden zorgt op de langere termijn dat je juist meer angst gaat ontwikkelen voor het autorijden. Dit komt, omdat je geen bewijs krijgt dat het autorijden helemaal niet zo spannend is als je denkt. De angst leidt tot meer vermijding, waardoor je in een vicieuze cirkel komt, waarbij de angst steeds groter wordt. 

Bij ernstige rijangst kan het helpend zijn om in behandeling te gaan voor de angst. Door middel van exposure oefeningen kan de psycholoog jou helpen om beter om te gaan met je angst. Je wordt blootgesteld aan de situatie die angst bij jou opwekt.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het verschil tussen gezond nadenken en overmatig piekeren

(24-7-2024)

Iedereen zit wel eens met een probleem in zijn hoofd. Maar wanneer is iets gezond nadenken, en wanneer overmatig piekeren? Lees er hier meer over! Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Stoppen met alcohol drinken: de psychologische voordelen

(18-7-2024)

Mensen lijken zich bewuster te zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Lees verder