Depressieve gevoelens kunnen ontstaan door veel verschillende factoren. Wanneer je eenmaal een depressie hebt, is de kans ook groter dat je in de toekomst weer depressief zal raken. Toch hoeft dit niet zo te zijn! In deze blog worden een aantal strategieën genoemd die je kunnen helpen om een herhaalde depressie te verminderen! 

Hoe ontstaat een depressie?  

Een depressie kan ontstaan door een aantal verschillende factoren. Een van deze factoren is genetische aanleg. De kans is groter dat je een depressie ontwikkeld, als een familielid dit ook heeft. Daarnaast hebben traumatische levensgebeurtenissen, zoals een verlies invloed op het ontwikkelen van een depressie. De mate van sociale steun die iemand ervaart beïnvloedt dit ook. Een sociaal isolement kan ervoor zorgen dat een depressie in stand wordt gehouden of verergerd.  

Ook negatieve ervaringen in de jeugd kunnen ervoor zorgen dat een depressie ontstaat. Deze ervaringen kunnen ervoor zorgen dat iemand negatieve overtuiging over zichzelf ontwikkeld. Deze overtuigingen kunnen op latere leeftijd weer een rol gaan spelen.  

Dit zijn enkele voorbeelden van hoe een depressie kan ontstaan. Vaak kan de oorzaak gevonden worden in een samenspel van een aantal factoren. Er is dus niet een juist antwoord.  

Hoe kan een volgende depressie voorkomen worden?  

Een depressie kan ontstaan door factoren waar je zelf weinig invloed op hebt. Toch zijn er een aantal strategieën die je, eventueel samen met een psycholoog, kunt inzetten om de kans op een herhaalde depressie te verkleinen.  

Het verbeteren van het cognitief functioneren 

Cognitief functioneren is een verzamelnaam voor het geheugen, je concentratie, aandacht en taalgebruik. Dit is minder sterk tijdens een depressie, maar ook na een depressie kan het soms lastiger zijn om je te concentreren en het onderste uit de kan te halen. Het kan lastiger zijn om je emoties bij te sturen wanneer je bijvoorbeeld somber bent.  

Een belangrijk element om dit cognitief functioneren te verbeteren is motivatie. We steken meer motivatie in dingen die we leuk vinden om te doen. Het is daarom belangrijk om iets te vinden waar je plezier uit haalt, hoe klein ook, en je daar op te focussen. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe hobby zijn.  

Fantaseren 

Hoe je over jezelf denkt, heeft invloed op hoe je je voelt. Een goede oefening kan daarom zijn om elke dag voor een bepaalde tijd positief over jezelf te fantaseren. Dit kan bijvoorbeeld in een sociale situatie zijn, of in een situatie op je werk. Door dit herhaaldelijk te doen, kun je invloed uitoefenen op de inhoud van je gedachten en je gemoedstoestand.  

Een andere manier waarop je dit zou kunnen doen, is met mindfulness. Door oordeelloos te kijken naar je negatieve gedachten en dagelijks mediteren kunnen negatieve gedachten en piekeren verminderen.  

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren waarop je een volgende depressie zou kunnen laten uitblijven. Wat werkt, is persoonsafhankelijk. Toch kunnen depressieve gevoelens kunnen een grote impact hebben op je sociale leven en je dagelijks functioneren. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen om de klachten die je ervaart te verminderen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.

https://www.ggznieuws.nl/hoe-kun-je-een-volgende-depressie-voorkomen/

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder