De overgang vormt het einde van de vruchtbare periode van de vrouw*, en kan gepaard gaan met zowel lichamelijke als psychische klachten. Dit maakt dat de overgang voor veel vrouwen een lastige fase is. De verandering in hormonen, lichamelijke klachten en gevolgen van de levensfase kunnen zorgen voor sombere klachten. Een psycholoog kan handvaten bieden om deze periode door te komen.  

Psychische klachten tijdens de overgang 

Het einde van de vruchtbare periode van de vrouw noemen we de overgang of menopauze. Deze periode begint ongeveer tussen de leeftijd van 45 en 55 en ziet er voor iedereen anders uit. Voor veel vrouwen gaat de overgang gepaard met verschillende kwalen, waaronder ook psychische klachten. Veelvoorkomende psychische klachten tijdens de overgang zijn somberheid, neerslachtigheid en depressieve gevoelens. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn: 

  • Hormonen. Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding van de vrouw. Het lichaam produceert minder oestrogeen, wat gepaard kan gaan met stemmingswisselingen, huilbuien en sombere gevoelens. Daarnaast produceert het vrouwelijk lichaam tijdens de overgang minder oxytocine. Dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en stimuleert het gevoel van verbondenheid. Doordat dit afneemt kun je minder zin hebben om met anderen af te spreken. Wanneer je dan toch veel sociale afspraken of verplichtingen hebt kun je stress ervaren en je somber gaan voelen.  
  • Lichamelijke klachten. Veel vrouwen hebben tijdens de overgang last van verschillende lichamelijke klachten als opvliegers, slapeloosheid en hoofdpijn. Deze fysieke ongemakken kunnen heel vervelend zijn en een negatieve invloed hebben op je stemming. 
  • Levensfase. Veel vrouwen gaan door de overgang op het moment dat kinderen uit huis zijn of gaan, waardoor ze zich eenzaam kunnen gaan voelen. Daar kan ook nog eens het besef bij komen dat de vruchtbare periode van je leven er letterlijk en figuurlijk op zit. Dit kan zorgen voor somberheid, angst of depressieve gevoelens. We noemen dit ook wel het lege nest syndroom.  

Hoe ziet de behandeling eruit?  

De overgang zelf kan geen depressie veroorzaken. Toch kunnen bovenstaande factoren of erfelijke belastbaarheid er wel voor zorgen dat je tijdens de overgang stemmingsklachten hebt. Is dit het geval? Dan is het goed om hierbij hulp te zoeken, ook als de klachten mild zijn. Je kunt hier over het algemeen voor terecht bij Psycholoog.nl  

De behandeling van klachten tijdens de overgang verschilt in principe niet van de behandeling van een depressie of stemmingsklachten. Een veelgebruikte behandelmethode bij depressieve en somberheidsklachten is cognitieve gedragstherapie. Je onderzoekt daarbij samen met je psycholoog wat je gedachten en gevoelens zijn en leert om met je klachten om te gaan en je stemming te verbeteren. Ook Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een veelgebruikte behandelmethode. Hierbij ligt de focus op het leren omgaan met negatieve gevoelens en gedachten, door hier afstand van te nemen of te leren accepteren.  

Heb jij van sombere, neerslachtige of depressieve gevoelens door de overgang? Psycholoog.nl kan jou helpen. Lees hier wat wij voor jou kunnen betekenen of plan een gratis adviesgesprek om jouw klachten te bespreken met ons aanmeldteam. We kijken dan samen wat de beste hulp voor jou is.  

*Om de leesbaarheid van deze blog te vergroten wordt er gesproken over 'vrouw'. Echter heeft deze blog ook betrekking op mensen die zich niet als vrouw identificeren, maar wel een baarmoeder hebben.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De rol van sociale cognitie in de psychologie

(29-11-2024)

In deze blog bespreken we sociale cognitie. Leer hoe deze vaardigheid zich ontwikkelt, welke stoornissen het kunnen beïnvloeden, en waarom sociale cognitie bela… Lees verder

Psychosomatiek: Hoe Gedachten Ons Lichaam Beïnvloeden

(14-11-2024)

Ontdek de krachtige wisselwerking tussen geest en lichaam en hoe stress en emoties fysieke klachten kunnen veroorzaken. Lees verder

Mentale onrust en fysieke symptomen

(16-10-2024)

Onrust in je hoofd zorgt naast mentale klachten vaak ook voor fysieke symptomen. Lees er hier meer over! Lees verder

De Schaduwzijde van Succes

(10-10-2024)

Succes najagen lijkt de sleutel tot geluk, maar te veel focus op presteren kan juist het tegenovergestelde bereiken. Ontdek hoe het streven naar meer soms ten k… Lees verder