Afgelopen maandag 4 september was het de internationale dag van de seksuele gezondheid. Op deze dag is er extra aandacht voor wat seksuele gezondheid vandaag de dag inhoudt. Het is een goed moment om stil te staan bij wat seksuele gezondheid voor jou betekent en hoe je hieraan kan bijdragen. Elk jaar staat in het teken van een thema. Dit jaar is dat thema: consent. 

Seksuele gezondheid

Wanneer het over gezondheid gaat op seksueel gebied zullen veel mensen voornamelijk denken aan fysieke gezondheid. Denk aan seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's), onbedoelde zwangerschappen en seksuele disfuncties. Dit valt allemaal zeker onder seksuele gezondheid, maar het begrip omvat meer dan alleen fysieke aspecten. Mentale gezondheid wordt snel vergeten bij dit onderwerp, daarom probeert de World Association for Sexual Health hier meer aandacht voor te krijgen. 

Consent

Wat is consent, het thema van dit jaar, eigenlijk? Onder seksuele consent verstaan we wederzijdse toestemming. Op seksueel vlak is het erg belangrijk dat er een algemeen begrip is van het woord. Lichamelijke sensaties kunnen soms door de war worden gehaald met toestemming. Dat een vrouw vochtig wordt of een man een erectie krijgt betekent namelijk niet dat dit ook gelijk consent is. Consent hoort een fundamenteel onderdeel te zijn bij seksuele rechten, maar dat is het helaas niet altijd. Aanranding of zelfs verkrachting komt nog steeds te veel voor.

Door middel van onderwijs zal tijdens opgroeiende leeftijd meegegeven worden wat consent inhoudt, hoe je om consent vraagt en dat nee, nee is. Niet alleen scholen, maar ook ouders spelen daardoor een grote rol bij de seksuele gezondheid van hun kind. Het is van belang dat kinderen opgevoed worden met respect voor andermans grenzen en dat het een vereiste is om te vragen naar eventuele wensen. 

Wet seksuele misdrijven

Geen consent betekent binnenkort ook strafbaarheid. Op 4 juli 2023 is een wetvoorstel aangenomen bij de tweede kamer waarbij consent centraal staat. Deze nieuwe wet zal ervoor zorgen dat onvrijwillige seks, of dit onder dwang is of niet, strafbaar zal zijn. 

Onvrijwillige seks kan voor veel mentale problemen zorgen. Mannen en vrouwen die dit hebben meegemaakt kunnen last krijgen van PTSS, paniekaanvallen, slaapproblemen en vertrouwensproblematiek. Heb jij een ervaring gehad met onvrijwillige seks zonder consent, dan kan het helpen om hier met een psycholoog over in gesprek te gaan. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeld- en adviesteam of plan een adviesgesprek in om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Klik dan hier

 

Bronnen:

https://worldsexualhealth.net/world-sexual-health-day-2/ 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Gender en seksuele identiteit in de psychotherapie

(11-11-2024)

Het belang van inclusieve therapie. Lees verder

De Dag van de Seksuele Gezondheid

(4-9-2024)

4 september is het jaarlijks de dag van de Seksuele Gezondheid. Lees in in deze blog meer wat dit precies inhoudt! Lees verder

Ethische non-monogamie en EFT

(22-11-2023)

Relaties zijn er in alle soorten en maten, zo ook ethische non-monogamie. Lees hier meer over deze relaties en welke rol EFT hierin kan spelen. Lees verder

Mentale bijwerkingen van de anticonceptiepil

(16-11-2023)

De anticonceptiepil heeft impact op emoties en gedrag. De hormonen en bijwerkingen kunnen mentale klachten veroorzaken. De meest voorkomende klachten zijn depre… Lees verder