Overmatige spanning of langdurige stress kan leiden tot een conversiestoornis. Hierbij worden psychische klachten, omgezet in lichamelijke verschijnselen. In het geval van stress kan dit zorgen voor problemen bij het spreken. Lees in deze blog hoe stress zorgt voor stemproblemen en welke tips je kan volgen bij stemklachten.

Langdurige stress

Stress heeft uit evolutionair perspectief een gezonde en beschermende functie. In tijden van stress ben je namelijk alerter. Een bepaalde mate van stress is dan ook nodig om normaal te kunnen functioneren. De spanning die je ervaart helpt je om bepaalde prestaties te leveren. Denk hierbij aan spanning voorafgaand aan een belangrijk tentamen, sollicitatiegesprek of presentatie. 

Zodra gezonde stress zich omzet in langdurige stress kan dit een groot effect hebben op het dagelijks welzijn. Op een gegeven moment raak je 'op' en nemen vermoeidheid en spanning de overhand. Dit kan zorgen voor overspanning of burn-out verschijnselen. Het wordt dan op den duur steeds lastiger voor het lichaam om alle inkomende spanning te kunnen plaatsen, en dit resulteert in constante stress. 

Stemproblemen

Bij langdurige stress kunnen er steeds meer lichamelijke verschijnselen gaan optreden. Stress zorgt ervoor dat spieren aangespannen worden, waaronder de middenrifspier en de strottenhoofdspier. Deze spiergroepen spelen een rol in het produceren van stemgeluid, doordat ze de stembanden aansturen. Zodra er langdurige spanning op de spieren komt te staan, kan dit resulteren in een verminderde kwaliteit van het stemgeluid. De toonhoogte zal gaan veranderen en ruwheid kan voor een hees stemgeluid zorgen. 

Verschijnselen van stemproblemen door stress zijn de volgende:

  • Branderig, pijnlijk of geïrriteerd gevoel bij de stembanden
  • Hees stemgeluid.
  • Weinig kracht in het stemgeluid.
  • Tijdelijk verlies van stemgeluid.
  • Globusgevoel; het idee hebben dat er een propje in de keel zit die niet weggeslikt kan worden. 
  • Slecht verstaanbaar zijn of mompelen.
  • Geknepen stemgeluid.

Om het stemgeluid weer 'normaal' te krijgen, zoals je dat gewend was, is het van belang om de oorzaak van de stress aan te pakken. Dit kan je doen door meer te ontspannen. Voldoende nachtrust kan al goed helpen om stress te verminderen en jouw normale stemgeluid terug te krijgen. Daarnaast kan je ook meer ontspannen door meditatie, ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen. 

Om de oorzaken van stress te achterhalen kan het helpen om hierover in gesprek te gaan met een psycholoog. Deze kan jou dan ook handvaten geven om langdurige stress te verminderen. Heb jij last van stemproblemen door stress? Bij Psycholoog.nl helpen wij jou hier graag bij! Neem contact op met ons of plan een adviesgesprek in om de mogelijkheden te bespreken. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Copingstrategieën uit je kindertijd

(22-2-2024)

Hoe we met een stressvolle situatie omgaan, noemen we een copingstrategie. Deze ontwikkelen we vaak al in onze kindertijd, en hebben op latere leeftijd nog stee… Lees verder

Wat doet trauma met je brein?

(21-2-2024)

Trauma beïnvloed iedereen verschillend. Lees in deze blog wat trauma kan doen met je brein! Lees verder

Cognitieve Vervormingen

(21-2-2024)

Negatieve denkfouten, je maakt ze misschien vaker dan je lief is. Maar wat is dan het uiteindelijke effect op jezelf? Lees verder

Hoe ga je om met depressieve gevoelens?

(20-2-2024)

Lees hier wat je zelf kan doen om je depressieve gevoelens te verlichten. Lees verder